0
Ένα από τα... αγαπημένα ερωτήματα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο είναι το «τελικά, υπάρχουν εξωγήινοι;», με καμία πειστική απάντηση να μην έχει δοθεί μέχρι στιγμής.

Μάλιστα, κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες εκτιμήσεις για τον πιθανό αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών, που κυμαίνονται σε όλο το φάσμα, από τις πιο απαισιόδοξες («είμαστε εντελώς μόνοι μας»), στις πιο αισιόδοξες («υπάρχουν πάρα πολλοί εξωγήινοι πολιτισμοί, αλλά δεν έχουμε ακόμη κάνει επαφή μαζί τους») μέχρι τις πιο... αλλοπρόσαλλες («όχι μόνο υπάρχουν, αλλά ο γείτονας μου είναι ένας από αυτούς»).

Με αφορμή τους πρόσφατους ισχυρισμούς του πρώην επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος του Ισραήλ -ο οποίος, ούτε λιγο ούτε πολύ, λέει πως όχι μόνο υπάρχουν εξωγήινοι αλλά τα έχουν κάνει και «πλακάκια» με τη χώρα του και τις ΗΠΑ- πήραμε την αφορμή για να ψάξουμε λίγο πόσο συχνές είναι τέτοιες «αποκαλύψεις» και πόσο ρεαλιστικές μπορούν να θεωρηθούν.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Όσες προσπάθειες κι αν έχουν γίνει (και είναι πολλές), δεν υπάρχουν απτές ενδείξεις ότι «κάπου εκεί έξω» υπάρχει ένας νοήμων εξελιγμένος πολιτισμός που απλά περιμένει πότε θα φτάσουμε σε τέτοια επίπεδα προόδου για να καταφέρουμε να τον γνωρίσουμε (βλέπε ταινία «Επαφή» με την Τζόντι Φόστερ).

«Και λοιπόν;» θα απαντήσουν πολλοί και πιθανότατα δεν θα έχουν και άδικο. Ότι η επιστήμη αδυνατεί με τα τωρινά δεδομένα να δώσει κάποιες σαφείς απαντήσεις περί της ύπαρξης εξωγήινων, δεν θα έπρεπε να αποθαρρύνει τους υπόλοιπους ανθρώπους από το «κυνήγι της γνώσης».

Κι εκεί έρχονται να «κολλήσουν» οι διάφορες μαρτυρίες σημαίνοντων (ή όχι) ανθρώπων, οι οποίοι έρχονται να δώσουν αποκαλυπτικές πληροφορίες που για κάποιους έρχονται ως «μάννα εξ ουρανού» και για κάποιους άλλους αποτελούν ανούσιο «παραλήρημα».

Haim Eshed: Ο Τραμπ τα ήξερε όλα και παρενέβη η «Γαλαξιακή Ομοσπονδία» για να μην τα πει όλα

Πρώτος και καλύτερος ο Ισραηλίνος υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που αναφέραμε και στην εισαγωγή του άρθρου, ο οποίος αφού πλέον έφτασε στα 87, αποφάσισε να τα αποκαλύψει όλα. «Αν έκανα αυτές τις αποκαλύψεις πριν από πέντε χρόνια, θα ήμουν στο νοσοκομείο», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Σήμερα δεν έχω τίποτα να χάσω. Έχω τα πτυχία μου, τις βραβεύσεις μου, σέβομαι τα πανεπιστήμια του εξωτερικού και με σέβονται».

Ο πρώην επικεφαλής του Διαστημικού Προγράμματος Ασφαλείας του Ισραήλ για σχεδόν 30 χρόνια, αποκάλυψε πως η πατρίδα του και οι ΗΠΑ, βρίσκονται σε επικοινωνία με εξωγήινη ζωή επί σειρά πολλών ετών, διευκρινίζοντας μάλιστα πως δεν πρόκειται για «μετανάστες» εξωγήινους αλλά ότι υπάρχει μία «Γαλαξιακή Ομοσπονδία»!

Μάλιστα, ο 87χρονος το πήγε ένα βήμα παραπέρα, καθώς έφτασε στο σημείο να μιλήσει για την ύπαρξη μιας μυστικής υπόγειας βάσης στον Άρη, στον οποίο -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο και όπως αναφέρει η Jerusalem Post- έχουν φτάσει Αμερικανοί εδώ και πολλά χρόνια.

Μάλιστα ο Eshed επιμένει πως ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο είναι ενήμερος για όλα αυτά, αλλά και πως ήταν ένα βήμα πριν τα βγάλει όλα στη... φόρα! Ωστόσο, η «Γαλαξιακή Ομοσπονδία» τον απέτρεψε γιατί θα προκαλούσε μαζική υστερία. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για όλα αυτά πριν καταλάβουμε τι είναι το διάστημα και τα διαστημόπλοια» είπε ο απόστρατος Ισραηλινός αξιωματούχος στην εφημερίδα Yediot Aharonot. Και ποιος μπορεί να τον ψέξει για αυτόν τον ισχυρισμό...


Χίλαρι Κλίντον: Αν εκλεγώ θα αποκαλύψω την αλήθεια για τους εξωγήινους

Και μιας ο λόγος για τον Τραμπ και αυτά που «ξέρει», μεγάλες αποκαλύψεις είχε υποσχεθεί πως θα κάνει και η... ανταγωνίστριά του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, Χίλαρι Κλίντον.

Συγκεκριμένα, με αφορμή σχόλιο του Μπιλ Κλίντον σε τηλεοπτική εκπομπή πως δεν θα αποτελούσε και μεγάλη έκπληξη πως οι εξωγήινοι επισκέπτονται τη Γη, αφού υπάρχουν τόσοι πλανήτες στο σύμπαν, η σύζυγός του το πήγε ένα βήμα παραπέρα.

Η Χίλαρι Κλίντον λοιπόν, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση του συζύγου της απάντησε πως έχει γίνει ήδη ταξίδι εξωγήινων στη Γη, ενώ μίλησε και για την περιβόητη Area 51 στη Νεβάδα, για την οποία υπάρχουν θεωρίες για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Μάλιστα, τόνισε πως -εφόσον εκλεγόταν- θα έβγαζε στη φόρα όλα τα μυστικά που φυλάσσονται ως... κόρη οφθαλμού από τις αμερικανικές υπηρεσίες στην Area 51, σε μία βάση, η οποία είναι κατασκευασμένη αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.


«Εφόσον υπάρχει κάτι εκεί, εκτός αν απειλείται η ασφάλεια των ΗΠΑ, νομίζω πως θα έπρεπε να το μοιραστούμε με τον κόσμο», δήλωσε,

Τελικά βέβαια δεν τα κατάφερε να εκλεγεί άρα όλες αυτές οι άκρως απόρρητες πληροφορίες έμειναν στα... συρτάρια.

Helen Sharman: Η πρώτη Βρετανίδα αστροναύτης πιστεύει στους εξωγήινους

Αίσθηση είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις στο Observer της πρώτης Βρετανίδας αστροναύτη που βρέθηκε στο Διάστημα, Helen Sharman, η οποία υποστήριξε πως οι εξωγήινοι όχι μόνο υπάρχουν αλλά είναι πιθανό να ζουν και ανάμεσά μας!

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «μπορεί οι εξωγήινοι να μην είναι φτιαγμένοι από άνθρακα και άζωτο όπως ο άνθρωπος και για αυτό να μην τους βλέπουμε, αλλά βρίσκονται ανάμεσά μας».

Όπως να το κάνουμε, όταν αυτό ακούγεται από μία αστροναύτη και μάλιστα μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες -σύμφωνα με τους συναδέλφους της- τότε οι εν λόγω αποκαλύψεις αποκτούν άλλο ενδιαφέρον...


Gilbert Levin: «Βρήκαμε εξωγήινη ζωή στον Άρη τη δεκαετία του '70»

Στο ερώτημα αν υπάρχει εξωγήινη ζωή ή όχι, ένας πρώην ερευνητής της NASA είχε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση, καθώς είναι πεπεισμένος ότι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μίας αποστολής στον Άρη τη δεκαετία του '70.

Συγκεκριμένα, ο Gilbert Levin έγραψε σχετικά σε ένα άρθρο του ότι μία αποστολή στον Άρη ήταν το πρώτο συγκεκριμένο παράδειγμα βιολογικής ζωής σε άλλους πλανήτες.

«Ποια είναι τα στοιχεία εναντίον της πιθανότητας ζωής στον Άρη; Το εκπληκτικό γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει κανένα. Επιπλέον, οι εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι επίγειοι μικροοργανισμοί θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν στον Άρη», γράφει χαρακτηριστικά.



Ο Levin αναφέρεται σε ένα ζευγάρι αποστολών το 1976, όταν η NASA έστειλε τα Viking Landers 1 και 2 στον Άρη, που ήταν ουσιαστικά το πρώτο ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη και τονίζει ότι οι επιθεωρητές έλαβαν πολλά δείγματα από το έδαφος του Άρη σε μια προσπάθεια αναζήτησης για σημάδια βιολογικής ζωής.

Ένα από τα τεστ περιελάμβανε συνδυασμό δειγμάτων από το έδαφος του Άρη με οργανικές ενώσεις και στη συνέχεια αναζητούσαν σημάδια διοξειδίου του άνθρακα. Οποιοσδήποτε μικροοργανισμός υπήρχε στο χώμα θα είχε μεταβολίσει την ένωση και θα είχε απελευθερώσει CO2, λέει ο Levin.

Τα τεστ τελικά έδωσαν τέσσερα θετικά αποτελέσματα. Παρά την αρχική επιτυχία, όμως, οι πειραματισμοί από τη NASA δεν είχαν αποτέλεσμα όταν οι ερευνητές έψαξαν για συγκεκριμένους μικροοργανισμούς.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, οι δοκιμές «δεν παρείχαν σαφή στοιχεία για την παρουσία ζωντανών μικροοργανισμών στο έδαφος κοντά στις τοποθεσίες προσγείωσης».

Παρόλα αυτά, ο Levin δεν το βάζει κάτω και ισχυρίζεται πως η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι η απαρχή για να αποδειχθεί ότι η εξωγήινη ζωή είναι γεγονός. Ίσως όχι στην μορφή του... ΕΤ, αλλά σίγουρα είναι μία αρχή...
 
Paul Hellyer: Ο πρώην υπουργός του Καναδά που έγινε κορυφαίος «ουφολόγος»

Ένας από τους πιο ένθερμους υπέρμαχους της ύπαρξης εξωγήινης ζωής και μάλιστα πάνω στον πλανήτη μας είναι και ο πρώην υπουργός Άμυνας του Καναδά, Paul Hellyer.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του, πάνω στη Γη υπάρχουν περισσότερα από 80 είδη εξωγήινων, όπως οι Nordic Blondes και οι Short Greys με τα πολύ λεπτά άκρα και τα μεγάλα κεφάλια. Οι Tall Whites, όπως είπε ο ίδιος, συνεργάζονται με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στη Νεβάδα...

Ο Χέλιερ μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά για τους εξωγήινους το 2005, όντας έτσι ο πρώτος πολιτικός που έκανε αναφορά στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής στη Γη, και σήμερα κατηγορεί τους μεγάλους ηγέτες του κόσμου ότι αποκρύπτουν την παρουσία εξωγήινων στον πλανήτη μας.

Ο 97χρονος πλέον πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι οι εξωγήινοι επισκέπτονται τον πλανήτη μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από τις ζωές μας». «Σπαταλάμε πολύ χρόνο για να διαφωνούμε ο ένας με τον άλλο, ξοδεύουμε πολλά χρήματα σε αμυντικές δαπάνες και όχι στους φτωχούς, τους άστεγους και τους αρρώστους», συμπλήρωσε.


Μήπως τελικά οι εξωγήινοι είναι... εμείς;

Όπως είναι φυσικό, πολλές είναι οι... ριζοσπαστικές θεωρίες για τους εξωγήινους και την προέλευσή τους, όπως αυτή του καθηγητή βιολογικής ανθρωπολογίας Michael Masters του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Μοντάνα, ο οποίος σε πρόσφατο βιβλίο του (Identified Flying Objects: A Multidisciplinary Scientific Approach to the UFO Phenomenon) θεωρεί ως πιθανό ότι τα UFO «πιλοτάρουν» άνθρωποι από το μέλλον, οι οποίοι κάνουν ταξίδι πίσω στο χωροχρόνο, δηλαδή στη Γη σήμερα!

Όπως δήλωσε, «ξέρουμε ότι οι άνθρωποι έχουμε μια μακρά εξελικτική ιστορία σε αυτό τον πλανήτη. Και γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία μας πρόκειται να είναι πολύ πιο εξελιγμένη στο μέλλον. Νομίζω πως η απλούστερη εξήγηση είναι ότι οι ‘εξωγήινοι' είναι εμείς».

Εν μέρει, όπως υποστηρίζει, ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο για λόγους περιέργειας ή...τουρισμού. «Αναμφίβολα», ανέφερε, «στο μέλλον θα υπάρχουν εκείνοι που θα πληρώνουν πολλά χρήματα για να έχουν την ευκαιρία να πάνε πίσω και να παρατηρήσουν την αγαπημένη περίοδο τους στην ιστορία».


Σνόουντεν για εξωγήινους: Δεν μπόρεσα να βρω τίποτα

Από την άλλη πάντα υπάρχουν κι εκείνοι που καταρρίπτουν κάθε θεωρία συνωμοσίας περί ύπαρξης εξωγήινων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος -ως πρώην εργαζόμενος στη CIA και στη NSA- είχε πρόσβαση στα πιο καλά κρυμμένα μυστικά των ΗΠΑ.

Ασφαλώς λοιπόν, ήταν εκείνος στον οποίο στράφηκαν με ελπίδα όλοι οι «ουφολόγοι» για να επιβεβαιώσουν τις θεωρίες τους. Φευ, ο Σνόουντεν, δεν τους έκανε το χατίρι... «Απ’ όσα μπορώ να πω, οι εξωγήινοι ποτέ δεν έχουν έρθει στη Γη, ή τουλάχιστον δεν ήρθαν σε επαφή με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις», είπε «για την ύπαρξη εξωγήινων, για αεροψεκασμούς και όλα τα συναφή», τόνισε ο Σνόουντεν. «Πιθανότατα υπάρχουν εξωγήινοι, αλλά ότι τους κρύβουμε (εάν τους κρύβουμε) είναι γελοίο. Είχα πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, στη CIA, στην NSA, στο στρατό κτλ. Δεν μπόρεσα να βρω τίποτα», προσέθεσε.

«Έτσι αν είναι κρυμμένα -και μπορεί να είναι- είναι πάρα πολύ καλά κρυμμένα, ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες», κατέληξε ο Σνόουντεν.


Το «παράδοξο του Φέρμι» και η θεωρία του... ζωολογικού κήπου

Γυρνώντας στις απόψεις των επιστημόνων επί του θέματος, πολλοί είναι εκείνοι που μοναδικός στόχος των ερευνών τους είναι να αποδείξουν την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Άρα πολλές και οι διαφορετικές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί μέχρι τώρα... άνθρακες ο θησαυρός.

Η πιο χαρακτηριστική θεωρία είναι το «παράδοξο του Φέρμι», σύμφωνα με το οποίο είναι αδύνατο να μην υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί εκεί έξω, καθώς υπάρχουν δισεκατομμύρια άλλοι πλανήτες μόνο στον Γαλαξία όπου βρίσκεται η Γη. Άρα το να μην έχει ανακαλυφθεί ακόμη ζωή, αποτελεί ένα παράδοξο.

Ο αστικός μύθος αναφέρει πως όταν ο Ενρίκο Φέρμι εργαζόταν το 1950 στην Αμερική στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos είχε μια χιουμοριστική, χαλαρή συζήτηση με συναδέλφους του την ώρα του φαγητού. Ο Φέρμι με έναυσμα εκείνη τη συζήτηση επιστρέφοντας στο γραφείο του έκανε κάποιους γρήγορους υπολογισμούς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να είχαμε δεχτεί επίσκεψη τουλάχιστον ενός εξωγήινου πολιτισμού εδώ και πολύ καιρό. Κάτι που δικαιολογούσε, κατά την παράδοση, την ερώτηση που αναφώνησε χιουμοριστικά στους συναδέλφους του: «Που είναι όλοι αυτοί λοιπόν;» (εννοώντας τους εξωγήινους).

Πάντως έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες για την εξήγηση του παραδόξου, οι οποίες κυμαίνονται από την εκτίμηση πως οι νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί είναι εξαιρετικά σπάνιοι ή υπήρξαν αλλά καταστράφηκαν πριν μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με άλλους εξω-πλανητικούς πολιτισμούς (εμάς, στην προκειμένη περίπτωση), έως την πεποίθηση πως οι τεράστιες αποστάσεις εντός του σύμπαντος αποτελούν εξαιρετικά μεγάλο εμπόδιο στις επαφές μεταξύ πολιτισμών διαφόρων πλανητών, και από το ότι δεν υπάρχουν άλλοι νοήμονες πολιτισμοί έως το ότι είναι ήδη στην Γη αλλά περνούν απαρατήρητοι.

Παρόμοιο ερώτημα σχετικά με την απουσία ύπαρξης στοιχείων για εξωγήινους πολιτισμούς είχε τεθεί ήδη από το 1933 από τον Ρώσο επιστήμονα Κονσταντίν Τσιολκόφσκι, ο οποίος ανέπτυξε την «θεωρία του ζωολογικού κήπου» ως εξήγηση (οι εξωγήινοι αποφεύγουν την επικοινωνία και περιορίζονται απλώς στο να μας παρατηρούν), εκτιμώντας πως η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη ακόμα ώστε τα ανώτερα εξωγήινα είδη να επικοινωνήσουν μαζί μας.


«Το αργότερο μέχρι το 2100 θα έχουμε επαφή με εξωγήινους»

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι με τους επιστήμονες, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν (ακόμα) σοβαρές αποδείξεις περί εξωγήινων «εκεί έξω», οι περισσότεροι αστροφυσικοί και αστρονόμοι είναι σίγουροι γι' αυτό. Ακόμα και ο «πολύς» Στίβεν Χόκινγκ θεωρούσε βέβαιο ότι υπάρχουν εξωγήινοι, αν και δε φαινόταν να εύχεται να έρθουν σε επαφή μαζί μας... Αντιθέτως, ανήκε στη μερίδα των επιστημόνων που πιστεύουν ότι μία επαφή με τους εξωγήινους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσει στην ολοκληρωτική εξαφάνιση της ανθρώπινης φυλής (ή σε άλλα καθόλου ευχάριστα σενάρια). Μάλιστα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «αν οι εξωγήινοι μας επισκεφθούν το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο με την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο».

Υπάρχουν βέβαια και οι πιο... θεωρητικοί του θέματος, όπως ο γνωστός φυσικός, μελλοντολόγος και συγγραφέας Μίτσιο Κάκου, ο οποίος εκτιμά πως οι άνθρωποι θα έχουν επαφή με εξωγήινους, το αργότερο έως το 2100.

Βάζοντας στην άκρη αν οι προθέσεις των εξωγήινων θα είναι αγαθές ή όχι, ο διακεκριμένος Αμερικανο-ιάπωνας καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Κολλέγιο City της Νέας Υόρκης δηλώνει σίγουρος πως αργά ή γρήγορα «το ανθρώπινο είδος θα καταφέρει να έρθει σε επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό, ακούγοντας τις ραδιοεπικοινωνίες τους».

Βέβαια, το πώς θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε είναι μία... άλλη ιστορία, καθώς «το να τους μιλήσουμε, θα είναι δύσκολο, επειδή μπορεί να απέχουν δεκάδες έτη φωτός. Έτσι, στο μεταξύ, θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε τη γλώσσα τους για να καταλάβουμε το επίπεδο της τεχνολογίας τους και τις προθέσεις τους. Θα είναι άραγε επεκτατικοί και επιθετικοί ή ειρηνικοί;».

Μια άλλη πιθανότητα, όπως ανέφερε, «θα είναι να προσγειωθούν στον κήπο του Λευκού Οίκου και να αναγγείλουν την ύπαρξή τους. Όμως νομίζω ότι αυτό είναι απίθανο, επειδή θα μοιάζουμε μάλλον με ζώα του δάσους γι' αυτούς, δηλαδή ανάξια για επικοινωνία μαζί τους».


Τελικά... τι;

Εν κατακλείδι, την απάντηση στο τέλος μόνο οι επιστήμονες μπορούν να δώσουν. Ακούγονται θεαματικά (και αν θέλετε «χολιγουντιανά» τα περί ύπαρξης εξωγήινου πολιτισμού, που μάλιστα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ) αλλά με την αύξηση της τεχνολογίας φαντάζει κομματάκι δύσκολο να μην έχει διαρρεύσει τίποτα απτό στους «κοινούς θνητούς».

Το πιθανότερο είναι να καταφέρουμε στο εγγύς μέλλον να ανακαλύψουμε με ατράνταχτα στοιχεία πως μπορεί να υπάρξει ζωή εκεί έξω, σε μορφή μικροοργανισμών. Οι έρευνες στον Άρη, για παράδειγμα, είναι μία καλή αρχή καθώς αποτελεί επιβεβαιωμένο γεγονός πως στο παρελθόν οι συνθήκες στον Κόκκινο Πλανήτη ήταν κατάλληλες για την ύπαρξη ζωής. Μάλιστα, όπως ισχυρίζονται ερευνητές και επιστήμονες, οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν και πολύ σύντομα.

Αλλά από τους μικροοργανισμούς, μέχρι να φτάσουμε στις εξωγήινες οντότητες τύπου «ΕΤ», «Tall Whites» κλπ σαφώς και υπάρχει μεγάλη απόσταση...

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top