0
Η απόφαση της κυβέρνησης να αναπτύξει ελληνικούς «Patriot» στη Σαουδική Αραβία είναι ορθή και έχει επικριθεί πολύ «επιφανειακά». 

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, θα επισκεφθούν την Τρίτη 20 Απριλίου 2021, τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες στο πλαίσιο προώθησης και εμπέδωσης της αμυντικής διπλωματίας, καθώς και ενίσχυσης της διπλωματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο Ριάντ, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Nayef bin Falah Al Hajraf, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκηπα Faisal bin Farhan, και τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, κ. Adel Al-Jubeir, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για πολιτικές διαβουλεύσεις.

Επίσης, αναμένεται υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας για τη στάθμευση ξένων δυνάμεων στο έδαφος της άλλης χώρας.

Οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα law&Order, μεταφέρουν στις «βαλίτσες» τους και μια ελληνική συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων, «Patriot».

Ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επιβεβαίωσε στην ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ότι, κατά την επίσκεψη η ελληνική και η σαουδαραβική πλευρά θα υπογράψουν «συμφωνία στάθμευσης ξένων δυνάμεων» στο έδαφος των δύο χωρών.

Ως γνωστόν, πρόσφατα στη Σούδα βρέθηκαν για εκπαίδευση με ελληνικές άλλες ξένες δυνάμεις μαχητικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας.

Η παρουσία σαουδαραβικών δυνάμεων στην Κρήτη, όπως και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ειρήνης Σαββοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, το βασίλειο των Σαούντ θα καλύψει το κόστος για τη μεταφορά και λειτουργία της συστοιχίας των «Patriot» από την Ελλάδα και θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων -αμερικανικής κατασκευής- στην έκδοση «Pac3».

Η συμφωνία της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία θα περιλαμβάνει και το αναγκαίο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, τουλάχιστον 40 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι θα μετακινηθούν στη Σαουδική Αραβία.

Μέχρι σήμερα φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό πόσοι σταθμοί εκτόξευσης θα δανειστούν στη Σαουδική Αραβία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top