0
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για τη χορήγηση όπλων στην Ελλάδα, προκαλώντας την οργή στην Άγκυρα που έχει σαφώς τα δικά της σχέδια παντού.

Όπως συνέβη λοιπόν την εποχή μετά το δεύτερο πόλεμο του Κόλπου (2003), έτσι και αυτήν την περίοδο, κατά την αποχώρηση των ΗΠΑ, κυρίως από το Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί μοιράζουν το υλικό τους σε διάφορες φιλικές χώρες.

Μέρος των στρατιωτικών οχημάτων των ΗΠΑ που μεταφέρονται εκτός Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία θα παραδοθούν  στον ελληνικό στρατό ως σημαντικότατη βοήθεια, αναφέρει μειονοτική εφημερίδα.

Η όλη διαδικασία αφορά αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με την αμερικανική πλευρά, με πρωτοβουλία του ίδιου του Έλληνα Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, με το σχέδιο να προχωρά ταχύτατα  με πλήρη εμπιστευτικότητα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί προφορική συμφωνία για τη χορήγηση στην Ελλάδα, 500 έως 600 θωρακισμένων Humvee, και 500 θωρακισμένων οχημάτων Cougar, τα περισσότερα από τα οποία θα έχουν ολόκληρο τον οπλισμό τους.

Το σύνολο αυτών των στρατιωτικών οχημάτων που θα μας δοθούν, θα εξοπλίσουν στρατιωτικές μονάδες, ειδικά στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου και των νησιών.

Η προτεραιότητα του ΓΕΕΘΑ είναι η συντήρηση και η αναβάθμιση του υπάρχοντος στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και η προμήθεια νέου, σύγχρονου εξοπλισμού όπου απαιτείται.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας και τεράστιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες επηρέασαν αρνητικά τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η χώρα κατάφερε σε κάποιο βαθμό να διατηρήσει τη σχετική ανταγωνιστικότητα στην «κούρσα όπλων» με την Τουρκία και να διατηρήσει μια ομοιότητα ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η αντικατάσταση του παλαιού τυφεκίου G3 και του ΤΟΜΠ Μ-113 μαζί με τα τζιπ  Mercedes με νέα ειδικά θωρακισμένα οχήματα.

Ταυτόχρονα, ένα από τα οπλικά συστήματα για τα οποία το Γενικό Επιτελείο του Στρατού έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον είναι τα ισραηλινά αντιαρματικά πυραύλων Spike, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται για τη νεότερη έκδοση, το Spike NLOS, το οποίο είναι πολλαπλών σκοπών όπλο και όχι μόνο αντιαρματικά, το οποίο αλλάζει την ισορροπία λόγω της μεγάλης εμβέλειας.

Συμπερασματικά, τονίζεται ότι η ενίσχυση των χερσαίων μας δυνάμεων, που έχουν μείνει πίσω σε σχέση με την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι τρομερά σημαντική, ειδικά αυτήν την περίοδο.

Το κύριο όμως πρόβλημα στον ελληνικό στρατό παραμένει παρόλα αυτά η χρήση των πεπαλαιωμένων ΤΟΜΠ Μ113 τα οποία υπηρετούν στην χώρα μας επι 45 συναπτά έτη.

Μάλιστα σε πρόσφατη συζήτηση στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κουμουτσάκος, μίλησε για σημαντικό πρόβλημα από την παρουσία χιλιάδων πεπαλαιωμένων ΤΟΜΑ Μ-113 στον ελληνικό στρατό, τα οποία δεν μπορούν να στηρίξουν αποτελεσματικά τις μονάδες αρμάτων μάχης στις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες.

Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα μετά την ακύρωση αγοράς σύγχρονων ΤΟΜΑ, όπως αυτά από την Ρωσία και την μη αγορά νέων λόγω της οικονομικής κρίσης και της ελλείψεως απαραίτητων κονδυλίων.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top