0
Στις 4 πιθανότερες παρενέργειες, που έχουν εμφανίσει τα άτομα που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αναφέρθηκε η κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Επιπλέον, η καθηγήτρια έκανε ξεχωριστή αναφορά στις εγκύους που έκαναν τυχαία το εμβόλιο ενώ μίλησε και για τα παιδιά. 

Ο πόνος στο σημείο της ένεσης, η κόπωση και η κεφαλαλγία και σπανιότερα ο πυρετός είναι οι συνηθέστερες παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί στους εθελοντές που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTeck, το οποίο σε λίγες ημέρες φτάνει και στη χώρα μας, όπως δείχνουν οι έως τώρα μελέτες. Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι οι παρενέργειες είναι ηπιότερες σε ανθρώπους άνω των 65 ετών που εμβολιάζονται, ενώ οι χρόνια πάσχοντες με υποκείμενα νοσήματα δεν εμφάνισαν επιπλέον παρενέργειες.

Η κυρία Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι στο σχέδιο εθνικού εμβολιασμού θα δοθεί προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, καθώς οι μεγάλοι άνθρωποι είναι εκείνοι που συνήθως νοσούν βαριά.

Τι ισχύει για εγκύους και παιδιά

Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις που το εμβόλιο έγινε σε εγκυμονούσες, τονίζοντας ότι έτυχε σε 12 περιπτώσεις να εμβολιαστούν γυναίκες που δεν γνώριζαν ότι ήταν έγκυες. Η καθηγήτρια ξεκαθάρισε ότι  δεν υπήρξε κανένα σύμπτωμα και η εγκυμοσύνη των γυναικών συνεχίζεται κανονικά. Όσον αφορά στα παιδιά, μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί πολύ μικρό μέρος παιδιών κάτω των 16 ετών και ακόμα δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα που έχει το εμβόλιο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Σημείωσε ωστόσο, ότι στο μέλλον θα γίνουν σχετικές μελέτες, προκειμένου να εμβολιαστούν και τα παιδιά και να «ξεμπερδέψουμε με την πανδημία του κορονοϊού».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top