0
Πέθανε ο Σπύρος Γιατράς, ένας από τους πιο σημαντικούς, δημοφιλείς και παραγωγικούς στιχουργούς του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού, που υπέγραψε δεκάδες επιτυχίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, νοσηλευόταν τις τελευταίες 35 ημέρες, αρχικά στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο και στη συνέχεια στο Ιατρικό κέντρο Αθηνών για μια επέμβαση ρουτίνας, ωστόσο κατέληξε μετά από κάποιες επιπλοκές. Στο πλευρό του σε όλο το διάστημα της νοσηλείας του ήταν η αγαπημένη του σύζυγος, Μάχη.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο Ηλίας Φιλίππου, με ανάρτησή του στο Facebook. 

«Δυστυχώς, οι απρόσμενα θλιβερές ειδήσεις αυτού του καιρού μας έχουν διαλύσει ψυχολογικά. Σήμερα, έφυγε από τη ζωή ο συνάδελφος πολυαγαπημένος φίλος σπουδαίος στιχουργός συναγωνιστής μου αμέτρητα χρόνια άνθρωπος με το αξεπέραστο χιούμορ και τη μοναδική εξυπνάδα ο…ο…ο…δε ξέρω τι να πρωτοπώ και τι να πρωτογράψω. Αγαπημένε Σπύρο Γιατρά …απίστευτη θλίψη και μεγάλο κενό δεν υπάρχουν λόγια…δυστυχώς να περιγράψουν τις στιγμές και την αλήθεια θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο του και στους δικούς του ανθρώπους».

Αυτά είναι δέκα από τα καλύτερα τραγούδια, σε στίχους του Σπύρου Γιατρά:

Της γυναίκας η καρδιά – Στράτος Διονυσίου

Τι να πεις γι’ αυτό το τραγούδι, που γράφτηκε το 1983. Ο στιχουργός απευθύνεται σε κάποιον τρίτο θέλοντας να τον συμπονέσει και να του παρέχει τις πολύτιμες συμβουλές του για το γυναικείο φύλο. Πότε κόλαση και πότε ο παράδεισος... Ο μοναδικός Στράτος ερμήνευσε κι άλλες τεράστιες επιτυχίες του εκλιπόντα, όπως το «Καλύτερα μαζί σου και τρελός» και το «Μας υποχρέωσες».


Αν δεν είχα κι εσένανε – Γιάννης Πάριος

Όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο Σπύρος Γιατράς, το τραγούδι του γράφτηκε αρχικά για τη μητέρα του. Παρ’ όλα αυτά, ο τότε ισχυρός άνδρας της Minos, Μάκης Μάτσας, το απέρριψε και του ζήτησε να αλλάξει τους στίχους. Και γεννήθηκε αυτό το «διαμάντι» που στολίστηκε με την πολυποίκιλη φωνή του τραγουδιστή του έρωτα, Γιάννη Πάριου.


Ο αετός – Νότης Σφακιανάκης

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 το δίδυμο Χρυσοβέργης-Γιατράς συνεργάστηκε με τον «άρχοντα», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του. Η εν λόγω τριάδα μάς χάρισε ορισμένες από τις πλέον διαχρονικές επιτυχίες του λαϊκού πενταγράμμου και στους ίδιους, δεκάδες πλατινένιους δίσκους. «Παράλληλα», «Μήπως είμαι τρελός», «Μα εσύ με καις», «Πέρνα κι εσύ», «Σώμα μου», «Νταβατζής», «Με τα μάτια μιλάμε εμείς»… Και τι να πρωτοθυμηθούμε. Σίγουρα όμως ο «αετός» ήταν το τραγούδι που σημάδεψε τον Νότη.


Δεν πάω πουθενά – Βασίλης Καρράς

Πόσοι και πόσοι δεν έχουμε σιγοτραγουδήσει ότι δεν πάμε πουθενά όταν μας διώχνουν από κάπου; Ζεϊμπέκικο που έχει χορευτεί όσο λίγα, ερμηνεύτηκε από τον Βασίλη Καρρά, ο οποίος οφείλει πολλά στον Σπύρο Γιατρά, αφού του χάρισε αρκετές από τις επιτυχίες του, που τον έχουν χαρακτηρίσει «τραγουδιστή της καψούρας». Επί παραδείγματι το «Δεν είσαι εδώ», το «Πού πας;», το «Λέγε ό,τι θες» και το «Άλλοθι».


Όλα σ’ αγαπάνε – Σταμάτης Γονίδης

Ένα από τα απόλυτα τραγούδια για… φρεσκοχωρισμένους. Με την ανατριχιαστική ερμηνεία του Σταμάτη Γονίδη και τους στίχους καρδιάς του Σπύρου Γιατρά, ένα άσμα που μεγάλωσε γενιές και γενιές.


Ένα σου σημάδι μόνο – Αντύπας

Ακόμα ένα τραγούδι-καψουροκατάσταση. Από εκείνες τις περιπτώσεις που έχεις χωρίσει και αναζητάς… μια ελπίδα για να ζήσεις, όπως λέει και ο στίχος του εκλιπόντος. Σήμα-κατατεθέν στην καριέρα του Αντύπα.


Όλα τα ‘δωσα για σένα – Δημήτρης Κοντολάζος

Μια ατέλειωτη αγάπη, μια σανίδα σωτηρίας… Τραγούδι που γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και αναφέρεται στην «κατάθεση» αγάπης που μπορεί να κάνει ένας ερωτευμένος. Μαζί με το «Αν το λες αυτό αγάπη» αποτελούν δύο από τις μεγάλες επιτυχίες του Δημήτρη Κοντολάζου, ο οποίος ερμήνευσε και το χορευτικό «Δεν σου κάνω τον άγιο», που έγινε ευρέως γνωστό αρκετά χρόνια μετά λόγω επανεκτελέσεων.


Άκουσα – Νίκος Οικονομόπουλος

Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας εμφανίστηκε σε reality ένα παιδί που ξεχώρισε αμέσως για τις ερμηνείες του στα λαϊκά τραγούδια. Το δίδυμο Χρυσοβέργης-Γιατράς τον εμπιστεύτηκαν σχεδόν αμέσως και του χάρισαν τις πρώτες επιτυχίες του. Μία εξ αυτών φυσικά το ζεϊμπέκικο «Άκουσα», που ξεσηκώνει τα πλήθη. Πως όταν πίνεις, αναφέρεις τ’ όνομά μου…


Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης – Νίκος Μακρόπουλος

Ακόμα μια ζεϊμπεκιά στη λίστα μας. Και δικαίως, αφού πρόκειται για το τραγούδι που εκτόξευσε την καριέρα του Νίκου Μακρόπουλου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και ακουγόταν παντού λόγω του πολύ ιδιαίτερου στίχου του. Στον Σαλονικιό τραγουδιστή, ο Σπύρος Γιατράς εμπιστεύεται και τα χορευτικά τραγούδια «Ύποπτο το αίσθημά σου» και «Υπό το μηδέν».


Ένας Θεός – Γιάννης Πλούταρχος

Στα τέλη των ‘90s κάνει την εμφάνισή του ένας πολλά υποσχόμενος τραγουδιστής, που χτίζει τον «μύθο» του στις περιοχές της δυτικής Αττικής, όπου εμφανίζεται. Ο λόγος για τον Γιάννη Πλούταρχο, ο οποίος κάνει το βήμα παραπάνω με το τραγούδι «Ένας Θεός», που μιλάει για τη μετατροπή της αγάπης και του έρωτα σε κάτι θεϊκό.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top