0
Το νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία παρουσίασαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Τρεις αλλαγές, οι οποίες θα έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων, θα επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Αυτές θα έχουν να κάνουν με την ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, την σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αλλά και την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο ατον χώρο των ΑΕΙ, ενώ σε πανεπιστήμια, τα οποία π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Όσον αφορά την ΟΠΠΙ προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, οι οποίες θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα, η οποία θα είναι ειδικά εκπαιδευμένη από την ΕΛ.ΑΣ., που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ.και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του ΑΕΙ.

Η συγκεκριμένη ομάδα, θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, δεν θα φέρει όμως πυροβολά όπλα. Σ΄ότι έχει να κάνει με το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των δύο υπουργείων περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών.

Τα παραπτώματα, θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις, για τις οποίες προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών. «Τα πανεπιστήμια αποτελούν κρίσιμες δημόσιες υποδομές, που δέχονται απειλές ασφαλείας και προστασίας διεθνώς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παρουσίασε το πλαίσιο ασφαλείας για τα ΑΕΙ.

Ο ίδιος αναφερόμενος στα ελληνικά πανεπιστήμια τόνισε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον απειλές πέρα από τις φυσικές καταστροφές, τις κυβερνοεπιθέσεις κ.α. όπως είναι η βίαιη δράση ορισμένων ομάδων.

«Με το νομοσχέδιο αυτό φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ασφάλειας των ΑΕΙ, επιχειρώντας να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή που υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top