0
«Ράπισμα» στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν βρέθηκε λύση για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid19».

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιμένουν ότι πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για δωρεάν διαγνωστικά τεστ «ως μέσο αποκατάστασης του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία και για την αποφυγή διακρίσεων προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί». 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει τη χρήση του μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης και τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη διασφάλιση προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν τεστ. 

Παράλληλα επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί για την πανδημία, καθώς 3,5 δισεκ. ευρώ διατέθηκαν για την αγορά εμβολίων κατά του covid19 (Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς) και 46 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για τις προπαρασκευαστικές εργασίες του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Καθώς η συμφωνία για το «Πιστοποιητικό Covid19» επείγει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την εφαρμογή της επείγουσας διαδικασίας προκειμένου να εγκριθεί η χρήση του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, μαζί με τον κανονισμό για το Πιστοποιητικού Covid19, στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων χθες, Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που περιλαμβάνει αλλαγές σχετικά με το κόστος των τεστ και τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Υπενθυμίζεται, ότι το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του που θέλει να ταξιδέψει έχει κάνει το εμβόλιο κατά της covid19, έχει αρνητικό τεστ ή έχει αντισώματα στον κορωνοϊό.

Γιατί «χαλάει» τα σχέδια της κυβέρνησης

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό για τα «προνόμια» σε εμβολιασμένους, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πείσει τους Έλληνες να εμβολιαστούν.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ένας από τους τρόπους είναι η υποχρέωση των πολιτών να επιδεικνύουν ένα πιστοποιητικό υγείας αν θέλουν να πάνε σε κάποιον χώρο (καφετέριες, γήπεδα, θέατρα κτλ.). 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι πολίτες θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί, είτε να έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, είτε να έχουν τεστ. Με την σημείωση όμως πως τα τεστ δεν θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες, αντιθέτως θα πρέπει να τα πληρώνουν. 

Έτσι αρκετοί πολίτες θα αναγκαστούν να κάνουν εμβόλιο για οικονομικούς λόγους, καθώς δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν ανά 2-3 μέρες ένα τεστ. 

Παρόλα αυτά η διαφωνία που υπάρχει στην ΕΕ, η οποία ζητάει δωρεάν τεστ, μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης, αναγκάζοντας την τελικά να προμηθεύει με δωρεάν τεστ (self test πιθανότατα) τους πολίτες. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top