0
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο ενόπλων δυνάμεων, η πλήρης επιχειρησιακή υπηρεσία για το νέο αεροσκάφος Rafale αποφασίστηκε από τους αρχηγούς του προσωπικού κάθε υπηρεσίας (Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία) στις 8 Μαρτίου 2021.

Η απόφαση λαμβάνεται μετά την ανάπτυξη και την εφαρμογή εντός των δύο υπηρεσιών τακτικών που εκμεταλλεύονται πλήρως τις νέες δυνατότητες του αεροσκάφους omni-ρόλου που ενεργοποιείται από το πρότυπο F3-R, ιδίως εκείνων που παρέχονται από το αεροπορικό αεροδρόμιο METEOR μεγάλων αποστάσεων πύραυλος αέρα και ο προσδιοριστής στόχου λέιζερ TALIOS.


Ο συνδυασμός του ραντάρ RBE2 AESA και του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς METEOR παρέχει υπεροχή αέρα στο Rafale, είτε για αποστολές βαθιάς απεργίας παντός καιρού, στενή υποστήριξη αέρα ή καταστροφή στόχων ευκαιρίας.

Αυτή η νέα έκδοση του Rafale θα συνεχίσει να μεταφέρει τον υπερηχητικό πυρηνικό πύραυλο ASMP-A για αεροπορικές αποστολές πυρηνικής αποτροπής.

Το Rafale F-3R μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει την ονομασία λέιζερ υψηλής ανάλυσης TALIOS, ικανή να απεικονίσει τόσο στην ορατή όσο και στην υπέρυθρη γκάμα. Το pod παρέχει πολύ βελτιωμένες δυνατότητες για αποστολές πληροφοριών, απόκτησης, παρακολούθησης και καθορισμού στόχων. Συγκεκριμένα, το Rafale θα έχει νέες, πιο αποτελεσματικές δυνατότητες παρακολούθησης για σταθερούς ή κινούμενους στόχους, δυνατότητα αυτόματης ανίχνευσης για μετακίνηση στόχων και μια νέα, φιλική προς το χρήστη, διεπαφή ανθρώπου-μηχανής.

Το πρότυπο F3-R προσφέρει επίσης βελτιωμένη ικανότητα επίθεσης στο έδαφος. Τώρα θα είναι δυνατή η διαχείριση του χρόνου πτήσης των πυρομαχικών, του φωτισμού λέιζερ και των ρυθμίσεων όπλου κατά την πτήση, ιδίως για το αρθρωτό όπλο AASM αέρος-προς-γείωση με τερματική καθοδήγηση λέιζερ.

Θα είναι επίσης ασφαλέστερο χάρη στο σύστημα αυτόματης αποφυγής σύγκρουσης εδάφους (AGCAS). Πρόκειται για μια λειτουργία προστασίας τελευταίας ανάγκης που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τον κίνδυνο σύγκρουσης με το έδαφος.

Από το 2022, το Rafale θα έχει ακόμη περισσότερες δυνατότητες με το πρότυπο F4. Αυτές περιλαμβάνουν καινοτόμες λύσεις συνδεσιμότητας για τη βελτιστοποίηση της μάχης μέσω δικτύου, βελτιωμένους αισθητήρες οπτικών ηλεκτρονικών ραντάρ και front-end, ενσωματωμένη στόχευση με κράνος (HMIT) και νέα ενσωματωμένα όπλα όπως ο πύραυλος Air-to-Air Mica NG και ο αρθρωτός 1.000 kg Air-to-Air - όπλο εδάφους.


Σχετικά με τον Rafale M F3-R Fighter
 
Το Γαλλικό Ναυτικό (Marine Nationale) παρέλαβε τον πρώτο μαχητικό Dassault Rafale M που αναβαθμίστηκε στο πρότυπο F-3R τον Δεκέμβριο του 2018. Η πρώτη μονάδα που χρησιμοποίησε το νέο πρότυπο Rafale M είναι η μοίρα «Flotille 11F». Άρχισε την επιχειρησιακή πτήση πάνω από τη Συρία από τον αερομεταφορέα Charles de Gaulle στις 29 Ιανουαρίου 2020.

Οι δυνατότητες Rafale M F3-R εν συντομία:

 • Δυνατότητα υπεροχής αέρα με:
 • τον πύραυλο METEOR και ένα ισχυρό ραντάρ (συμπεριλαμβανομένων των πυκνών ηλεκτρονικών καταστάσεων πολέμου)
 • ένα βελτιωμένο ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου Spectra ·
 • βελτιωμένη ικανότητα προειδοποίησης
 • Βελτιωμένη ανθεκτικότητα κατά της παρεμβολής GPS
 • Επιτάχυνση του βρόχου αποφάσεων και διατήρηση της διαλειτουργικότητας.
 • Βελτιωμένη ικανότητα αναγνώρισης και προσδιορισμού στόχου εδάφους με την ενσωμάτωση του νέου λοβού προσδιορισμού λέιζερ (TALIOS).
 • Βελτιωμένη ικανότητα ανεφοδιασμού αέρα-αέρα με την ενσωμάτωση μιας νέας γενιάς ( NARANG ).
 • Ενσωμάτωση της βόμβας με λέιζερ 500 κιλών GBU16.
 • Βελτιωμένη ασφάλεια των πτήσεων με την ενσωμάτωση ενός αυτόματου συστήματος αποφυγής σύγκρουσης εδάφους (AGCAS).
 • Βελτιώσεις στο σύστημα υποστήριξης με ταχεία και ακριβέστερη διάγνωση βλαβών.

Αποδεικνυεται ότι η αγορά των Γαλλικών αεροσκαφών για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι στρατηγικής σημασίας και θα της δώσει δυνατότητες να επεκταθεί πέραν των κλειστών συνόρων της χώρας, με άμμεση κάλυψη της Κύπρου και παράλληλα τον εντοπισμό και εξουδετέρωση από μεγάλη απόσταση κάθε εχθρικού οπλικού συστήματος.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top