0
Ο κορωνοϊός έχει χωρίσει κυριολεκτικά οικογένειες στρατιωτικών οι οποίοι υπηρετούν σε μάχιμες ακριτικές μονάδες. 

Στελέχη των ΕΔ δεν μπορούν να μετακινηθούν για να δουν έστω για ένα ,δύο 24ωρα τις οικογένειες τους. Εν όψει Χριστουγέννων δεν θα υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση για το προσωπικό των ΕΔ; Δεν πρέπει να υπάρξει εξαίρεση μετά απ΄ όσα έχουν υποστεί τον τελευταίο χρόνο με την εμπλοκή τους σ΄ όλες τις σοβαρές κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα. Δεν έχουν πάρει απολύτως τίποτα ως συμβολική έστω αναγνώριση. Τουλάχιστον να δουν τους δικούς τους ανθρώπους;

Η ΠΟΕΣ θέτει το ζήτημα:

ΘΕΜΑ : Εορταστική Άδεια Προσωπικού – Μετακίνηση εκτός Νομών

Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Όπως γνωρίζετε, ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχε καθιερωθεί και τα παρελθόντα έτη είχε χορηγηθεί σε όλο το προσωπικό ειδική άδεια απουσίας, πέραν των προβλεπομένων, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Φώτων και του Πάσχα.

Πέρα από τον επιβραβευτικό χαρακτήρα της, η υπόψη άδεια εξυπηρετούσε λειτουργικές παραμέτρους των Μονάδων, σχετικές με την ποσόστωση, τη στελέχωση και τη φύλαξή τους.

Ελέω Covid-19, η υπόψη άδεια δεν χορηγήθηκε την εορταστική περίοδο του Πάσχα 2019, παραβλέποντας το γεγονός ότι αυτή που είχε χορηγηθεί την περίοδο των Χριστουγέννων 2019 αφορούσε σε μικρό – σχετικά με άλλες χρονιές –διάστημα.

Το παρόν χρονικό διάστημα, παραμονές ουσιαστικά της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων 2020, της Πρωτοχρονιάς 2021 και των Φώτων 2021, το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού πλήττει τη Χώρα μας, αναγκάζοντας την Πολιτεία να λάβει αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων. Δημοσιογραφικές δε πηγές, αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό ακόμα και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, να μην αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ανά την Επικράτεια, μέτρο που αποτελεί – για όσους τουλάχιστον διαθέτουν την εμπειρία της αξιολόγησης της πληροφορίας – προπομπό της μη χορήγησης – για άλλη μια φορά – της ειδικής εορταστικής άδειας στο στρατιωτικό προσωπικό.

Συντασσόμενοι με την κοινωνία και τις αγωνίες της, οφείλουμε καταρχάς να πειθαρχήσουμε στα όποια μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού θεσπίσει η Πολιτεία, χωρίς αυτό όμως να μας εμποδίσει να σας μεταφέρουμε το κλίμα και την ψυχολογία των συναδέλφων μας, ειδικότερα αυτών που διαμένουν μακριά από τις πατρογονικές ή οικογενειακές τους εστίες.

Οι ως άνω συνάδελφοι, φέτος, εξαιτίας του μεταναστατευτικού, του πρώτου κύματος κορωνοϊού, της τουρκικής προκλητικότητας και του δευτέρου κύματος κορωνοϊού και πιθανότατα, κατά τα λόγια των επιστημόνων και του επερχόμενου τρίτου κύματος κορωνοϊού, είναι αμφίβολο αν κατάφεραν να «ξεκλέψουν» κάποιες λίγες μέρες αδείας, προκειμένου να μεταβούν στις πατρογονικές ή οικογενειακές εστίες τους, ώστε να αντικρύσουν, να σφίξουν στην αγκαλιά τους και να περάσουν κάποιες ανέμελες και όμορφες μέρες με τους δικούς τους ανθρώπους.

Ως εκ τούτου, ανεξάρτητα από τα περιοριστικά μέτρα μετακινήσεων που ενδεχομένως πρόκειται να λάβει για τον γενικό πληθυσμό η Πολιτεία στο επόμενο διάστημα, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η παρέμβασή σας, προκειμένου από αυτά να εξαιρεθεί το στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες ατομικής προστασίας του ΕΟΔΥ, να του δοθεί η δυνατότητα, αξιοποιώντας την ειδική εορταστική άδεια Χριστουγέννων 2020, Πρωτοχρονιάς 2021 και Φώτων 2021, που κατά την άποψή μας δεν πρέπει να «χαθεί» στις καλένδες του κορωνοϊού, να αντικρύσει τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Ως επιπλέον μέτρο προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού και εφόσον ισχύσουν γενικά περιοριστικά μέτρα μετακίνησης στον πληθυσμό, τόσο κατά την άφιξη στον τόπο αδείας, όσο και κατά την επάνοδο στον τόπο που υπηρετούν, τα στελέχη που θα λάβουν την υπόψη άδεια και θα μετακινηθούν εκτός των περιφερειακών ενοτήτων που υπηρετούν, να υποβληθούν δωρεάν και με έξοδα του ασφαλιστικού τους φορέα, σε έλεγχο ταχείας ανίχνευσης κορωνοιού (rapid test).

Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση, αναμένουμε τη διαταγή χορήγησης της ως άνω ειδικής άδειας απουσίας.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προς το οποίο κοινοποιείται το παρόν έγγραφό μας, παρακαλείται όπως εξετάσει τη δυνατότητα και εφόσον προκριθεί το μέτρο της μη μετακίνησης πολιτών κατά τη διάρκεια των επερχόμενων εορτών, εξαίρεσης από αυτό των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να μεταβούν στις οικογένειές τους, με την προϋπόθεση λήψης από την Υπηρεσία κατάλληλων μέτρων προστασίας τους και των συμπολιτών μας προς αποφυγή διασποράς.

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται, ωσαύτως, το παρόν έγγραφό μας, παρακαλούνται για την ανάδειξη και ενίσχυση του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top