0
Ήρθαν για να μείνουν οι Αμερικανοί στην Αλεξανδρούπολη, αφού είναι δεδομένο ότι για άλλα πέντε χρόνια τουλάχιστον θα έχουν σημαντική παρουσία στο λιμάνι και γενικότερα στην περιοχή.

Στη νέα νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας, που εγκρίθηκε ήδη από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας και το επόμενο στάδιο είναι η ψήφισή της από την ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας, η Αλεξανδρούπολη έχει σημαίνοντα ρόλο. Μάλιστα ενισχύεται ακόμα περισσότερο η παρουσία των Αμερικανών, κάτι που επιβεβαίωσε άλλωστε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην συνέντευξη του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» της προηγούμενης εβδομάδας, όπου τόνισε χαρακτηριστικά:

«Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι ενισχύονται οι επενδύσεις στις υφιστάμενες κοινές υποδομές σε Σούδα, Κεντρική Ελλάδα και Αλεξανδρούπολη, ενώ πιθανότατα θα επεκταθεί χρονικά και η διάρκεια της σύμβασης».
 
Επεκτείνονται και στο Στρατόπεδο «ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ»

Η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) αναμένεται να υπογραφεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τον προσεχή Οκτώβριο.  Δεν γνωρίζουμε αν και πόσο θα επεκταθεί τελικά η χρονική διάρκεια της σύμβασης, που σίγουρα θα είναι για 5 χρόνια, αλλά σύμφωνα με το Evros-news.gr, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη επεκτείνονται και σε δεύτερο Στρατόπεδο της πόλης.

Συγκεκριμένα, μετά από το «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ» όπου ήδη διαμένει κατά καιρούς σημαντικός αριθμός Αμερικανών στρατιωτικών, θα υπάρχει παρουσία τους και στο Στρατόπεδο «ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ» (είναι αυτό όπου υπηρέτησε την θητεία του επί 9 μήνες και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, γιος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη). Ήδη μάλιστα προγραμματίζονται και σχεδιάζονται κάποιοι χώροι για την φιλοξενία τους και η απαραίτητη διαμόρφωση τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από κύκλους της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, οι Αμερικανοί αναθεωρούν τις απόψεις τους και επανεξετάζουν τις συνεργασίες που έχουν τόσο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όσο και στους χώρους διαμονής του στρατιωτικού τους προσωπικού.

Αυτό αφορά εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπεργολάβους που έχουν αναλάβει κομμάτια των υπηρεσιών, αλλά και ντόπιους εξωτερικούς συνεργάτες τους, όπως είναι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Τάκης Τοψίδης.

Όλα αυτά, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις τριών εργαζόμενων στην εταιρεία που είχε αναλάβει την επεξεργασία των αποβλήτων τα οποία προέρχονται από το πλύσιμο και τις απολυμάνσεις των αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων, οι οποίοι συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να πετούν τα υγρά απόβλητα στο ρέμα Μαίστρου.

Οι Αμερικανοί, αν και δεν φέρουν ευθύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού ανέθεσαν αντί σημαντικού οικονομικού τιμήματος τις εργασίες πλυσίματος και απολύμανσης των οχημάτων τους στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και επεξεργασίας των χημικών αποβλήτων ώστε να χύνονται καθαρά στο περιβάλλον, έδιωξαν όλους τους εμπλεκόμενους στις συγκεκριμένες διαδικασίες.

Την εταιρεία απ’ τη Μεγάλη Βρετανία που ανέλαβε αρχικά, μια πορτογαλική και μια βουλγαρική εταιρεία οι οποίες φαίνεται ότι λειτουργούσαν ως υπεργολάβοι, αλλά φυσικά και τους εξωτερικούς συνεργάτες τους, ένας εκ των οποίων είναι και ο κ.Τοψίδης. Με την ίδια διαδικασία μάλιστα, έχει αναλάβει και “κομμάτια” εξυπηρέτησης των Αμερικανών στρατιωτικών στο «ΚΑΝΔΗΛΑΠΤΗ», οπότε στην αναθεώρηση των συνεργασιών μπαίνει και το συγκεκριμένο θέμα.

Έξι αμαξοστοιχίες με στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, από χθες Σάββατο 24 Ιουλίου ξεκίνησε η νέα επιχείρηση συνδυασμένων μεταφορών στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ για ασκήσεις του ΝΑΤΟ, σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Τα κάθε είδους οχήματα που ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από πλοία των Αμερικανών, φορτώθηκαν σε βαγόνια και μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου του Έβρου φτάνουν ως τα Δίκαια και από εκεί παραλαμβάνουν οι Βούλγαροι την προώθηση τους. Ο δυο πρώτοι συρμοί βρίσκονται ήδη στη Zimnitsa της Βουλγαρίας διανύοντας την απόσταση σε μόλις 12,5 ώρες.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top