0
Σε 10 μέρες από σήμερα θα γνωρίζουμε αν το πιο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, να μην φέρει δηλαδή η κινητικότητα των εορτών αύξηση των κρουσμάτων, θα έχει κερδηθεί ή όχι.

Οι πρώτες ενδείξεις πάντως δεν είναι ενθαρρυντικές. Η εκτίμηση των λοιμωξιολόγων είναι ότι θα δούμε σίγουρα αύξηση των κρουσμάτων η οποία στο θετικό σενάριο θα οδηγήσει ξανά σε 1000+ κρούσματα την ημέρα. Φανταστείτε πού θα φτάσει το νούμερο στο αρνητικό σενάριο.


Ένα δεύτερο στοιχείο που προβληματίζει κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους έχει να κάνει με τον Γενάρη. Μιλάμε για τον μήνα που κάθε χρόνο έχουμε έκρηξη των κρουσμάτων της γρίπης, καθώς στη χώρα μας λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών η κορύφωση της εποχικής γρίπης έρχεται πιο αργά σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Και το τρίτο και πιο σημαντικό στοιχείο που ανατρέπει τα δεδομένα αφορά στο επιδημιολογικό φορτίο της Αθήνας το οποίο τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται ιδιαίτερα επιβαρημένο. Ο κίνδυνος η πρωτεύουσα να ακολουθήσει τα χνάρια της Θεσσαλονίκης είναι κάτι παραπάνω από ορατός, γι’ αυτό και περιθώρια λάθους δεν υπάρχουν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το σχέδιο της σταδιακής άρσης του lockdown στις ημερομηνίες που περιμέναμε ναυαγεί. Ήδη μετά τις ανακοινώσεις Πέτσα μπαίνουμε σε πιο σκληρό lockdwon:

“Από αύριο, Κυριακή 3 Ιανουαρίου και 6:00 το πρωί, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, μένουμε και πάλι σπίτι, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι εκκλησίες μας θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους”.

Η απόφαση της κυβέρνησης για πιο σκληρό lockdown έχει στόχο το άνοιγμα των σχολείων στις 11/1. Ακόμα και αυτός ο στόχος όμως τούτη την ώρα που μιλάμε μοιάζει εξαιρετικά φιλόδοξος. Αν τα νέα σκληρά μέτρα αποδώσουν τότε το άνοιγμα της χώρας και η άρση του lockdown θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα. Αλλιώς πάμε για αρχές Φλεβάρη και βλέπουμε…

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top