0
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε από κοινού δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης Abdul Hamid Dbebeh μετά τη συνάντηση που είχαν με σαφή αναφορά στο παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης και τόνισε ότι πρέπει να ακυρωθεί, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι δύο χώρες πρέπει να σβήσουν τα λάθη του παρελθόντος, και να πορευθούν με οδηγό το διεθνές δίκαιο.
Η απάντηση όμως δεν ήταν αυτή που ήθελε καθώς με σαφή απάντηση ο Λίβυος ομόλογός του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊντά κατέστησε σαφές ότι η χώρα του ενεργεί βάσει της διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων της. Οι δηλώσεις δείχνουν εμμέσως πλην σαφώς την υποστήριξή του προς το μνημόνιο, που αποτελεί και πάγια θέση του.

Δηλαδή το κατά το κοινώς λεγόμενο «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» ο κύριος Μητσοτάκης καθώς η κατάργηση της ψευδοΑΟΖ δεν φαίνεται στο μέλλον. Πάντως όχι με τον τρόπο που θέλει.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «γράφοντας την καινούρια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, πρέπει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης. Θέλουμε κι εμείς άμεση και πλήρη αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και την ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν σαν διακρατικές συμφωνίες, αλλά δεν έχουν καμία ισχύ».

Παράλληλα, τόνισε ότι «οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Το πλησιέστερο σε αυτήν γεωγραφικό έδαφος είναι η Γαύδος και η Κρήτη. Χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απευθείας την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και να συνεχίσουμε συζήτηση που διεκόπη το 2010».

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός από την πλευρά του κατέστησε σαφές  ότι «όπως κάθε χώρα ενδιαφέρεται για τα συμφέροντά της έτσι και η Λιβύη ενδιαφέρεται για τα δικά της συμφέροντα. Εμείς φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας» και  ενθάρρυνε τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και της Λιβύης και της Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Τέλος επισήμανε ότι είναι υπέρ της συνεργασίας στη Μεσόγειο, διότι η Λιβύη θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής».

Τα περίεργα ερωτήματα και οι φόβοι του «αδιάβαστου»

Να υπενθυμίσουμε, ότι η συμφωνία για την μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη που υπογράφηκε από τις δύο αντίπαλες πλευρές, αναφέρει πως αναστέλλονται όλες οι συμφωνίες συνεργασιών με ξένες χώρες, που είχε συνάψει η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Τρίπολης, μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.

Επίσης, το Εφετείο της πόλης Αλ Μπάιντα που ανήκει στην Ανατολική Λιβύη, που ελέγχεται από το Χαφτάρ δημοσίευσε απόφαση, η οποία κρίνει άκυρη τη συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Άγκυρας και Τρίπολης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων καθώς και τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Δύο πράξεις που σημαίνει ότι θεωρητικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο (δεν έχει επικυρωθεί από την Βουλή της Λιβύης) επομένως ποιος ο λόγος της παρακλητικής αναφοράς;

Αδιάβαστος πήγε ο Κ.Μητσοτάκης ή δεν θέλει να πιέσει τον Λίβυο πρωθυπουργό που εν συνεχεία θα καλέσει την Τουρκία; Για να μην κάνουμε αναφορά για το πόσο "ευχάριστα" θα τους υποδεχθεί και εισακούσει ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη αποσκοπεί στο να πείσει την μεταβατική κυβέρνηση να μην υιοθετήσει κινήσεις που θα θεωρηθούν σαν ενεργοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.  Επισημαίνεται, ότι η νέα κυβέρνηση που εκλέχθηκε από το Φόρουμ της Λιβύης, εκπροσωπεί όλες τις περιοχές της χώρας και είναι επιρρεπής σε πιέσεις από τις δύο αντίπαλες πλευρές του εμφυλίου, τον πρώην πρωθυπουργό αλ Σαράτζ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.  Άλλωστε, οι αναφορές των ξένων ΜΜΕ, ότι κάποιοι από τους εκλέκτορες χρηματίστηκαν, έχουν αφήσει έντονη σκιά στην αξιοπιστία της μεταβατικής κυβέρνησης.

Η αποστολή της είναι να διεξαγάγει τις εκλογές του Δεκεμβρίου, ώστε να προκύψει η νέα κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την τύχη της Λιβύης. Η δικαιοδοσία της μεταβατικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει αποφάσεις για  το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων. Όμως, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Ντμπεϊντά, στρώνουν το έδαφος για την ενεργοποίησή του.

Η ελληνική διπλωματία επιδιώκει να επανιδρύσει τις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης, εξού και η απόφαση για επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη, ώστε να μπορεί να είναι σε θέση να συνομιλήσει με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top