0
Για άλλη μια φορά θέλουν να στείλουν Patriot Pac 3 στην Σαουδική Αραβία την στιγμή που η Τουρκία δείχνει καθημερινά απειλεί με πολεμικό επεισόδιο παραβιάζοντας την ελληνική κυριαρχία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα επί σειρά μηνών.

Πόσο αυτοκτονικές τάσεις πρέπει να έχεις ως χώρα για να στέλνεις ένα από τα ελάχιστα σχετικά σύγχρονα οπλικά σου συστήματα σε μια χώρα με την οποία δεν έχεις ουσιαστική σχέση και το προσωπικό που πληρώνει ο ελληνικός λαός να το «νοικιάζεις» ως μισθοφόρους μιας ξένης δύναμης;

Το ζήτημα είναι τι θα κερδίσουμε από την συμφωνία αυτή; Και αυτό που θα πάρουμε θα είναι καθοριστικά προς όφελός μας σε μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύγκρουση;

Η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για την μεταφορά μιας συστοιχίας ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η Σαουδική Αραβία θα αναλάβει το κόστος για την μεταφορά και λειτουργία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας.

Εκτός από το κινητό αντιαεροπορικό σύστημα, η συμφωνία της Ελλάδας με την Σαουδική Αραβία θα περιλαμβάνει και το αναγκαίο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που θα μετακινηθούν στο βασίλειο των Σαούντ και θα είναι επιφορτισμένοι με την λειτουργία των Patriot.

Θα πρόκειται για τουλάχιστον 40 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, αναλόγως των σταθμών εκτόξευσης που θα συμφωνηθεί να δανειστούν στην Σαουδική Αραβία.

Η ακατανόητη απόφαση της κυβέρνησης έρχεται σε μία στιγμή που η τουρκική επιθετικότητα, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε «θερμή» σύγκρουση

Υπάρχουν 6 συστοιχίες Patriot, η κάθε μια με έξι τετραπλούς εκτοξευτές, δύο στη βόρεια Ελλάδα (Ελευθερούπολη, Μίκρα), δύο στην Αθήνα, μία στην Σκύρο και τέλος μια στα Χανιά (115ΠΜ).

Σύμφωνα πάντα με το «σκεπτικό» του Μεγάρου Μαξίμου δεν…  δημιουργείται «τρύπα» στην ελληνική αεράμυνα γιατί για κάποιο άγνωστο λόγο η συστοιχία Patriot που θα σταλεί το προηγούμενο διάστημα «ήταν εκτός λειτουργίας». 

Και το ερώτημα είναι «Γιατί ήταν εκτός λειτουργίας;» και ποιος έχει ευθύνες που μια υπερπολύτιμη μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν «εκτός λειτουργίας»;

Και το Μαξίμου εννοεί ότι επειδή ήταν «εκτός λειτουργίας», δεν υπάρχει πρόβλημα που τώρα την στέλνουμε στο εξωτερικό άρα "Που το είδατε το κενό;"!

Με αυτό το σκεπτικό μπορούμε να βγάλουμε εκτός τις μισές ή και όλες τις συστοιχίες Patriot και το επόμενο έτος  να τις στείλουμε στο εξωτερικό, αφού ήταν ήδη εκτός λειτουργίας, οπότε δεν δημιουργείται «τρύπα» στην αεράμυνα!

Αυτή είναι η «λογική» πίσω από την αποστολή των Patriot και όχι σε μια τυχαία περίοδο, αλλά τώρα που όλοι μιλούν για «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία.

Σε αυτή την συγκυρία βρήκε η Ελλάδα να απαντήσει θετικά στο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας, για την ενίσχυση της Αεράμυνάς της!

Το σύστημα εκτός από προηγμένες αντιαεροπορικές, έχει μοναδικές αντιβαλλιστικές ικανότητες στην έκδοση PAC-3, που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία, την στιγμή που η τουρκική βαλλιστική απειλή κατά των νησιών του Αιγαίου και την ενδοχώρας με εκατοντάδες βαλλιστικά βλήματα Bora-2, Kasirga και Yildirim-1/-2, έχει κυριολεκτικά και μεταφορικά «εκτοξευθεί».

Το τουρκικό βαλλιστικό σύστημα Bora, καθοδηγείται προς τον στόχο του με αδρανειακό σύστημα πλοήγησης υποβοηθούμενο από δορυφορικό παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης (GPS / INS), με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει μεγάλη ακρίβεια πλήγματος, ο Yıldırım-1 έχει βεληνεκές 150 χλμ, και 300 χλμ. έχει ο Yıldırım

Το σύστημα Patriot

Τα Patriot είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χιλιόμετρα και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής τα 150 χιλιόμετρα.

Το αντιαεροπορικό σύστημα αποτελείται από το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών, το Ραντάρ, το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής και τους Σταθμούς Εκτόξευσης.

Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής.

Τα Patriot έχουν δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής εννέα στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).

Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι έξι σταθμούς ελέγχου εμπλοκής.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top