0
Μια νέα φιλόδοξη προσπάθεια λαμβάνει χώρα στο πεδίο των εμβολίων, η οποία στοχεύει σε μελλοντικές μεταλλάξεις των κορωνοϊών που μπορεί να απειλήσουν την παγκόσμια υγεία.

Μέχρι στιγμής, το «παν-εμβόλιο» έχει αποδειχθεί 100% αποτελεσματικό στις δοκιμές σε πιθήκους, αναφέρουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της μελέτης Kevin Saunders, διευθυντή Έρευνας στο Ινστιτούτο Ανθρώπινων Εμβολίων του Πανεπιστημίου Duke στο Durham της Νέας Υόρκης, οι νέες μεταλλάξεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι ήδη υπάρχουν, περιμένοντας την ευκαιρία να μεταπηδήσουν από ζώα σε ανθρώπους.

«Μπορούν να βρεθούν σε άγρια ​​ζώα όπου κυκλοφορούν κορονοϊοί που προκαλούν εστίες, έως ότου βρουν την ευκαιρία να μεταδοθούν στον άνθρωπο», σημείωσε ο Saunders. 

Πολλοί ειδικοί έχουν ήδη τονίσει ότι χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο όχι μόνο για να τερματίσουμε την τρέχουσα πανδημία, αλλά και για να αποτρέψουμε μελλοντικές πανδημίες.

«Οι τρέχουσες πλατφόρμες εμβολίων στοχεύουν στην παρεμπόδιση του ιού που προκαλεί την COVID-19», σημείωσε ο Saunders. «Ένα παν- εμβόλιο θα μπλοκάρει πολλούς διαφορετικούς κορoνοϊούς και, με αυτόν τον τρόπο, θα προστατεύει από τον κορονοϊό που προκαλεί την τρέχουσα πανδημία, αλλά και τους μελλοντικούς συναφείς κορωνοϊούς».

Ένα μοριακό «όπλο»
Έχοντας αυτό κατά νου, η νέα προσπάθεια επικεντρώνεται στην «Αχίλλειο πτέρνα» ενός κορονοϊού: ένα συγκεκριμένο σημείο στην ακιδωτή επιφάνεια του ιού που πρέπει να συνδεθεί με ανθρώπινα κύτταρα για να τα μολύνει.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, τα καλά νέα είναι ότι αυτό το σημείο είναι ένας ευάλωτος στόχος, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη εκδοχή του κορονοϊού. Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι δυνατό να αποκλείσει τρέχουσες αλλά και μελλοντικές παραλλαγές του κορoνοϊού.

Για το σκοπό αυτό, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα μοριακό όπλο υψηλής τεχνολογίας, αποτελούμενο από ένα μικροσκοπικό νανοσωματίδιο σε συνδυασμό με έναν ειδικό αναστολέα υποδοχέων (3M-052). Η μοριακή αρχιτεκτονική του συνδυασμού παίρνει ουσιαστικά ένα μικρό κομμάτι της υπάρχουσας δομής του κορoνοϊού και δημιουργεί πολλαπλά αντίγραφα αυτής για να προστατεύσει τα ανθρώπινα κύτταρα από την πρωτεΐνη-ακίδα του κορoνοϊού.

Το αποτέλεσμα

Σε πιθήκους, το «παν – εμβόλιο» φάνηκε να ενισχύει την ανοσολογική απόκριση πιο ισχυρά από τα τρέχοντα εμβόλια ή από μια φυσική λοίμωξη από κορονοϊό.

Στην πραγματικότητα, απέκλεισε όλες τις λοιμώξεις χωρίς αποτυχία, ανεξάρτητα από το εάν η πηγή μόλυνσης ήταν ο λεγόμενος αρχικός ανθρώπινος κορονοϊός (SARS-CoV-1) ή οποιαδήποτε από τις τέσσερις πιο συχνές μεταλλάξεις της μεταγενέστερης επανάληψης του ιού (SARS-CoV-2 , που προκαλεί την COVID-19), συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Μέχρι στιγμής, το «παν εμβόλιο» έχει αποδειχθεί επίσης 100% αποτελεσματικό στη διακοπή μολύνσεων που περιλαμβάνουν ζωικούς κορονοϊούς, οι οποίοι δεν έχουν περάσει ακόμη στον άνθρωπο.

«Τα αποτελέσματα σε μοντέλα πρωτευόντων θηλαστικών δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να καταστείλει πλήρως τον ιό που προκαλεί την COVID-19», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

Ωστόσο, η ανοσοαπόκριση που παρατηρείται στους πιθήκους ενδέχεται να είναι λιγότερο ισχυρή στους ανθρώπους. Οι ερευνητές τονίζουν ότι θα χρειαστούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο ανταπόκρισης που θα έχουν στο εμβόλιο.

Επιπλέον, διερευνούν τρόπους για να διευρύνουν τη δράση του εμβολίου, έτσι ώστε να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερους κορανοϊούς, ενώ εξετάζουν και τρόπους για να συνδυάσουν αυτό το εμβόλιο με ταχείες διαδικασίες παρασκευής εμβολίων που χρησιμοποιούνται ήδη.

Όλες αυτές οι προσπάθειες ακούγονται σαν ένα καλό σχέδιο για τον Δρ Amesh Adalja, ανώτερο μελετητή στο Κέντρο Ασφάλειας της Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Στην οικογένεια των κορονοϊών, υπάρχουν αρκετοί που έχουν την ικανότητα να μολύνουν τον άνθρωπο και ορισμένοι εξ αυτών - MERS, SARS, SARS2 - μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσο.

«Η ύπαρξη εμβολίου που στοχεύει σε περισσότερους από έναν κορονοϊούς μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψή τους ως απειλή. Υπάρχουν σίγουρα περισσότεροι κορονοϊοί που θα εμφανιστούν και θα έχουν την ικανότητα να μολύνουν τον άνθρωπο. Επομένως, αυτό θα ήταν μια προληπτική δράση για την πρόληψη της εμφάνισής τους», σημείωσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, στις 10 Μαΐου.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top