0
Το περίεργο φαινόμενο που παρατηρείται στους άνδρες, συμβαίνει εξαιτίας του στήριγμα του σώματος τους, στη σπονδυλική τους στήλη.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι σαν μπαλονάκια από χόνδρο, που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων και δρουν ως αμορτισέρ απορροφώντας τους κραδασμούς από τις κινήσεις που κάνουμε. Είναι συνολικά 23 και αποτελούνται κατά 88% από νερό. Αυτοί οι δίσκοι συμπιέζονται αδιάκοπα όλη μέρα αποβάλλοντας νερό.

Τη νύχτα όμως, όταν το σώμα βρίσκεται σε οριζόντια θέση και ξεκουράζεται, απορροφούν νερό από τον οργανισμό και επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η μέγιστη υψομετρική διαφορά δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5 εκατοστό μεταξύ πρωινού και βραδινού μετρήματος. Έτσι το πρωί έχουμε ανακτήσει το χαμένο μας ύψος.

Όσο περνούν όμως τα χρόνια η ικανότητα για ανάκτηση του ύψους φθίνει. Μετά την ηλικία των 60 ετών η μικροκυκλοφορία του αίματος στους δίσκους μειώνεται σε σημαντικό βαθμό.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι δίσκοι να χάνουν την ικανότητά τους να απορροφούν όσο νερό θα χρειαζόταν για την πλήρη ανάκτηση του ύψους. Πολλοί άνθρωποι κονταίνουν έως και 5 εκατοστά στη διάρκεια του βίου τους.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις το φαινόμενο είναι ένας τρόπος ζωής που θα περιλαμβάνει την άσκηση και μια ισορροπημένη διατροφή και δεν θα περιλαμβάνει τσιγάρο και παχυσαρκία καθώς αυτοί είναι οι δύο πιο επιβαρυντικοί παράγοντες του φαινομένου.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top