0
Τη δυσαρέσκειά τους για τα γκράφιτι με ήρωες του 1821 στην Αργυρούπολη εξέφρασαν οι εικαστικοί καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, πως η ανάθεσή τους έγινε με παράκαμψη της σχετικής νομοθεσίας. 

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας την Τετάρτη αναφέρεται ότι ο δημιουργός των έργων «επιλεγμένος από τους σχετικούς θεσμούς, είναι αποδεδειγμένα οπαδός της ακροδεξιάς ιδεολογίας, φασιστικών και ναζιστικών συμβόλων» προσθέτοντας πως σε έργα, «υπογεγραμμένα από τον ίδιο υπάρχουν θεματικές που αποδεικνύουν ακριβώς αυτή την σύνδεση, όπως χυδαία τοιχογραφία του Βελουχιώτη, κέλτικοι σταυροί - νυν χρυσαυγίτικοι, τοιχογραφία για τα Ίμια κ.α.»

Στην ανακοίνωση το ΕΕΤΕ καταγγέλλει «την χωρίς έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, αυθαίρετη απόφαση της διοίκησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης και του δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου, να αναθέσει την "φιλοτέχνηση" του κολυμβητηρίου της πόλης στον συγκεκριμένο "τοιχογράφο"» διευκρινίζοντας πως «τα έργα στο δημόσιο χώρο, που γίνονται με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής ή γενικότερα με την έγκριση των αρχών πολύ δε περισσότερο με την προτροπή τους, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπόκεινται σε κανόνες».«Μόνο μέλη του ΕΕΤΕ μπορούν να αναλαμβάνουν εικαστικά έργα στο δημόσιο χώρο (άρθρο 9 του ν. 1218/81). Και φυσικά η διαδικασία ανάθεσης προβλέπεται από το νόμο, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ίσχυσε και ο Δήμαρχος αντιμετώπισε τον δημόσιο χώρο σαν να είναι δική του προσωπική ιδιοκτησία», υπογραμμίζει το ΕΕΤΕ. 

«Την ίδια ώρα που δημόσιοι λειτουργοί στηρίζουν την αναπαράσταση της ιστορίας του 1821 με εθνικιστικούς και φασιστικούς συμβολισμούς, οι καλλιτέχνες της χώρας διαδηλώνουν, για το νομοσχέδιο Λιβάνιου - τρομονόμο που ψήφισαν οι ίδιοι θεσμοί και που μιλάει για απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος, για αποκλεισμό περιεχομένου που αφορά σε μη αποδεκτές για μία δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές όπως ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΕΤΕ. 

Οι καταγγελίες για ναζιστικό παρελθόν και η απάντηση 

Ο «Εύρυτος» στον οποίο ανατέθηκε η «φιλοτέχνηση» του κολυμβητηρίου, φαίνεται πως έχει υπογράψει στο παρελθόν - και πριν γίνει αναγνωρίσιμος στο ευρύ κοινό - πλήθος έργων με ναζιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο.

Τόσο στο Τwitter, όσο και σε δημοσιογραφικές ιστοσελίδες, έχουν ανέβει τις τελευταίες ημέρες πολλές εικόνες με ξεκάθαρα ακροδεξιά ρητορική, όπως αυτό που φέρει την υπογραφή του και καλεί να καούν μουσουλμανικά τεμένη.


Άλλο έργο, μάλιστα, που αποδίδεται στον ίδιο, καλεί όλους τους «μπάσταρδους Αριστερούς» να αυτοκτονήσουν - όπως υποστηρίζει ότι έκανε και Αρης Βελουχιώτης, τον οποίο αποκαλεί «αδερφή».


«Αυτά που δεν διαγράφονται και φρόντισαν να τα υπενθυμίσουν αρκετοί χρήστες του twitter τις τελευταίες μέρες ήταν τα γκράφιτι στα οποία ο Εύρυτος υπογράφει με τον γνωστό κέλτικο σταυρό, τον οποίο ενίοτε χρησιμοποιεί και στην υπογραφή του στο Ο», αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Την ίδια ώρα, χρήστες του Twitter υπενθυμίζουν τόσο τα έργα του, όσο και τις καλές του σχέσεις με τον Γιάννη Λάγο της Χρυσής Αυγής.
Τι απαντά ο Εύρυτος

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο ίδιος ο γκραφιτάς ξεκαθαρίζει πως αναλαμβάνει την εύθυνη όσων έργων έχει αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό και έχει υπογράψει... με την χαρακτηριστική του υπογραφή.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top