0
Κάποιες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο κέντρο γαλαξιών μπορεί να είναι στην πραγματικότητα σκουληκότρυπες, που συνδέουν δύο απομακρυσμένα σημεία του διαστήματος, ισχυρίζονται σε νέα μελέτη τους Ρώσοι αστροφυσικοί.

Μια νέα μελέτη αστροφυσικών από τη Ρωσία έρχεται να «ταράξει τα νερά», κάνοντας λόγο για ενδείξεις ύπαρξης σκουληκοτρυπών, οι οποίες είναι «διαπερατές», επιτρέποντας μέχρι και το ταξίδι στο χρόνο.

Στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, ο Albert Einstein είχε προβλέψει την ύπαρξη σκουληκοτρυπών, οι οποίες φέρονται να συνδέουν δύο σημεία του χωροχρόνου, αν και αυτές δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη.

Επιστήμονες του Κεντρικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ρωσίας, ωστόσο, εκτιμούν τώρα πως οι «μαύρες τρύπες» στον κέντρο ορισμένων ενεργών γαλαξιών (Ενεργοί Γαλαξιακοί Πυρήνες, γνωστοί ως AGNs) θα μπορούσαν να αποτελούν τις εισόδους για τέτοιες σκουληκότρυπες.

Αν και θεωρητικά αυτές οι σκουληκότρυπες είναι «διαπερατές», που σημαίνει πως θα μπορούσαν αεροσκάφη να ταξιδέψουν μέσα σε αυτές, έχουν τόσο υψηλή ακτινοβολία, που στην πραγματικότητα θα ήταν σχετικά απίθανο να επιβιώσει άνθρωπος, όσο εξελιγμένο και αν ήταν το αεροσκάφος που θα χρησιμοποιούσε.  

Άλλωστε, οι μαύρες τρύπες και οι σκουληκότρυπες μοιάζουν πολύ, καθώς και οι δύο εμφανίζουν εξαιρετική πυκνότητα και ισχυρές βαρυτικές δυνάμεις, ειδικά για σώματα αυτού του μεγέθους.

Η διαφορά τους είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει αφού εισέλθει σε μια μαύρη τρύπα, ενώ κάθε σώμα που θα εισέλθει από τη μία πλευρά της σκουληκότρυπας θεωρητικά θα εξέλθει από την άλλη της δίοδο κάπου στο διάστημα.

Μάλιστα οι επιστήμονες έχουν εκφράσει την εκτίμηση πως, αν ένα σώμα εισέλθει από τη μία οπή της σκουληκότρυπας και ένα άλλο από την άλλη, αυτό θα οδηγήσει σε σύγκρουση των δύο σωμάτων, με τα θράυσματα να εξέρχονται και από τις δύο διόδους με την ταχύτητα του φωτός και σε θερμοκρασίες που υπολογίζονται στους 18 τρισεκατομμύρια βαθμούς της κλίμακας Φαρενάιτ.

Σε τέτοιες θερμοκρασίες αναμένεται να παραχθούν και ακτίνες γ - οι οποίες μπορούν να επιτρέψουν σε ορισμένα παρατηρητήρια της NASA να εντοπίσουν την έκρηξη.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, εξετάζει τον τύπο της ενέργειας και της ακτινοβολίας που παράγεται στους Ενεργούς Γαλαξιακούς Πυρήνες (AGNs).

Ο κοντινότερος είναι στον γαλαξία Κένταυρο Α, σε απόσταση περίπου 13 εκατομμύρια έτη φωτός στον αστερισμό του Κενταύρου. 


Μελετώντας τις εκποπές ακτινοβολίας τους, οι ερευνητές εκτιμούν τώρα πως οι ακτίνες γ που εκπέμπονται μεταφέροντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας, μπορεί να μην ανήκουν σε ενεργό γαλαξία, αλλά να αποτελούν την είσοδο σε μια σκουληκότρυπα. 

Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπάνω, ισχυρίζονται πως αυτές οι σκουληκότρυπες είναι πράγματι «διαπερατές».


«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για την εσωτερική δομή των σκουληκοτρυπών, και πολύ παραπάνω πως δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για το αν πράγματι υπάρχουν, ανέφερε στο Motherboard, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Mikhail Piotrovich.

«Αν οι άνθρωποι μπορούσαν να ταξιδέψουν σε αυτούς τους απομακρυσμένους γαλαξιακούς πυρήνες, θα άνοιγαν ένα δρόμο ακόμη και για το ταξίδι στο χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ωστόσο, περιστοιχίζονται από εξαιρετικά ισχυρή ακτινοβολία και ο κοντινότερος είναι 13 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, επομένως δεν διαβλέπεται καμία πιθανότητα να ταξιδέψει σύντομα ο άνθρωπος στο χρόνο».

ΠΗΓΗ: Daily Mail

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top