0
Για τον κόσμο που βγήκε (νόμιμα, καθώς πλέον επιτρέπεται) και αγόρασε στα μαγαζιά αυτές τις ημέρες, δίνοντας μία σημαντική «ανάσα» στους εμπόρους, μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Ο κ. Σύψας απείλησε ουσιαστικά τον κόσμο πως εάν συνεχίσει να βγαίνει έξω και να αγοράζει, τότε θα κλείσει η αγορά! 

«Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη» είπε αρχικά ο κ. Σύψας με αφορμή τις εικόνες των τελευταίων ημερών σε δρόμους όπως η Ερμού.

«Η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί αυτού του θέματος. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνει άπραγη η επιτροπή» συμπλήρωσε ο κ. Σύψας προσθέτοντας ότι «θέλω να δω και την επίδραση αυτών των καταστάσεων στην επιδημία».

«Να σας υπενθυμίσω ότι τέτοιες εικόνες είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s και δείτε τώρα που είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό» πρόσθεσε ο κ. Σύψας.

Το μέλος της επιτροπής των ειδικών σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση της κινητικότητας που θα είναι μεγαλύτερη αυτή την εβδομάδα εξηγώντας ότι «όλοι αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι τους και η διασπορά γίνεται ενδοοικογενειακά».

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να υπάρξουν και ενδιάμεσα μέτρα. Δεν μπορεί να μείνει έτσι η κατάσταση, αν δεν κάνουμε κάτι με αυτές τις εικόνες θα έχουμε πρόβλημα».

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη και για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα μείνει σταθερή. Αν έχουμε αυξητικές τάσεις γιατί οι μαθητές λυκείου συμπεριφέρονται σαν ενήλικες όσον αφορά την διασπορά της νόσου».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά με τις απειλές του Σύψα οι έρευνες δείχνουν πως η αύξηση των κρουσμάτων εξαρτάται σε ελάχιστο βαθμό από την αύξηση της κινητικότητας των πολιτών. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top