0
Σε τραγική απομυθοποίηση του αφηγήματος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έβαζε ανάχωμα στην τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια και ότι ανέτρεψε την επιρροή της Τουρκίας στη Βόρεια Μακεδονία βάζουν η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στα Σκόπια και ο φιλοτουρκικός οίστρος του προέδρου της χώρας Σ. Πενταρόφσκι.

Εν μέσω πανδημίας ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ επέλεξε να επισκεφθεί παρά τους περιορισμούς τα Σκόπια και να επιβεβαιώσει έτσι την επιρροή που συνεχίζει να ασκεί η χώρα του στα Σκόπια παρά τις κομπορρημοσύνες ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών διαλύθηκε η τουρκική επιρροή στην Βόρεια Μακεδονία.

Επειδή κάποιοι στην Αθήνα στην προσπάθεια να νομιμοποιήσουν και δικαιώσουν την Συμφωνία των Πρεσπών δήλωναν ότι το πέταγμα μια φορά τον χρόνο δυο ελληνικών μαχητικών στο FIR των Σκοπίων (με κάλυψη μάλιστα του κόστους από την Ελλάδα) στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ συνιστούσε μεγάλη εθνική επιτυχία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας μετά την συνάντηση με τον κ. Σεντοπ στα Σκόπια τονίζει ότι οι δυο χώρες συμφώνησαν στην ώθηση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Το ανακοινωθέν επισημαίνει ακόμη ότι οι κ. Πενταρόφκσι και Σεντόπ συζήτησαν την συνεργασία στο πνεύμα της ισχυρής φιλικής συνεργασίας των δυο χωρών, ενώ ο βορειομακεδόνας πρόεδρος Σ. Πενταρόφσκι δήλωσε ότι «οι δυο χώρες συμβάλουν στην σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής μεσω της συμμαχίας στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Πενταρόφσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τουρκική στήριξη στην Βόρεια Μακεδονία και έκανε ειδική μνεία στην αλληλεγγύη, την συνεργασία και την αμοιβαία υποστήριξη των δυο χωρών που είναι σημαντικές και για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κάτι που ο κ. Πενταρόφκσι δηλώνει, ενώ γνωρίζει ότι η Βόρεια Μακεδονία περιμένει να προμηθευθεί εμβόλια για τον κορονοϊό μέσω της Ελλάδας.

Ο κ. Σεντόπ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ ενώ εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο «Ιστορική Περιπέτεια της Τουρκικής Τοξοβολίας» που οργάνωσε στα Σκόπια το Yunus Emre Institute (YEE) που αποτελεί το νέο εργαλείο άσκησης soft diplomacy του καθεστώτος Ερντογάν και του Archers Foundation ενός οργανισμού που αποτελεί εργαλείο άσκησης επιρροής για λογαριασμό των υιών του Τούρκου προέδρου.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top