0
Είναι ένα χειμωνιάτικο βράδυ του 1993 και στη λεωφόρο Συγγρού κάτω από τη φωτισμένη ταμπέλα neon με την επιγραφή «Bio-Bio» δεσπόζει η φωτογραφία ενός γοητευτικού μυστακοφόρου και το φωτισμένο όνομά του: Νότης Σφακιανάκης.

Μέσα το μαγαζί είναι ασφυκτικά γεμάτο από θαμώνες που αποθεώνουν τον νεαρό ερμηνευτή, ο οποίος έχει κυκλοφορήσει μόλις τρεις δίσκους, αλλά είναι ήδη ανερχόμενη δύναμη.

Είναι μια συνηθισμένη καθημερινή -τα μπουζούκια τότε δούλευαν έξι ημέρες την εβδομάδα- και στην πίστα ο 34χρονος Νότης τραγουδάει το «Μα εσύ με καις».
Στο ρεφρέν συμμετέχει όλο το μαγαζί, αφού το συγκεκριμένο ζεϊμπέκικο είναι ένα από τα σουξέ του δίσκου «Με το Ν και με το Σ» και ο ερμηνευτής με τις φαβορίτες και τις καουμπόικες μπότες απολαμβάνει τη στιγμή.

Λίγη ώρα μετά ένας φίλος του δημοσιογράφος πάει να τον δει στο καμαρίνι του όπου τον βρίσκει να καπνίζει και να ρίχνει τη στάχτη σε ένα μικρό μεταλλικό σταχτοδοχείο σε σχήμα καουμπόικης μπότας, που είναι το φετίχ του, και αστειεύεται με φίλους που έχουν πάει να τον δουν.

Είναι ίσως ο πιο cool Νότης, ένας επίμονος τραγουδιστής που έχει θέσει τα δικά του στάνταρ σε ό,τι αφορά την πορεία του στον χώρο, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που άρχισε να γίνεται γνωστός.

Είκοσι επτά χρόνια μετά από εκείνο το βράδυ, τίποτε θαρρείς δεν έχει αλλάξει στον χαρακτήρα του «άρχοντα της νύχτας», όπως τον αποκαλούν οι φανατικοί του, αλλά και τίποτε δεν είναι όπως παλιά.

Η σύλληψή του για παράνομη κατοχή όπλου και 2 γραμμαρίων κοκαΐνης, έφερε για πολλοστή φορά την τελευταία 15ετία τον Νότη στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Αυτή που τον τίμησε δεόντως, ίσως επειδή κάθε φορά που άνοιγε το στόμα του για να μιλήσει το έκανε περισσότερο σαν κοινωνιολόγος παρά ως ένας εξαιρετικός τραγουδιστής.

Κι αυτό είχε τις ανάλογες συνέπειες στην πολύχρονη διαδρομή του, η οποία ξεπέρασε τα 30 χρόνια, τους 27 δίσκους και τις εμφανίσεις του μπροστά σε εκστασιασμένα πλήθη εντός και εκτός Ελλάδας.
Πολλά χρόνια όμως προτού συμβεί αυτό, το ακροατήριό του σε μια γειτονιά της Κω, στο νησί που μεγάλωσε ο Νότης, ήταν πολύ πιο μικρό και διαφορετικό.

Στην εφηβεία του έπαιζε ως dj μουσική σε κλαμπ της Κω και παράλληλα τραγουδούσε, για το κέφι του, αποκλειστικά ξένες επιτυχίες, κυρίως της soul. Ο Νότης με τα πλούσια σγουρά μαλλιά είχε από τότε τον τρόπο του με το γυναικείο φύλο, αφού το νησί κάθε καλοκαίρι πλημμυρίζει από τουρίστριες, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο




Από την Κω στην Αθήνα

Η φωνή του ακούστηκε για πρώτη φορά -σε μορφή κλάματος- ένα Σάββατο μεσημέρι στις 3 Νοεμβρίου του 1959 στην Κρήτη, την οποία άφησε πολύ μικρός, σε ηλικία μόλις 3 ετών, όταν χώρισαν οι γονείς του.

Μαζί με τη μητέρα και την αδελφή του μετακόμισαν στην Κω, το νησί όπου ανδρώθηκε αυτός ο ιδιαίτερος χαρακτήρας με μια νοοτροπία εντελώς διαφορετική από αυτή των συναδέλφων του.

Ηλικιωμένοι άνθρωποι τον θυμούνται μικρό παιδάκι να τραγουδάει ακόμη και πάνω στο ποδήλατο και παρότι στο σχολείο ποτέ δεν τα πήγε καλά -το άφησε μετά την Α' Γυμνασίου- έμαθε να χειρίζεται άψογα την ελληνική γλώσσα.

Στην εφηβεία άρχισε να... σπουδάζει σε ένα άλλο σχολείο, αυτό της νύχτας, αναλαμβάνοντας χρέη dj σε κλαμπ του νησιού, ενώ παράλληλα μαζί με τους φίλους τους που είχαν στήσει ένα γκρουπ, τραγουδούσε, πιο πολύ για το κέφι του, ξένες επιτυχίες, κυρίως από τον χώρο της soul, ειδικά εκείνες που οι στίχοι τους αναφέρονται σε έναν πιο δίκαιο πλανήτη.

Ο νεαρός Νότης με τα πλούσια σγουρά μαλλιά είχε από τότε τον τρόπο του με το γυναικείο φύλο, ειδικά στο νησί της Κω που κάθε καλοκαίρι πλημμυρίζει από τουρίστριες, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι σχέσεις του γοητευτικού νεαρού Νότη είχαν σχεδόν πάντα ημερομηνία λήξης, σε αντίθεση με εκείνη που διατηρούσε με την ερωμένη που λέγεται νύχτα και ξεκίνησε κάπου στα 16 του χρόνια.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ο 25χρονος τότε Νότης αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό κλαμπ, στο οποίο φυσικά τραγουδούσε. Αν και δεν είχε μεγάλη επιτυχία, ο ίδιος δεν πτοήθηκε καθόλου. Είχε πάρει πλέον την απόφαση να γίνει τραγουδιστής.
Οσο για τους σποραδικούς έρωτες που ζούσε, αυτοί συνεχίστηκαν μέχρι τη μέρα που τα μάτια του έπεσαν πάνω σε μια πανύψηλη Βρετανίδα ονόματι Κίλι, η οποία είχε πάει για διακοπές στην Κω έχοντας μόλις τελειώσει τις σπουδές της και ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα τον γοητευτικό νεαρό Νότη.

Αποφάσισε να μείνει μαζί του και λίγους μήνες μετά μετακόμισαν στην πρωτεύουσα, αφού ο Νότης δέχτηκε πρόταση να τραγουδήσει σε νυχτερινό μαγαζί της Αθήνας.
Το γεγονός ότι κουβαλούσε μπετά σε οικοδομή τον χειμώνα για 2.000 δραχμές μεροκάματο τον έκανε να μη φοβάται πλέον οτιδήποτε, πόσω μάλλον τη ζωή στην πολύβουη Αθήνα και ειδικά τη διαμονή του μαζί με την αγαπημένη του Κίλι σε ένα ημιυπόγειο στην Καλλιθέα.

Αρχισε τις εμφανίσεις του ανοίγοντας το πρόγραμμα σε σχεδόν άδεια μαγαζιά, μια που αυτά γέμιζαν λίγο πριν βγει το μεγάλο όνομα, με το στυλ του να απέχει παρασάγγας από εκείνο των λαϊκών τραγουδιστών της εποχής.
Ηξερε πολύ καλά ότι χρειαζόταν μεγάλη υπομονή για να γίνει έστω κάτι στον χώρο του τραγουδιού, με αποτέλεσμα επί τέσσερα χρόνια να ζοριστεί οικονομικά. ο Νότης, όμως, δεν τα παράτησε, περιμένοντας να τον δει κάποιος που είναι μέσα στα πράγματα για να αρπάξει την ευκαιρία του.

Με την πανύψηλη Βρετανίδα σύζυγό του Κίλι γνωρίστηκαν όταν αυτή είχε έρθει για διακοπές στην Κω έχοντας μόλις τελειώσει τις σπουδές της


Πολλά ήταν τα τηλεοπτικά γυρίσματα για τις ανάγκες των βιντεοκλίπ του καλλιτέχνη


Η κοσμοσυρροή στα νυχτερινά κέντρα που τραγουδούσε ο Νότης Σφακιανάκης ήταν τόσο μεγάλη, που κάποτε αναγκάστηκαν να βάλουν οθόνες έξω από το μαγαζί για να βλέπουν live το πρόγραμμα όσοι δεν μπορούσαν να μπουν μέσα



Η άνοδος

Οταν τον είδαν άνθρωποι της Sony Music διέκριναν στον Νότη αυτό που δεν είδαν άλλοι και υπέγραψαν μαζί του συμβόλαιο.
Χρειάστηκε ένας χρόνος για να κυκλοφορήσει το «Πρώτη Φορά», με τον Νότη να δεσπόζει στη φωτογραφία του εξωφύλλου του δίσκου και τους δημοσιογράφους να στέκονται επιφυλακτικά -αν όχι αρνητικά- απέναντί του.

Από εκείνη την περίοδο είχε αυτό τον αέρα του «εγώ θα γίνω ό,τι κι αν λέτε», όμως παρότι η Sony προσπάθησε να τον βοηθήσει, ο δίσκος του δεν πούλησε τα αναμενόμενα κι έτσι ο Nότης έφυγε από την εταιρεία και υπέγραψε με τη MINOS-ΕΜΙ.

Κυκλοφόρησε το «Είσαι ένα πιστόλι», με τον ίδιο να τραγουδά κάθε βράδυ επί τέσσερις ώρες, έξι ημέρες την εβδομάδα, περιλαμβάνοντας στο ρεπερτόριό του μπαλάντες όπως το «Soldier of Fortune» των Deep Purple και το «Τry me» των UFO.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ξαφνιάστηκαν ακούγοντας έναν λαϊκό τραγουδιστή να ερμηνεύει ξένες συνθέσεις, να όμως που η αποδοχή ήταν καθολική, με αποτέλεσμα η φήμη του να μεγαλώνει συνεχώς.

Στην πίστα πλέον διαθέτει το ειδικό βάρος ενός σταρ, δεχόμενος στο καμαρίνι του φίλους και γνωστούς για χαλαρές ή και πιο σοβαρές κουβέντες, ενώ κυκλοφορεί με μια Harley Davidson, ένα από τα πρώτα ακριβά αντικείμενα που έκανε δώρο στον εαυτό του.
Μιλάει με δημοσιογράφους που τον γουστάρουν γι’ αυτό το rock attitude που αποπνέει και ένα βράδυ δύο από αυτούς πήγαν να τον δουν αλλά κάθισαν στο μπαρ γιατί δεν είχαν λεφτά παρά μόνο για ένα ποτό.

Οταν το έμαθε, έστειλε τον μετρ να τους βάλει πρώτο τραπέζι και τους κέρασε ένα μπουκάλι, όχι για δημόσιες σχέσεις αλλά γιατί έτσι ένιωθε.
Ο δίσκος «Νοτιανατολικά του κόσμου» και ιδίως η τεράστια επιτυχία «Ο αετός» εκτόξευσαν τη φήμη του, ο οποίος άφησε τη Συγγρού και μετακόμισε στην «Ιερά Οδό», όπου κάθε βράδυ γινόταν χαμός.

Η κοσμοσυρροή ήταν τέτοια που ο Ηλίας Μαροσούλης αναγκάστηκε να βάλει οθόνες έξω από το «Γκάζι» για να βλέπουν live το πρόγραμμα αυτοί που δεν μπορούσαν να μπουν μέσα!

Η Κίλι πλέον τον περιμένει να γυρίσει από το μαγαζί σε ένα καινούριο σπίτι, άνετο και ευρύχωρο στα νότια προάστια τις... μικρές ώρες.
Ολα καλά μόνο που ο Νότης αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα. Δεν κοιμάται, όχι γιατί δεν θέλει αλλά επειδή δεν μπορεί και πρέπει να περάσουν σχεδόν δύο 24ωρα για να κλείσει έστω 4-5 ώρες τα μάτια του.

Μέσα σε όλα αυτά γίνεται πατέρας δύο παιδιών, τα οποία υπεραγαπά και τους δίνει τα αρχαιοελληνικά ονόματα Απόλλωνας και Αφροδίτη, ενώ είναι πλέον το πιο δυνατό όνομα της νύχτας.
Η μετακόμιση από την «Ιερά Οδό» στο μυθικό «Rex» κρίνεται επιβεβλημένη, αλλά πολλά ΜΜΕ θεωρούν ότι το στυλ του μυστακοφόρου πρίγκιπα δεν συνάδει με τον ιστορικό αυτό χώρο.

Η κυκλοφορία του δίσκου «Εμπειριών Συλλέκτης», με αγαπημένα του τραγούδια τα οποία έχουν ερμηνεύσει άλλοι, περιλαμβάνει και το «Πατρίδα μου», ένα κομμάτι που θεωρεί το πιο σημαντικό της καριέρας του.
Οντας έντονα πολιτικοποιημένος, άρχισε κατά τη διάρκεια κάθε προγράμματός του να εκφωνεί λογύδρια καλώντας τους φανατικούς του να μην είναι «πρόβατα», ενώ σε κάθε του συνέντευξη μιλάει για τους «ανάξιους που κυβερνούν τον τόπο».
Τα χειρότερα, όμως, ήρθαν τα επόμενα χρόνια, αφού όσο πιο δημοφιλής γινόταν και όσο πιο πολύ πουλούσαν οι δίσκοι του, τόσο βυθιζόταν σε μια θάλασσα άκρατου εγωισμού, εθνικισμού και ομοφοβίας, από την οποία δεν φαίνεται να βγαίνει ποτέ.

Λεκτική κάθοδος

Στα κέντρα όπου εμφανίζεται, με τον κόσμο από κάτω να «κρέμεται» σαν τα τσαμπιά σταφύλια, σταματάει το πρόγραμμα και μιλάει για την πατρίδα, το έθνος, τους πουλημένους πολιτικούς, την προδοσία και πολλά άλλα πάνω από 10 ολόκληρα λεπτά. Και αν αυτό στην αρχή οδηγεί σε αποθέωση, η επανάληψή του ωθεί σταδιακά πολλούς φίλους και θαυμαστές του στο να μην πάνε ξανά, κουρασμένοι από «τα λόγια τα μεγάλα» ενός ερμηνευτή που ήταν πάντα διαφορετικός από τους άλλους.
Το 2004 έχασε τον αδελφό του Γιώργο -προσωπικό του μετρ και στενός συνεργάτης του- μέσα σε τρεις μήνες από καρκίνο, παρόλο που έκανε τα πάντα για να τον σώσει.
«Εφυγε» ακούγοντας στο τηλέφωνο τον Νότη να τραγουδά σε συναυλία, ο οποίος θρηνεί συγκλονισμένος την απώλειά του, αφού τον λάτρευε και ήταν σχεδόν συνέχεια μαζί. Οταν πλέον ξεκινά να αποτίει φόρο τιμής στον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, η κατάσταση τίθεται πλέον εκτός των ορίων της λογικής.

«Τελικά, ο μόνος μάγκας σε αυτόν τον τόπο, μετά τον Ιωάννη Μεταξά που είπε το "ΟΧΙ" εξ ονόματός μας, ο αμέσως επόμενος μάγκας, δυστυχώς, ήταν πάλι δικτάτορας. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε το σθένος, την ανδρεία, να τον καταδικάσει η πατρίδα του, να πάει στη φυλακή και να πεθάνει εκεί, χωρίς να ζητήσει χάρη, γιατί θα αποδεχόταν πως έβλαψε την πατρίδα του, ενώ αυτός ήταν πραγματικά πατριώτης!». Ο Παπαδόπουλος ήταν μόνο η αρχή της πτώσης, όμως ο Νότης δεν το αντιλήφθηκε τότε. Το ίδιο συνέβη και με μια φήμη το 1999, η οποία εξαπλώθηκε με τρομερή ταχύτητα και αφορούσε τις εμφανίσεις του στο κέντρο «Cosmos» της Θεσσαλονίκης όπου ένα βράδυ φέρεται να είπε σε θαμώνες που δεν κατέβαιναν από την πίστα: «Το καταλάβατε ότι πρέπει να κατεβείτε ή πρέπει να το πω στα βουλγάρικα;».

Τα media πήραν φωτιά και ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε ήταν τέτοιος που ο τραγουδιστής -παρόλο που αρνήθηκε δημόσια ότι είπε κάτι τέτοιο- ανέβηκε ξανά στη συμπρωτεύουσα μετά από χρόνια.
Οι συνεντεύξεις του έγιναν όλο και πιο εμπρηστικές, αφού ο επαναστάτης Νότης που διαθέτει έναν μικρό στόλο ονειρικών αυτοκινήτων -λάτρης γαρ της ταχύτητας- τα βάζει με όσους ενοχλούν την αισθητική και τα πιστεύω του.

Σε ερώτηση για τον Αντώνη Ρέμο που με αφορμή αποθεωτικές δηλώσεις του Νότη για τη Χρυσή Αυγή είπε ότι είναι άλλο πράγμα το τραγούδι και άλλο η πολιτική, απάντησε με πέντε λέξεις: «Χέστηκα τι είπε ο Ρέμος» και συνέχισε ακάθεκτος: «Αντωνάκη, ασχολήσου με τα δικά σου. Ο καθένας στα κυβικά του. Μικροί, μεγάλοι στο ίδιο καφενείο, μπερδευόμαστε».

Η Χρυσή Αυγή, όσο και αν το αρνείται, είναι πλέον το σημείο αναφοράς του σε δηλώσεις ή συνεντεύξεις του και μια τέτοια δήλωση ωθεί το 2013 τη Δέσποινα Βανδή να αποχωρήσει από το σχήμα τους λίγα 24ωρα πριν από την πρεμιέρα τους, λέγοντας, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή της: «Τα πράγματα που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν».

Ο Νότης εμφανίστηκε στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και είπε ότι λυπάται, αλλά αρνήθηκε ότι είναι Χρυσαυγίτης και ότι διαβάζει στίχους από πατριωτικά τραγούδια που έχει ερμηνεύσει.

Στην πρεμιέρα του πάνω σε «γαριφαλοφορεμένη» πίστα εμφανίστηκε με παντελόνι παραλλαγής, χακί μπουφάν, γερμανική σημαία και... πολιτικό λόγο: «Θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ, σύντομα που θα γίνουν εκλογές, να δώσετε το “παρών” βροντερά και να διώξετε τους τυράννους».


Η «χρυσή» αποκαθήλωση

Οσο για τα «παιδιά» της Χρυσής Αυγής, συρρέουν για να τον ακούσουν στα κέντρα που εμφανίζεται φωνάζοντας «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» όταν παίζει το τραγούδι «Ηταν τρελός»
.
Πρόκειται για το τραγούδι-φόρο τιμής του Νότη στον Σολωμό Σολωμού, που δολοφονήθηκε από Τούρκους στρατιώτες στο οδόφραγμα της Δερύνειας, όταν προσπάθησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία από τον ιστό της.

Η αποθέωση από πλευράς του στην εγκληματική οργάνωση και τον Νίκο Μιχαλολιάκο δεν έχει σταματημό: «Δεν είναι ακραία επιβολή η Χρυσή Αυγή. Ακραία επιβολή είναι οι τύραννοι, τα φασιστοειδή που μας κυβερνούν αυτή τη στιγμή. Ευθαρσώς το λέω: Ψηφίστε αυτό και χέστηκα για τον φασισμό που θα μου χρεώσουν. Η Χρυσή Αυγή είναι το μόνο κόμμα το οποίο θα μπορούσε σήμερα να είναι σωτήριο για τη χώρα».

Η εμφάνισή του πριν από δύο χρόνια στα Τίρανα -παρά τα όσα έλεγε για τους Αλβανούς και τους μετανάστες- χάρισε άλλη μια μεγάλη στιγμή στον άνθρωπο που ήθελε να γίνει βασιλιάς του τραγουδιού και το κατόρθωσε για μια μεγάλη περίοδο.

Από μικροφώνου αποκάλεσε τους Ελληνες «τεμπέληδες» που δεν θέλουν να δουλέψουν και εξύμνησε τους Αλβανούς που τον αποθέωσαν.

Ο Γιώργος Μουκίδης, συνθέτης που έχει γράψει πάρα πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, εξοργίστηκε και εν συνεχεία κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε με τα οποία του απαγόρευσε να ερμηνεύει 45 τραγούδια. Ο Νότης δεν του απάντησε ποτέ, ίσως επειδή πιστεύει ότι οι εξωγήινοι που έχτισαν την Ακρόπολη και κυκλοφορούν ανάμεσά μας θα επέμβουν για να αλλάξουν την κατάσταση. Η τελευταία του συνεργασία με τον Σταμάτη Γονίδη ξεκίνησε μετά από τρεις αναβολές επειδή δεν ήταν καλά η φωνή του, όμως παρά τους φανατικούς του οπαδούς, που τον λατρεύουν ακόμη, η εποχή που σάρωνε έχει κάνει τον κύκλο της.

Οσο για τη σύλληψή του, αυτή διογκώθηκε πολύ στα ΜΜΕ επειδή, όπως λένε οι φίλοι του, «ο Νότης πουλάει», και σίγουρα ηχεί υπερβολικό το να του έχουν περάσει χειροπέδες κατά τη μεταφορά του στα δικαστήρια της Ευελπίδων για μια πλημμεληματική κατηγορία. Ο Νότης δεν θα το έσκαγε, όπως δεν το έσκασε ποτέ από τα πιστεύω του, πληρώνοντας το ανάλογο τίμημα και βιώνοντας μια αποκαθήλωση από τον θρόνο του άρχοντα της νύχτας, η οποία για τον ίδιο δεν υφίσταται.
Εχοντας εισέλθει προ ημερών στα 61 του χρόνια, εξακολουθεί να είναι ένας τραγουδιστής πολύ διαφορετικός από τους άλλους, που εδώ και χρόνια περπατάει παράλληλα, όπως λέει ο στίχος σε ένα εξαιρετικό τραγούδι του, μόνο με τον εαυτό του.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top