0
Εμβολιαστείτε για να επιστρέψουμε στην «κανονικότητα», αυτό είναι εν ολίγης το μήνυμα των κυβερνώντων στους πολίτες τους τελευταίους μήνες, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται τα πρώτα σχέδια. 

Το πως θα είναι η νέα «κανονικότητα» μας το έδειξε πρώτο-πρώτο το Ισραήλ, εκεί που οι εμβολιασμένοι κατά Covid-19 έχουν ένα «πράσινο πιστοποιητικό» το οποίο τους επιτρέπει να πηγαίνουν σε συναυλίες, σε εστιατόρια και σε άλλες δραστηριότητες. Γι' αυτούς η ζωή θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή που ζούσαμε προ κορωνοϊού, παρόλα αυτά πρέπει να συνεχίζουν να τηρούν διάφορα μέτρα, αλλά και να κρατούν αποστάσεις. 

Χαρακτηριστικό είναι πως -παρά το αφήγημα- στα εστιατόρια υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και των καρεκλών. 

Το Ισραήλ είναι μία από τις χώρες που μπορεί να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για επιστροφή στην «κανονικότητα» με πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στη χώρα. 

Σε άλλες χώρες -ανάμεσα τους και στην Ελλάδα- που οι εμβολιασμοί ακόμα βρίσκονται σε χαμηλά ποσοστά οι κυβερνήσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό «υγειονομικό διαβατήριο», ενώ παράλληλα δημιουργούν πιέσεις προς τους πολίτες για να εμβολιαστούν, τάζοντας τους «ελευθερία» όταν τελικά το πράξουν.

Στην Ελλάδα βλέπουμε να έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο με τα self test, καθώς εργαζόμενοι και μαθητές είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται δύο (ή μία) φορά την εβδομάδα σε self test, ώστε να τους επιτρέπουν οι αρχές το να πάνε στις εργασίες τους. Μάλιστα είδαμε μέχρι και συλλήψεις και όσους αρνήθηκαν να το κάνουν. 

Σε άλλες χώρες όμως βλέπουμε να εφαρμόζονται νέα «πειράματα».

Στην Ισπανία νέοι διασκέδασαν σε κλαμπ έχοντας ψηφιακό πάσο Covid-19. Συγκεκριμένα βάσει ενός σχεδίου με στόχο την ανάκαμψη του τομέα της φιλοξενίας, οι κάτοικοι στη Ζιρόνα θα μπορούσαν για μία βραδιά να αποκτήσουν ένα ψηφιακό πάσο που θα τους επέτρεπε να πάνε σε μια συναυλία ή να δειπνήσουν σε πέντε εστιατόρια.

Για να το κάνουν αυτό, έπρεπε να «κατεβάσουν» μια εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνά τους και να υποβληθούν σε τεστ αντιγόνων Covid-19, να επιδείξουν ένα αρνητικό PCR τεστ ή να αποδείξουν ότι έχουν ήδη περάσει τον νέο κορωνοϊό.

Περίπου 250 άνθρωποι έσπευσαν σε 20 λεπτά να προμηθευτούν τα εισιτήρια για τη βραδιά στο κλαμπ το Σάββατο.

«Μου φαίνεται φανταστικό, διότι όλο αυτό μας επηρεάζει ψυχολογικά. Μπορεί να είμαστε σωματικά καλά, όμως δεν είμαστε ψυχολογικά, επομένως πιστεύω ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες, ελεγχόμενες και με μέτρα ασφαλείας, είναι φανταστικές», λέει η Σουζάνα Μπεργκάς 26 ετών από την Zιρόνα.

Στα πέντε εστιατόρια που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τους επετράπη να λειτουργήσουν με χωρητικότητα στο 80%. Το πάσο ισχύει για έως και 36 ώρες και κοστίζει μεταξύ 2,50 και 8,50 ευρώ.

Mαζικό πείραμα με self test στην Βρετανία 

Η Βρετανία εξετάζει ήδη το επόμενο βήμα μετά την πανδημία, αφού σε λιγότερο από 2 μήνες, στις 21 Ιουνίου, έχει προγραμματίσει την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων για την χώρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει, τέλος στις αποστάσεις των δύο μέτρων αλλά και απελευθέρωση όλων των μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων.

Κρατική έρευνα που ξεκινά στις 9 Μαΐου θέτει σαν στόχο την αποφυγή καραντίνας, αφού μέχρι τώρα ισχύει η δεκαήμερη καραντίνα για όσους έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τα 40.000 άτομα που θα συμμετέχουν, αντί για αυτό το μέτρο, θα κάνουν καθημερινά για επτά ημέρες ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου – όσο το τεστ βγαίνει αρνητικό θα μπορούν να συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους εκτός σπιτιού.

Αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί η επιστροφή στην «κανονικότητα», αφού πολλές φορές άνθρωποι αυτοπεριορίζονται χωρίς λόγο, ενώ είναι και ένας τρόπος να προσφερθεί εναλλακτική σε όσους δεν υπακούν στο μέτρο της καραντίνας -που απαγορεύει σε όποιον έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα να βγει από το σπίτι έστω και για τις βασικές ανάγκες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 στην Αγγλία, σύμφωνα με στοιχεία του μηχανισμού «Εντοπισμού και Ιχνηλάτησης» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Test and Trace), ζητήθηκε σε πάνω από 6,7 εκατομμύρια ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα να αυτοπεριοριστούν.

Με «πιστοποιητικό Covid-19» πλέον τα ταξίδια στην ΕΕ: Σε εφαρμογή πριν το καλοκαίρι

Σε συμφωνία για την δημιουργία ενός «πιστοποιητικό Covid-19» έφτασαν χθες οι ευρωβουλευτές και έτσι σύντομα αναμένεται να τεθεί και επισήμως σε εφαρμογή. 

Χθες οι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου συμφώνησαν για τη δημιουργία του «πιστοποιητικού EU Covid-19», το οποίο θα έχει διάρκεια για ένα έτος και όχι περισσότερο. 

Να τονίσουμε πως δεν είναι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που είχε προτείνει αρχικά η Κομισιόν, αλλά υπάρχουν αλλαγές. Ο λόγος ουσιαστικά που αποφάσισαν να τεθεί σε εφαρμογή το συγκεκριμένο πιστοποιητικό και όχι το ψηφιακό είναι για να προλάβουν το καλοκαίρι, καθώς πιθανότατα δεν θα ήταν έτοιμο το ψηφιακό. 

Έτσι, από τον Ιούνιο οι Ευρωπαίοι θα ταξιδεύουν έχοντας το «πιστοποιητικό Covid-19», ένα μέτρο που έρχεται την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχει η συζήτηση για «προνόμια» των εμβολιασμένων. 

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό το έγγραφο μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα βεβαιώνει ότι το άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή ότι έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης ή έχει αναρρώσει από τη μόλυνση. Ωστόσο, τα πιστοποιητικά EU Covid-19 δεν θα χρησιμεύουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο, ούτε θα αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.

Η νομοθετική πρόταση σε ότι αφορά τους Ευρωπαίους υπηκόους εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά και 31 αποχές, ενώ η πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών πέρασε με 540 ψήφους έναντι 80 κατά και 70 αποχές.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top