0
Σε μια προσπάθεια  αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων  της χώρας , το ΥΠΑΜ προχώρησε  στη συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), η οποία  θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ.

Η ΔΕΠ θα διοικείται από Αντιστράτηγο, και θα είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα:

1. Τη Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων (καταδρομείς, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές).

2.Ένα δεύτερο τμήμα στο οποίο θα ανήκουν η Ζ΄Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (ΜΑΚ), τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών ( ΔΥΚ), το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ) και όλες τις μοίρες αμφίβιων καταδρομών.

Στην ΔΕΠ θα ενταχθούν ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, συγκεκριμένα  ΝΗ-90 και Σινούκ, με σκοπό τη μετεξέλιξη σε Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, έχοντας ως  πρότυπο τις ΗΠΑ (Special Operations Air Task Group).

Οι πιλότοι και τα πληρώματα αυτής της αεροπορικής μονάδας θα έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες του Στρατού.

Επίσης πρόσφατα παρελήφθη από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), το υποβρύχιο σκούτερ DIVEJET RD2 της εταιρείας Rotinor.

To προαναφερθέν σκούτερ φέρει κινητήρας ιπποδύναμης 3.4 ίππων και μπορεί να μεταφέρει έναν ή δύο βατραχανθρώπους σε βάθος έως και 60 μέτρα. Έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί έως 2 ώρες σε μέγιστη απόσταση 5,4 ναυτικών μιλίων. Ζυγίζει 35 κιλά. Το DIVEJET RD2 αποκτήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα και αποτελεί σημαντική αναβάθμιση των επιχειρησιακών μέσων διείσδυσης των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

Επιχειρησιακώς αξιοποιείται για την αφανή διείσδυση βατραχανθρώπων. Συγκεκριμένα το προαναφερθέν υλικό ειδικών επιχειρήσεων δύναται να το φέρει αλεξιπτωτιστής ο οποίος αφού εκτελέσει άλμα ελεύθερης πτώσης (είτε HALO είτε HAHO) σε θαλάσσιο περιβάλλον μπορεί να επιχειρήσει με αυτό προσεγγίζοντας μια τοποθεσία.

Εναλλακτικά το DIVEJET RD2 μπορεί να αφεθεί από τορπιλοσωλήνα υποβρυχίου ώστε η ομάδα βατραχανθρώπων να προσεγγίζει αφανώς έναν στόχο.

Η απόκτηση τέτοιων υλικών συνιστά κατακόρυφη ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και ικανοτήτων των ελληνικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων σε αποστολές διείσδυσης και διαφυγής/απαγκίστρωσης από μια περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος.

Προσδίδουν τα κατάλληλα σύγχρονα υλικά για την επιτυχημένη εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων με αυξημένη επιβιωσιμότητα των ανδρών ειδικών επιχειρήσεων.

Η υποβρύχια διείσδυση είναι η ιδανική τακτική αφανούς προσέγγισης. Κάνοντας χρήση τέτοιων υλικών όπως το DIVEJET RD2 τριπλασιάζεται η απόσταση υποβρύχιας διείσδυση συγκριτικώς με άλλα υφιστάμενα υλικά ή κολυμπώντας υποβρυχίως φέροντας καταδυτική συσκευή κλειστού κυκλώματος όπως η LAR V.

Επίσης οι Καταδρομείς μας απέκτησαν αρκετά drone Matrice 300 RTK τα οποία φέρουν θερμικές κάμερες.

Τα drones Matrice 300 RTK της εταιρείας DJI τη κορυφαία έκδοση της συγκεκριμένης κατηγορίας drones. Το Matrice 300 RTK έχει μέγιστη εμβέλεια πτήσης τα 15 χιλιόμετρα και αυτονομία πτήσης 55 λεπτά.

Μπορεί να επιχειρεί σε ακραίες θερμοκρασίες από -20 κελσίου έως τους 50 βαθμούς. Εξαιρετικά σημαντικό είναι πως το συγκεκριμένο drone μπορεί να σηκώσει αισθητήρα μέγιστου βάρους 2,7 κιλών. Έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει δεδομένα εικόνας σε πραγματικό χρόνο.

Τα συγκεκριμένα drones επιλέχθηκαν λόγω αναλογίας τιμής και απόδοσης από πλευράς δυνατοτήτων. Δίνουν τη δυνατότητα επιτήρησης σε βάθος με ακρίβεια. Παραλήφθηκαν και εντάχθηκαν επιχειρησιακά μετά τα γεγονότα του Έβρου στο πλαίσιο της επιτήρησης συνόρων και αναβάθμισης των Ειδικών Δυνάμεων.

Πρόκειται για ένα νευραλγικό υλικό των Ειδικών Δυνάμεων καθώς εκτός των αποστολών στα πλαίσια του μεταναστευτικού δύναται να αξιοποιηθεί σε πλειάδα επιχειρησιακών αποστολών των Ειδικών Δυνάμεων όπως σε αποστολές αναγνώρισης, συλλογής πληροφοριών, στοχοποίησης και επιτήρησης.

Για παράδειγμα ολιγομελής ομάδα καταδρομών σε αποστολή αναγνώρισης κάνοντας χρήση drone σε ύψος που δεν θα γίνει αντιληπτό λόγω θορύβου και παρατήρησης δύναται να συλλέξει καθοριστικής σημασίας πληροφορίες ή να εντοπίσει τρωτά και ευπαθή σημεία προ μιας αποστολής κρούσης στα πλαίσια ανορθόδοξου πολέμου.

Παράλληλα, το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων εκπαιδεύεται με ρεαλιστικό τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει την απειλή των εχθρικών drones με τακτικές απόκρυψης.

Σε όλες τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων του κόσμου τα drone αποτελούν ένα άρρηκτα συνδεδεμένο υλικό. Ένα απαραίτητο υλικό που βρίσκεται σε κάθε αποθήκη υλικών μονάδας ειδικών δυνάμεων.

Η απόκτηση των συγκεκριμένων υλικών αναβαθμίζει τις Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ. Οι μονάδες ειδικών δυνάμεων και συγκεκριμένα οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων αποτελούν στρατηγικό εργαλείο στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας. Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση αποστολών ειδικών επιχειρήσεων προϋποθέτουν τα κατάλληλα υλικά είτε αυτά λέγονται υποβρύχια σκούτερ είτε drones. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως συντελείται μια ουσιώδης αναβάθμιση στις Ειδικές Δυνάμεις και αυτό πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί.

Εκτός αυτών στα χέρια των Ελλήνων βατραχανθρώπων έχουν περιέλθει  τα νέα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, τα νέα σκάφη MARK V.

Με τη παρούσα εξέλιξη αναβαθμίζονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες της ΔΥΚ. Τα σκάφη αυτά θεωρούνται κορυφαία στο είδος τους και έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους και σε πολεμικές επιχειρήσεις

Άλλωστε οι SEALS  έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τα Mark VΙ, που βεβαίως δεν είναι τίποτε άλλο από τους «διάδοχους» του Mark V. Τα σκάφη έχουν ειδική σχεδίαση με γάστρα σχήματος V, κατασκευασμένο από αλουμίνιο τύπου 5086 έχουν 25 μέτρα, πλάτος 5,33 μέτρα, ύψος 5,33 μέτρα και το βύθισμα του 1,5 μέτρα.

Το εκτόπισμα του σκάφους, πλήρες φορτίου, είναι 57 τόνοι και το προωθητικό σκεύος περιλαμβάνει δύο κινητήρες MTU 12V396 TE94 που αποδίδουν 2.285 ίππους έκαστος και δύο υδροπροωθητές τύπου KaMeWa K50S, που επιτρέπουν στο σκάφος να επιτύχει ταχύτητα 47-50+ κόμβων σε Κατάσταση Θαλάσσης 2 και 25-35 κόμβων σε Κατάσταση Θαλάσσης 3.

Η εμβέλεια του σκάφους με ταχύτητα πλεύσης, είναι 550+ ναυτικά μίλια και η αυτονομία του για μία τυπική αποστολή φτάνει τις 12 ώρες. Το πλήρωμα του Mark-V αποτελείται από 5 άτομα και μπορεί να μεταφέρει σε αντικραδασμικά καθίσματα εξοπλισμένους στρατιώτες, οι οποίοι κάθονται πίσω από το πλήρωμα εντός της καμπίνας.

Το ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να μεταφέρει το Mark-V είναι 2.948 κιλά. Επιπλέον το σκάφος μεταφέρει δύο φουσκωτά σκάφη με δυνατότητα μεταφοράς 8 ανδρών έκαστο, τα οποία βρίσκονται σε ειδικό χώρο στην πρύμνη, από όπου μπορούν να εξαπολυθούν με ευκολία χάρις στη κεκλιμένη ράμπα που διαθέτουν.

Το Mark-V διαθέτει πέντε σημεία ανάρτησης πολυβόλων των 7,62 και 12,7 χλστ καθώς και βομβιδοβόλων των 40 χλστ. Επιπλέον στο σκάφος μπορεί να τοποθετηθεί μία τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα εξοπλισμένη με ένα πυροβόλο των 25 χλστ, ενώ υπάρχει και υποδομή για τη χρήση αντιαεροπορικών βλημάτων FIM-92 Stinger.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του σκάφους περιλαμβάνει Radar ναυτιλίας, GPS, σύστημα κινούμενου χάρτη, συστήματα επικοινωνιών που απαρτίζεται από συσκευές VHF-BTB, VHF-FM, UHF/VHF-FM, LOS/SATCOM, VHF-High Band, και σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF).

Τα σκάφη αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για αποστολές διείσδυσης των ΟΥΚ και ακολούθως διαφυγής – απαγκίστρωσης από τη περιοχή ενδιαφέροντος. Σε βάθος χρόνου σε αυτή τη νέα δομή θα υπάρχουν ενιαίες διαδικασίες ως προς την εκπαίδευση, τις προμήθειες μέσων, υλικών και οπλισμού και την επιχειρησιακή σχεδίαση.

Επίσης, η ομπρέλα της ΔΕΠ θα επιτρέπει την ενιαία επιχειρησιακή σχεδίαση και την κοινή αντίληψη ως προς την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Αν και το μοντέλο (προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα) είναι το αμερικανικό, η συγκρότηση της ΔΕΠ συνιστά αποτέλεσμα εφαρμογής των πιο εξελιγμένων νατοϊκών προτύπων.

Αυτή η ξεχωριστή δομή πρακτικά δίνει ευελιξία, ταχύτητα και δυνατότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων σε Εβρο, Αιγαίο, Α.Μεσόγειο Πρακτικά, επαυξάνεται η διακλαδικότητα και εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία σε προσωπικό, εναέρια και πλωτά μέσα με σκοπό τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων.

Οι τρείς βασικοί "Εθνικοί τομείς" δραστηριοποίησης της ΔΕΠ θα  είναι επιθετικές ενέργειες, επιτήρηση και αναγνώριση και  ο ανορθόδοξος πόλεμος.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top