0
Το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα προσγειωθεί στην Τανάγρα στις 21 Ιουλίου. Αυτό τουλάχιστον είναι το σχέδιο. Πότε θα έρθουν τα υπόλοιπα 5 της πρώτης εξάδας ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί. Ελπίζουμε εντός του 2021…

Ωστόσο αμερικανικά ΜΜΕ που θεωρούνται ότι έχουν έγκυρη ενημέρωση “από μέσα” μας έχουν ως σίγουρους πελάτες για την αγορά αεροσκαφών F-35. Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει το Aviation Week, η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μέχρι το 2030, 12 αεροσκάφη F-35. Τα 4 το 2029 και 8 το 2030.

Ιδού ο πίνακας:


Γαλλική ρελάνς για τις φρεγάτες 

Έτοιμοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους το εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ» για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού εμφανίζονται οι Γάλλοι της Naval Group. Ρίχνουν σταδιακά στη σκληρή «ναυμαχία» όλα τους τα όπλα και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τις επόμενες εβδομάδες να επανέλθουν ακόμα και στο ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης αφού οι επιτελείς του Στόλου δεν δείχνουν ιδιαίτερα θετικοί στο ενδεχόμενο απόκτησης ακόμα και δωρεάν από το Πολεμικό Ναυτικό των δύο Γαλλικών μεταχειρισμένων φρεγατών κλάσης Cassard. O κρυφός «άσσος» των Γάλλων ενδεχομένως να είναι οι κορβέτες Gowind οι οποίες ήδη κατασκευάζονται στα ναυπηγεία της Λωριάν για λογαριασμό της Αιγύπτου.

Με εξαιρετικά αξιόλογες προτάσεις απέναντί τους όπως οι Ολλανδικές Sigma, οι Ιταλικές Fremm, οι Αγγλικές Arrowhead αλλά και την υπερδύναμη ΗΠΑ να μην έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη οι Γάλλοι της Naval Group εντείνουν τις προσπάθειές τους προβάλλοντας τα ισχυρά σημεία τόσο των Belhara όσο και του συνολικού «πακέτου» που προσφέρουν. Η πρώτη FDI κατασκευάζεται ήδη στη Γαλλία για λογαριασμό του Marine Nationale με τη εταιρεία να τονίζει χαρακτηριστικά ότι το δεύτερο πλοίο θα «χτιστεί» για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν η συμφωνία καθυστερήσει να «κλειδώσει», θα παραδοθεί τους πρώτους μήνες του 2025. «Είναι γραμμένο στο μάρμαρο αυτό» τόνισε εμφατικά ο Global CEO της Naval Group Pierre-Eric Pommellet μιλώντας σε εκπροσώπους του αμυντικού Τύπου.

Πέρα όμως από τον γρήγορο και δεδομένο χρόνο παράδοσης οι Γάλλοι ποντάρουν στην τεχνολογική υπεροχή που διαθέτει όπως υποστηρίζουν η Belhara έναντι όλων των διεκδικητών αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί τη μόνη φρεγάτα σύμφωνα με τη Naval Group που καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού για αεράμυνα περιοχής. Η διαμόρφωση της Γαλλικής φρεγάτας η οποία προορίζεται για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» και περιλαμβάνει εκτοξευτές για 32 πυραύλους Aster 30 οι οποίοι όμως μπορούν να δεχτούν είτε Aster 15 είτε Mica ή και όλους τους συνδυασμούς. Επιπλέον το οπλισμό συμπληρώνουν 8 Εxocet block 3, αντιπυραυλικό σύστημα RAM, πυροβόλο Strales και εκτοξευτές τορπιλών. Oι Γάλλοι ποντάρουν στο τελευταίας τεχνολογίας σταθερό ραντάρ του πλοίου, στους πολλαπλούς αισθητήρες όπως και στον ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό με σόναρ τρόπιδας και συρόμενο Captas 4 που θα φέρει η «ψηφιακή» Belahara.

Δηλώνουν αισιόδοξοι ότι στα Ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να κατασκευαστούν οι τρεις από τις τέσσερις Belhara με μεταφορά της ψηφιακής τεχνολογίας ενώ όπως αναφέρουν έχουν ήδη έρθει σε επαφή με 100 Ελληνικές εταιρείες για συνεργασία στην κατασκευή των πλοίων. «Ούτε μια μέρα χαμένη» είναι το «μότο» της NavalGroup με το επιτελείο της Γαλλικής εταιρείας να έχει το τελευταίο διάστημα «στρατοπεδεύσει» στην Ελλάδα και να έχει συνεχείς επαφές με το Πολεμικό Ναυτικό, τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων αλλά και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Σημειώνεται πως ανάλογη κινητικότητα στη «ναυμαχία» για τις φρεγάτες φαίνεται να υπάρχει και από τους υπόλοιπους «μνηστήρες» αλλά και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Ο ΥΠΕΘΑ θα μεταβεί τη Δευτέρα μαζί με τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Bρυξέλλες. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top