0
Tα τέσσερα σκάφη περιπολίας Cantiere Navale Vittoria (CNV) P355 της ελληνικής ακτοφυλακής, θα είναι εξοπλισμένα με πυργίσκο και με δύο (2) πολυβόλα 12,7 χιλιοστών της γνωστής ισραηλινής εταιρείας ElbitSystems.


Υπενθυμίζουμε ότι τρία πλοία αυτού του τύπου παραγγέλθηκαν τον Ιανουάριο του 2019 με δικαίωμα προαίρεσης ενός ακόμη, η οποία ασκήθηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους, και τα οποία χρηματοδοτήθηκαν κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα μέσα Δεκεμβρίου 2020 παραλήφθηκαν τα πρώτα δύο, ΛΣ-900 και ΛΣ-910. Τα σκάφη αυτά θα αντικαταστήσουν τα σκάφη της κλάσης Δήλος. Τα σκάφη αναπτύσσουν ταχύτητα 37-40 κόμβων.

Τα σκάφη CNV P355GR, κατασκευάστηκαν σε ιταλικά ναυπηγεία και καταδεικνύουν το νέο σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα της ΕΛΑΚΤ, με σκοπό να ελέγξουμε τις ροές των παράνομων μεταναστών κυρίως που απειλούν τα νησιά μας.

Η χώρα μας έχει παραγγείλει και θα παραλάβει 4 τέτοια σκάφη από την ιταλική εταιρεία Cantiere Navale Vittoria SpA μετά από μια διεθνή διαδικασία υποβολής προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική απάντηση αφορά το τουρκικό λιμενικό σώμα, το οποίο αναβαθμίζεται κατακόρυφα με την τοποθέτηση αυτομάτου οπλικού συστήματος (STAMP), σε δεκαεννέα ήδη υπάρχοντα σκάφη τα οποία μετατρέπονται αυτόματα, σε ταχύπλοα πολεμικά πλοία τα οποία θα έχουν την δυνατότητα «ναυτικών επιχειρήσεων».  

Η τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN η οποία κατασκευάζει το εν λόγω σύστημα, τοποθέτησε τα συστήματα στα σκάφη αυτά.

Πρόκειται για τηλεχειριζόμενα σταθεροποιημένα βάθρα πολυβόλου (STAMP) 12,7mm της Aselsan. Σκέψεις υπάρχουν πολλές πιθανότατα στην ηγεσία της ελληνικής ακτοφυλακής για ακόμη περαιτέρω εξοπλισμό των σκαφών μας.

Μία πρόταση θα ήταν ο εξοπλισμός ακόμα και με αντιαρματικά συστήματα, όπως κάνουν οι Τούρκοι, που τοποθετούν το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Mizrak-U UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi) στα νέα ταχύπλοα σκάφη κλάσης Κ του λιμενικού τους.

Στο Αιγαίο πέλαγος έχουμε ένα καθημερινό “πόλεμο” με πολλές μορφές, για αυτό οφείλουμε να προετοιμαστούμε ανάλογα όσο γίνεται ταχύτερα.

Η ουσία είναι κάποια στιγμή να υλοποιήσουμε μια αναβάθμιση για την μετατροπή του λιμενικού μας σώματος σε «παρακλάδι» του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, κάτι που θα αποτελέσει μια λύση στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή στο Αιγαίο από τα «κύματα» των λαθρομεταναστών.

Κινούμενη σε αυτήν τη «λογική» η ηγεσία της ΕΛΑΚΤ, πιθανότατα να μετατρέψει μέρος των σκαφών που διαθέτει σε μάχιμη δύναμη, η οποία δύναται κάτω από αντίξοες συνθήκες να αναλάβει ακόμη και ναυτικές πολεμικές αποστολές μικρής “εμβέλειας”.

Η Τουρκία σε λίγο πιθανόν να κάνει πράξη πολλές από τις απειλές της στο Αιγαίο, για αυτό και οφείλουμε να είμαστε όσο γίνεται καλύτερα προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουμε με κάθε τρόπο.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top