0
Μπήκε χθες το πρωί και “έδεσε” στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το αμερικανικό μεταγωγικό “LIBERTY Promise” και ξεκίνησε ήδη να ξεφορτώνει στρατιωτικό υλικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση ''DEFENDER Europe 2021''. 

Την Παρασκευή 7 Μαίου, θα επικσκεφθούν την περιοχή, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, για να διαπιστώσουν τις εργασίες και προετοιμασίες για την μεγάλη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ. Παρόντες θα είναι επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, καθώς και η Αμερικανίδα Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη. 

Αυτές οι κινήσεις προφανώς και προβληματίζουν την Άγκυρα.   

''Οι Ηνωμένες Πολιτείες, διεξάγουν την άσκηση που ονομάζεται "Defender Europe-21" κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, κάτω από τη μύτη μας, με την Ελλάδα να συμμετέχει επίσης. 

Η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε στα σχέδια ''Defender Europe'' για πρώτη φορά φέτος. 26 χώρες, 21 από τις οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν στην άσκηση ''DEFENDER Europe 21''. Η άσκηση πραγματοποιείται σε 12 χώρες με τη συμμετοχή 28 χιλιάδων στρατιωτών. 

Η Ουκρανία, το Κοσσυφοπέδιο, η Μολδαβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Γεωργία είναι μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση, παρόλο που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο) Τζον Κίρμπι, ανακοίνωσε ότι η άσκηση ''Defender Europe 21'', η οποία προετοιμάστηκε από τον Μάρτιο, έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου. 

Οι ΗΠΑ, συγκέντρωναν στρατεύματα στην Αλεξανδρούπολη, 30 χλμ. από την Τουρκία, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης! Οι ΗΠΑ επίσης μετέτρεψαν την Ελλάδα σε μια τεράστια στρατιωτική βάση.
 
Η Αλεξανδρούπολη πρέπει να αποστρατικοποιηθεί. Οι ''Τούρκοι'' της Δυτικής Θράκης είναι εγκατεστημένοι σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή, όπου τα δικαιώματα αυτονομίας σφετερίζονται από την Ελλάδα εδώ και 100 χρόνια, αγνοώντας τη Λωζάνη'', αναφέρουν οι Τούρκοι. 

''Στραγγαλισμός'' της Ρωσίας 
 
“Είναι γνωστό ότι ο πραγματικός στόχος της νατοϊκής άσκησης Defender-21 είναι να περικυκλώσει τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής, των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτή η στρατηγική, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής εποχής με το "Long Telegram" του Αμερικανού διπλωμάτη George F. Kennan και εφαρμόστηκε κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ενώ εξακολουθεί να ισχύει σήμερα ως ενημερωμένη μορφή της Θεωρίας των νέων συνόρων.

Οι ΗΠΑ στοχεύουν να κρατήσουν τη Ρωσία μακριά από την ηπειρωτική Ευρώπη καθώς και από τις θερμές θάλασσες. Επιπλέον, τοποθετούν αντι-βαλλιστικές βάσεις και προηγμένα ραντάρ στις χώρες γύρω από τη Ρωσία, ενάντια στην ικανότητα της χώρας αυτής να εκτοξεύει πυρηνικές κεφαλές σε όλα τα μέρη του κόσμου μέσω διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων’, τόνισε ο Τούρκος ειδικός .

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρουμανία θα φιλοξενήσει ένα ολοκληρωμένο σώμα ειδικών επιχειρήσεων του στρατού των ΗΠΑ, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού για να οικοδομήσει τη διαλειτουργικότητα  των συμμαχικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης με το όνομα “Trojan Footprint-21”.

Στην επικείμενη άσκηση συμμετέχουν, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Γεωργία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Ισπανία, η Ουκρανία, και το Ηνωμένο Βασίλειο.

"Ενώ η άσκηση επικεντρώνεται στη βελτίωση της ικανότητας των ειδικών δυνάμεων SOF (δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων) να αντιμετωπίζουν χιλιάδες απειλές, αυξάνει παράλληλα και την ενσωμάτωση τους με τις συμβατικές δυνάμεις και ενισχύει τη διαλειτουργικότητα με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους", δήλωσε ο συνταγματάρχης Marc V. LaRoche , αναπληρωτής διοικητής στην διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ για την Ευρώπη (SOCEUR).

"Το πιο σημαντικό, που εμπεριέχει η νατοϊκή άσκηση “Trojan Footprint” είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής ετοιμότητας, ενώ καλλιεργεί την εμπιστοσύνη και αναπτύσσει μόνιμες σχέσεις που προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη", τόνισε ο ίδιος.

Τον Απρίλιο, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν άσκηση στην περιοχή, καλύπτοντας περίπου το ένα τρίτο της Μαύρης Θάλασσας. Εκείνες τις ημέρες, η Ρωσία εξέδωσε προειδοποίηση εναέριας κυκλοφορίας ότι η περιοχή δεν ήταν ασφαλής για πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών.

Τόσο η Ρουμανία όσο και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και οι χώρες εταίροι ανησύχησαν για αυτήν την εξέλιξη.

Η Βρετανία απέστειλε πολεμικά αεροσκάφη στη Ρουμανία και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνης εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, συγκαλώντας ανώτατο συμβούλιο άμυνας.

"Η άσκηση υπό την ηγεσία του SOCEUR θα παρέχει σε αυτές τις μονάδες την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να αποδείξουν τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες πολλαπλών τομέων.

Οι λειτουργίες όλων των τομέων αξιοποιούν τις επαγγελματικές δεξιότητες των αεροπορικών, χερσαίων και θαλάσσιων δυνάμεων για την εκτέλεση μιας σύνθετης αποστολής, αυξάνοντας τη θνησιμότητα και ετοιμότητα αυτών των δυνάμεων στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου", ανέφερε η ανακοίνωση των ΗΠΑ.



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top