0
Νέα αφηγήματα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού καθώς τώρα εάν δεν εμβολιαστούν οι έφηβοι δεν θα  επιτευχθεί η "κανονικότητα"  αν και οι τελευταίοι έχουν μικρό κίνδυνο νόσησης από τον κορωνοϊό!

Αυτό ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου περιγράφοντας  τον εμβολιασμό των εφήβων ως ένα… «ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα».

Πόσο ασφαλές; Η ίδια ανέφερε πως αν και υπάρχουν πιθανότητες περιμυοκαρδίτιδας σε εφήβους που έχουν κάνει το εμβόλιο, εντούτοις αυτές δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων!

Πιο συγκεκριμένα, είπε πως στις περιπτώσεις περιμυοκαρδίτιδας στα παιδιά 12 έως 17 ετών, τις οποίες χαρακτήρισε σπάνιες και ήπιες που δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων. Όπως τόνισε, είναι υπό δημοσίευση πολυκεντρική μελέτη από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ίδια, είχαν γίνει 8 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 12 ως 17 ετών και σε 6 εκατ. είχαν δοθεί και οι δύο δόσεις. Καταγράφηκαν 250 περιπτώσεις περιμυοκαρδίτιδας, ποσοστό 1 έως 4% περιπτώσεις ανά 100.000.

«Απαιτείται συνεχής επιτήρηση, αλλά οι σπάνιες ήπιες καταστάσεις δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων όπως αναφέρουν και οι ερευνητές» πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, παιδιά και έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης (14,1%), ενώ σπάνια παρουσιάζουν ένα πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2%.


Η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο

Εξάλλου, διερευνάται και το σύνδρομο post-COVID ενώ δεδομένα δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο για παιδιά από 12 ως 17 ετών είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη.

«Από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα, 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ, και ένα 5% χρειάστηκε διασωλήνωση, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος» εξήγησε.

Εκτίμησε, δε, ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά με υποκείμενο πρόβλημα σημαντικό ποσοστό προστασίας, ενώ και στο ζήτημα της μεταδοτικότητας θα υπήρχαν διαφορές, καθώς οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα από τα παιδιά και έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες.

Επίσης, υπάρχει και το όφελος της προστασίας των ευάλωτων ατόμων που μπορεί να έχουν μείνει ανεμβολίαστοι και «ίσως να έχουν έμμεση προστασία άτομα του περιβάλλοντός τους που δεν έχουν εμβολιαστεί».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top