0

Μνήμες προηγούμενων μηνών ξύπνησαν τα περιστατικά που σημειώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στη Μυτιλήνη, με τους Τούρκους να επιχειρούν να σπρώξουν μετανάστες προς τη χώρα μας και παράλληλα να προκαλούν με επικίνδυνους ελιγμούς τις δυνάμεις του Λιμενικού.

Την ώρα που το τουρκικό καθεστώς δέχεται αφόρητη πίεση από τις δραματικές οικονομικές εξελίξεις, με την κατάρρευση της λίρας, την ανεργία στα ύψη και τους πολίτες κυριολεκτικά να ζητιανεύουν για το καθημερινό φαγητό, ο Ερντογάν επιμένει στην επιθετική τακτική κατά της χώρας μας, παίζοντας ξανά το χαρτί του μεταναστευτικού.


Εδώ και αρκετό καιρό έχει συγκεντρωθεί στα τουρκικά παράλια, λίγα μόλις μίλια από τις ελληνικές ακτές, μεγάλος αριθμός μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων, από Πακιστάν και Αφγανιστάν, μέχρι Νιγηρία, Σομαλία και Μαρόκο. Καμία σχέση δηλαδή με Σύριους πρόσφυγες.

Η ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου «ομοιογενούς» πλήθους μεταναστών στα θαλάσσια μας σύνορα που εξ ορισμού είναι δυσκολότερο να φυλαχθούν σε σχέση με τα χερσαία, προφανώς δεν είναι τυχαία. Όπως τυχαία δεν είναι και η εθνικότητα των μεταναστών, καθόσον η Σομαλία, για παράδειγμα, ως χώρα προέλευσής τους αποτελεί εσχάτως την πλέον ευεργετηθείσα χώρα της Αφρικής από την Τουρκία, ενώ το Πακιστάν είναι γνωστό για τις άριστες σχέσεις με το τουρκικό καθεστώς.

Η συσσώρευση επομένως, ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού μεταναστών, αν μη τι άλλο γεννά ερωτηματικά. Μήπως βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου υβριδικού πολέμου, αυτή τη φορά πιο καλά ενορχηστρωμένου από την Τουρκία, η οποία απαλλαγμένη από τις κυρώσεις της Ε.Ε. και απομονωμένη από τη Δύση, επιχειρήσει να παίξει και πάλι τον εκβιαστικό χαρτί του μεταναστευτικού;

Οι προθέσεις τους εκδηλώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα, θέτοντας εκ νέου σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό, όχι μόνο στη Μυτιλήνη, αλλά σε όλα τα ακριτικά νησιά, που αποτελούν περάσματα για τους μετανάστες.

Ο τρόπος που έγινε η απόπειρα προώθησης μεταναστών ήταν αναμφισβήτητα προσχεδιασμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου των μεταναστών προς τα ελληνικά παράλια, συνοδεύονταν από σκάφος του τουρκικού λιμενικού, το οποίο όταν έφτασε η βαρκούλα των μεταναστών στο όριο, άρχισαν να τη σπρώχνουν με απόνερα για να περάσει στη χώρα μας.

Φυσικά, βρήκαν μπροστά τους το ελληνικό Λιμενικό, με το πανίσχυρο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης που εμπόδισε την «εισβολή», ενώ οι Τούρκοι, βλέποντας την αποφασιστικότητα των Ελλήνων άρχισαν να προκαλούν με το δικός τους σκάφος 30 μέτρων, περνώντας σε απόσταση αναπνοής από το ελληνικό σκάφος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η προσπάθεια των Τούρκων είχε και… αντιπερισπασμό, αφού νωρίς το πρωί είχαν στείλει μικρές λέμβους με σκοπό να παραπλανήσουν το Λιμενικό, αλλά και τους αμφίβιους καταδρομείς που περιπολούν στην περιοχή.

Η ελληνική Ακτοφυλακή ωστόσο δεν αιφνιδιάστηκε και μετά από «μάχη» με τους Τούρκους πάνω στην οριογραμμή, κατάφεραν να αποτρέψουν το πέρασμα των δουλεμπορικών και παράλληλα να στείλουν δυναμική απάντηση στους γείτονες που προφανώς εκνευρίστηκαν από την ελληνική αντίδραση και άρχισαν την… επίθεση κατά των ελληνικών δυνάμεων με επικίνδυνους ελιγμούς.

Η ψύχραιμη και αποφασιστική αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν αυτή που έδιωξε τους δουλέμπορους αλλά και τους προκλητικούς λιμενικούς της γείτονος.

Πλέον, η ελληνική Ακτοφυλακή λαμβάνει ακόμη πιο δρακόντεια μέτρα στα νησιά, ενώ και οι Ένοπλες Δυνάμεις τίθενται σε αυξημένη ετοιμότητα. Όχι μόνο με τους αμφίβιους καταδρομείς που βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, αλλά και όλες οι ακριτικές Μονάδες διατάχθηκαν να έχουν αυξημένα αντανακλαστικά.

Η αφερεγγυότητα του Ερντογάν δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αδράνεια και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επιχειρήσει να εξωτερικεύσει τα σοβαρότατα εσωτερικά ζητήματα, με μια κρίση στο Αιγαίο.

Στη Αθήνα έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια και έχουν επανασχεδιαστεί όλοι οι τρόποι αντίδρασης. Είναι βέβαιο πως η Αθήνα έχει και τον τρόπο, τα Μέσα και τη δύναμη να χτυπήσει με σφοδρότητα οποιονδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της.

Αυτό, ας το γνωρίζουν καλά και ο Ερντογάν και οι Ευρωπαίοι που συνεχίζουν να τον χαϊδεύουν.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top