0
H ελληνογαλλική συνεργασία σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο κορυφώνεται με τη συμμετοχή των γαλλικών μαχητικών Rafale στη διεθνή άσκηση "ΗΝΙΟΧΟΣ 2020" της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ετησίως τα "γεράκια" της ΠΑ εντυπωσιάζουν τη διεθνή κοινότητα. 

Φέτος αναμένεται να συμμετάσχει στην άσκηση η Γαλλία με Rafale και Mirage 2000, οι Ηνωμένες Πολιτείες με F-16, το Ισραήλ επίσης με F-16 αλλά και με F-15, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16 και η Ισπανία με F-18 και βέβαια η χώρα μας με F-16, F-4, Mirage 2000-5 και ιπτάμενα ραντάρ. Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα ιπτάμενα τάνκερ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, ο συνολικός αριθμός των αεροπλάνων θα ξεπεράσει τα 60 που θα χωριστούν σε επιτιθέμενους και αμυνόμενους.

Συν τοις άλλοις, δυναμικό "παρών" θα δώσει στη διακλαδική άσκηση το Πολεμικό Ναυτικό με μια πλειάδα μικρών και μεγάλων σκαφών καθώς επίσης και τμήματα της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού. 

Πηγές αναφέρουν ότι όλοι οι συμμετέχοντες, πιθανόν και οι ΗΠΑ, επιθυμούν να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στο Αιγαίο με σενάρια εικονικής και πραγματικής προσβολής χερσαίων και ναυτικών στόχων. 

Όμως η Πολεμική Αεροπορία, η οποία ήδη έρχεται από ένα εντυπωσιακό σερί ασκήσεων με Γάλλους, Αμερικανούς, Εμιρατιανούς και Σαουδάραβες ανοίγει τα "φτερά" της τους επόμενους μήνες με συμμετοχές σε μεγάλα αεροπορικά event με πρώτο τη ΝΑΤΟϊκή "TIGER MEET" τον Μάϊο στην Πορτογαλία. 

Το πρόγραμμα που ακολουθεί φαίνεται ότι θα είναι ακόμη πιο έντονο με τη HAF να "σημαδεύει" τη Μέση Ανατολή. Οι άριστες σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία πλέον σηματοδοτούν την απαρχή μιας σειράς κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και πολυεθνικών ασκήσεων στις οποίας αναμένεται να δώσουν ηχηρό παρόν τα ‘’μπλε φτερά’’.

Η μεγάλη αεροπορική άσκηση"’Desert Flag" την οποία διοργανώνει η πολεμική αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φαίνεται ότι θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο ραντεβού αεροποριών Αραβικών και άλλων κρατών στη Μέση Ανατολή στο οποίο η HAF θα στείλει για πρώτη φορά μαχητικά. Ήδη τον περασμένο μήνα η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με παρατηρητή στην "Desert Flag 2021" η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Al-Dhafra.   

Στην άσκηση έλαβαν μέρος εκτός από τους διοργανωτές ΗΠΑ, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέϊν και Νότια Κορέα.Θα είναι πιθανότατα η ανταπόδοση από την Αθήνα της μεταστάθμευση των Εμιρατιανών  F-16 block 60 το περασμένο Φθινόπωρο στη Σούδα, σύμφωνα με τον Κώστα Σαρικά για το Newpost.gr

Εκτός απροόπτου η HAF θα έχει συμμετοχή για μια ακόμη φορά και στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση "Blue Flag" την οποία διοργανώνει η Israeli Air Force και θεωρείται από τις κορυφαίες παγκοσμίως. Θεωρείται επίσης σχεδόν βέβαιο ότι Ελληνικά ‘’γεράκια’’ θα μετασταθμεύσουν όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια και στην Αίγυπτο για κοινά γυμνάσια. Οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο Πολεμικών Αεροποριών επιβεβαιώθηκαν άλλωστε και κατά την επίσκεψη του Αιγύπτιου Αρχηγού ΓΕΑ την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top