0
Στην προμήθεια επιπρόσθετων μαχητικών αεροσκαφών αναφέρθηκε ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας  στη Βουλή για το θέμα των Rafale.

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος  έκανε λόγο για  «40 αεροσκάφη που θα πρέπει να αποκτηθούν μέχρι το έτος 2025», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις, εάν σε αυτά τα 40 περιέχονται τα 18 Rafale, οπότε στην ουσία έχουμε να κάνουμε 22 νέα μαχητικά ακόμη, ή εάν πρόκειται για νέο αριθμό στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα γαλλικά μαχητικά.

 Όπως είναι εύλογο μια τέτοια δήλωση αφήνει πολλά περιθώρια ανοικτά και ερμηνείες.

Σε ότι αφορά τον τύπο ή τους τύπους των νέων αυτών αεροσκαφών οι υποθέσεις είναι επίσης πολλές : Πρόκειται για επιπρόσθετα Rafale ή για F-35; Ή τέλος για κάποιο τύπο άλλου μαχητικού πιθανότατα μεταχειρισμένου;

Το θέμα των F-35 πιθανότατα δεν ισχύει καθώς ο υπουργός δήλωσε «μέχρι το 2025». Και εχθές να υπογραφόταν η συμφωνία F-35 δεν θα δούμε  στην Ελλάδα πριν το 2027, όπως άλλωστε έχουν δηλώσει οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

Εκτός αν και με τη λέξη «αποκτηθούν» ο ΥΕΘΑ εννοεί να έχουν έστω  πέσει  οι «υπογραφές» και όχι να έχουν παραδοθεί στην ΠΑ, οπότε σε αυτή την περίπτωση το F-35 είναι μέρος της εξίσωσης.

Έτσι μοιραία η υπόθεση αφορά είτε επιπρόσθετα Rafale για τη δημιουργία μιας νέας Μοίρας, είτε για κάποιο άλλο αεροσκάφος.

Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουμε προς την κατεύθυνση των ΗΑΕ και το γνωστό σήριαλ των Mirage 2000-9, το οποίο όμως όσο γνωστό  και αν είναι τόσο δύσκολο φαίνεται.

Εκεί που καταλήγουν οι περισσότερες εκτιμήσεις είναι πως τα 22 νέα μαχητικά θα είναι πάλι ένα μίγμα από νέα και  μεταχειρισμένα Rafale.

Στην περίπτωση που ο υπουργός εννοούσε 40 νέα μαχητικά εκτός των 18 Rafale τότε έχουμε να κάνουμε με σενάρια Αεροπορίας με σχεδόν 60 Rafale ή 20 Rafale και κάποιου άλλου μεταχειρισμένου τύπου ή τέλος και 20 έως 24 F-35 εάν, όπως αναφέραμε παραπάνω, με την λέξη «απόκτηση», ο ΥΕΘΑ εννοεί και τις υπογραφές των συμβολαίων.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top