0
Πανικός επικράτησε σε γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικούς στο Αμβούργο της Γερμανίας όταν έγινε γνωστό πως εντοπίστηκε τοξική χημική ουσία σε 2.000.000 self tests, τα οποία κατασκευάζονται από τη κορεατική εταιρία SD Biosensor. Τα τεστ αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε μαθητές σχολείων του Αμβούργου δίχως μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα η «Die Welt», σημειώνει  εντός του διαλύματος στο οποίο γίνεται η καλλιέργεια για το τεστ βρίσκεται τοξική χημική ουσία από την ομάδα των οκτυλο-/εννεϋλοφαινυλαιθοξυλικών. 

Μια ουσία που ταξινομείται ως πολύ υψηλής επικινδυνότητας (SVHC) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, που σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως είναι σοβαρός και τραυματισμό στα μάτια .

Οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το υγρό αντιδραστηρίου περιείχε μια τοξική ουσία. «Αλλά αυτό δεν είναι κάτι με το οποίο έρχεστε σε φυσική επαφή», δήλωσε ο εκπρόσωπος των αρχών. Μόνο η μπατονέτα βυθίζεται στο υγρό αφού αφαιρεθεί το δείγμα από τη μύτη.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει τη λήψη προστατευτικών μέσων (ειδικός ρουχισμός και γάντια) για τη διαχείριση της ουσίας, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Κάτι που όμως είναι προφανώς δύσκολο, καθώς τα τεστ αυτά χρησιμοποιούνται και από ανήλικα παιδιά.

Ο Μπίργκιτ Στέβερ, σχολικός εμπειρογνώμονας του CDU, δήλωσε στην «Die Welt» πως «έχουν αναπτυχθεί με τέτοιον τρόπο τα self tests, ώστε, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, να μην προκαλούν κίνδυνο, αν και η επαφή με το δέρμα και τα μάτια δεν συνίσταται και πρέπει να αποφεύγεται». Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις πάντως των τοπικών αρμόδιων Αρχών, τα συγκεκριμένα τεστ τελικά αποσύρθηκαν.

Οι αρχές του Αμβούργου δήλωσαν πως δεν θα ξαναχρησιμοποιήσουν τα τεστς της συγκεκριμένης εταιρίας, το προϊόν της οποίας λάνσαρε στην αγορά η Roche.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top