"Βόμβα" μεγατόνων επεφύλαξε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην Βουλή, στο πλαίσιο της κύρωσης του προϋπολογισμού για το 2021.
Με τη δήλωσή του ο υπουργός διαψεύδει κάθε δημοσίευμα του προηγούμενου διαστήματος περί ύπαρξης συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, που περιλαμβάνει:
- την ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών, οι τρεις εκ των οποίων σε Ελληνικά ναυπηγεία, κλάσης MMSC
- την αναβάθμιση – πακέτο των φρεγατών ΜΕΚΟ
- την παραχώρηση 2 πλοίων ως «ενδιάμεση λύση»
- την συμμετοχή στην συμπαραγωγή της φρεγάτας νέας γενιάς FFG-X
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην Βουλή ο υπ. Άμυνας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνου Χήτα, «Όσον αφορά το πρόγραμμα των 4 φρεγατών, όχι δεν γυρίσαμε την πλάτη σε καμία Γαλλία. Το ζήτημα αυτό είναι ακόμα ανοιχτό» για να προσθέσει εν συνεχεία «και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε προσφορά που θα έρθει ασφαλώς και με τους Γάλλους, αλλά και με άλλους».
Μαλιστα όπως ανέφερε ο υπουργός, σημαντικό μέρος της όποιας συμφωνίας είναι και το θέμα των πλοίων ενδιάμεσης λύσης «που θα μπορέσουμε να έχουμε απ’ όποιον έρθει να μας προσφέρει ότι καλύτερο έχει». Όπως έχουμε πολλές φορές αναλύσει στο enikos.gr οι ΗΠΑ φαίνονται διατεθειμένες να παραχωρήσουν 2 πλοία με το ΓΕΕΘΑ να ζητά Arleigh Burke... η μήπως όχι;
Μπορείτε να δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 1.58 του βίντεο και μετά:
Με τις δηλώσεις αυτές, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, διαψεύδει όλα τα δημοσιεύματα για τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, που είχε συντάξει σε συνεργασία με το ΓΕΝ όλο τον φάκελο, έχοντας έτοιμη από τις αρχές Νοεμβρίου την LOR (Letter of Request) προς την Αμερικανική Κυβέρνηση, για το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού. Βάσει των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει υπέρ μίας πλήρους μεταβολής, σε ότι αφορά τα προγράμματα εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων, δίνοντας μάλιστα τα… πάντα στην Γαλλία. Κι ο λόγος που το ορισμένοι το υποστηρίζουν αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το Ναυτικό Πρόγραμμα, που προκρίνεται πλέον ως λύση – πακέτο στην Γαλλία. Εκτός από τα σχεδόν 2,5 δις. για τα Rafale, με υπογραφή Παναγιωτόπουλου η Ελλάδα συμμετέχει και στο πρόγραμμα της ευρωκορβέτας PESCO, του οποίου ηγείται η Γαλλία και η Ιταλία – που έχει αναλάβει κυρίως το κομμάτι του σχεδιασμού.
Στροφή στον Σκαραμαγκά
Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν στον απόηχο του διαγωνισμού πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Τα πράγματα παίρνουν διαφορετική τροπή, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση, με πρώτον απ’ όλους τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, έδειξε να στηρίζει ανοιχτά το αμερικανικό σχέδιο επενδύσεων, με την αμερικανική ΟΝΕΧ να προκρίνεται ως λύση με την στήριξη του DFC (Development Finance Corporation) – του αμερικανικού κρατικού οργανισμού επενδύσεων. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο επισκέφθηκε τα ναυπηγεία Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά πολυπληθής αποστολή του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Corporation (DFC) με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Adam Boehler, του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), συνοδεία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και του Αναπληρωτή υπουργού, Νίκου Παπαθανάση στα ναυπηγεία Ελευσίνας, για να μπουν τα θεμέλια της επόμενης ημέρας. Στην πολυπληθή αμερικανική συνοδεία ήταν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Matthew Zais, η πρόεδρος της Αμερικανικής Τράπεζας Εισαγωγών- Εξαγωγών Kimberly Reed και η υποδιευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης Bonnie Glick. Η DFC είναι ο Αμερικανικός Κρατικός Οργανισμός Χρηματοδότησης, που στηρίζει επενδύσεις με κεφάλαια, απαραίτητα για την ανάπτυξη πολυδάπανων projects, που μπορούν να αποτελέσουν οδηγό ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης και μεγέθυνσης του ΑΕΠ της χώρας όπου πραγματοποιούνται τα έργα. Αυτό που τότε συμφωνήθηκε ήταν ότι Ελλάδα – ΗΠΑ θα προχωρούσαν στην συνεργασία και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προχωρώντας σε μία λύση – πακέτο για το σύνολο της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, η οποία πλέον θα μετατρεπόταν στο ναυπηγικό κέντρο της Μεσογείου αλλά και στον κόμβο συντήρησης του 6ου Στόλου.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στον διαγωνισμό για τον Σκαραμαγκά ο υπερθεματιστής διεκδικεί (εκκρεμεί η απόφαση) τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας – χωρίς χρέη πλέον – με τίμημα 15,1 εκατ. ευρώ! Η αμερικανική πλευρά, που κατήγγειλε με υπόμνημα λάθη και παραλήψεις του διαγωνισμού, κατέθεσε συμβολική πρόταση ύψους 1 εκατ. ευρώ για να μπορεί να παρακολουθήσει την διαδικασία. Πρακτικά, αυτό φέρνει τους Αμερικανούς σε δύσκολη θέση, αφού φαίνεται ότι δεν ξέρουν να κλείνουν συμφωνίες, δεδομένου ότι για τα ναυπηγεία Ελευσίνας φορτώθηκαν και χρέη ύψους 270 εκατ. ευρώ ενώ μαζί με τα έργα αναβάθμισης των υποδομών, η επένδυση θα αγγίξει τα 500 εκατ., σε αντίθεση με τον Σκαραμαγκά, που είναι διπλάσιο της Ελευσίνας και με επενδύσεις 100 εκατ. θα έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει την μερίδα του λέοντος από την αγορά.
Τρανταχτό παράδειγμα - επίσης κακής συμφωνίας των αμερικανών - αποτελούν επίσης τα Ναυπηγεια Σύρου, τα οποία η αμερικανική ΟΝΕΧ τα απέκτησε με αξία εξαγοράς περί τα 50 εκατ. ευρώ μετά από διαδικασία εξυγίανσης. Ένα ναυπηγείο που δεν φτάνει ούτε το 10% της δυναμικής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.