0
Πληροφορίες που αναφέρθηκαν μετά την αμυντική έκθεση DEFEA-2021, μιλούν για την άμεση προτεραιότητα που θα δοθεί για την πλήρη αναβάθμιση της 32ης Ταξιαρχίας πεζοναυτών, με αμερικανικού τύπου αμφίβια οχήματα, AAV-7.

Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μίλησε κατά την διάρκεια συνεδρίασης στην έκθεση DEFEA 20201 με θέμα «Ανάπτυξη και Ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων – Απαιτήσεις και Εφαρμογή»  όπου και ανέλυσε τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν τεθεί για την ενίσχυση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, επισήμανε ότι βασικό μέλημα είναι ο καθορισμός ελάχιστων απαιτουμένων δυνατοτήτων για την εξασφάλιση της αμυντικής ικανότητας και των αναγκαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων σε βάθος 15ετίας.

Στην συνέχεια ο Στρατηγός Φλώρος, ανέφερε “για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων”, και εκεί έρχεται  σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αμερικανική βοήθεια για την απόκτηση αμφίβιων ειδικών οχημάτων AAV-7, τα οποία σε συνδυασμό με τα ρωσικής κατασκευής αποβατικά σκάφη Zubr, θα σβήσουν τα όνειρα των Τούρκων για κατάληψη ελληνικής νήσου.     

Τα αμφίβια τεθωρακισμένα, (οχήματα που κινούνται στο νερό προσφέροντας προστασία στους Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών), είναι το σχέδιο που θα “τρέξει” πλέον το ελληνικό γενικό επιτελείο, μετά τις προθέσεις των Τούρκων κατά ελληνικών νήσων το τελευταίο διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή οι νεο-Οθωμανοί μας κατηγορούν για στρατικοποίηση αυτών των νησιών (με επιστολή και στον ΟΗΕ), σε μια προκλητικά ύποπτη στάση που “μυρίζει” από χιλιόμετρα μακριά.    

Οι Πεζοναύτες μας θέλουν πραγματικά αυτά τα αμφίβια οχήματα, για να μεταβάλλουν τα δεδομένα, σε οποιαδήποτε πιθανή επιχείρηση ανακατάληψης νησιού του Αιγαίου, έχοντας ως στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών μας (κάθε απόβαση είναι μια δαπανηρή σε ανθρώπινο υλικό στρατιωτική επιχείρηση).

Τα αμερικανικά αμφίβια οχήματα AAV-7 είναι ακόμη ψηλά στην λίστα του ελληνικού επιτελείου, και είτε μέσω FMS, είτε μέσω του πρόσφατου νομοσχεδίου Μενέντεζ ( χορήγηση οικονομικής βοήθειας 1,5 εκατ δολαρίων ετησίως), εκτιμάται ότι θα αποδεσμευτεί ένας ικανός αριθμός οχημάτων του τύπου AAVP-7, για να επανδρωθεί η Ταξιαρχία των πεζοναυτών μας.

''Ο νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης αποτελεί προτεραιότητα για μένα. Είναι η αναγνώριση της ισχυρής διμερούς σχέσης μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία θα ενισχύσει την υποστήριξη για τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας και θα αυξήσει την πολυμερή δέσμευση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ', δήλωσε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ πριν μερικές ημέρες και αυτό δεν πρέπει αν το ξεχνάμε.  

Το αμφίβιο όχημα AAV-7 μεταφέρει έως 25 πεζοναύτες, επιπλέει σε κατάσταση θάλασσας τύπου 5, ενώ έχει ακτίνα δράσης 20 ναυτικά μίλια από το μητρικό σκάφος.


Το AAV-7 διαθέτει προστασία από πυρά πολυβόλου των 0,50  και του βομβιδοβόλου των 40mm, ενώ  αναπτύσσει ταχύτητα 8 ναυτικά μίλια στο νερό.

Δεν έχει όμως βαρύ οπλισμό και χρήζει σίγουρα βελτίωσης στο επίπεδο προστασίας για τους επιβαίνοντες πεζοναύτες με ανάλογα προγράμματα από ελληνικές εταιρείες του αμυντικού κλάδου.

Στους αμέσως επόμενους μήνες εκτιμάται θα έχουμε καλά νέα για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αποβατική μας δύναμη, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν το δικό τους όχημα αυτού του τύπου, και υλοποιούν αποβατικές ασκήσεις κάθε φορά που ασκούνται οι δυνάμεις τους.

Από το 2020 έχουν ξεκινήσει οι παραδόσεις των τουρκικών αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων ZAHA τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πιθανές αποβατικές επιχειρήσεις στα νησιά μας σε περίπτωση μιας πιθανής γενικευμένης ελληνοτουρκικής σύρραξης.

Για αυτό απαιτείται παράλληλα με αυτό το πρόγραμμα ο εξοπλισμός των νησιών με αντιαρματικά ( τύπου fire and forget) javelin, τα οποία εξουδετερώνουν τέτοιου τύπου απειλές.  



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top