0
Στις Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας έχει φτάσει ήδη το σήμα από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για την «εκδήλωση ενδιαφέροντος», ιπταμένων και τεχνικών, οι οποίοι καλούνται εφόσον επιθυμούν, ν’ αφήσουν τον έως τώρα τύπο μαχητικού που υπηρετούν και να μεταπηδήσουν στη νέα αεροπορική εποχή, δηλαδή στην Τανάγρα και την 332 Μοίρα «Γεράκι» που ετοιμάζεται για να υποδεχτεί τα Rafale.

Κάποιοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί ήδη έχουν σπεύσει χωρίς πολλές σκέψεις να δηλώσουν πως επιθυμούν αυτή τη μεγάλη αλλαγή στην αεροπορική τους καριέρα, βλέποντάς το ως πρόκληση.

Το Επιτελείο θα συγκεντρώσει όλες τις αιτήσεις και απ’ εκεί θα επιλέξουν τους αεροπόρους και μηχανικούς που θα λάβουν αργότερα το φύλλο πορείας που θα τους στέλνει στην Αεροπορική βάση της Βοιωτίας.

Πληροφορίες λένε ότι εντός των αεροπορικών και τεχνικών κύκλων η «Rafalemania» καλά κρατεί και δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέπτονται πολύ σοβαρά, αν και με πάρα πολλές ώρες πτήσης στο ενεργητικό τους και στον τύπο μαχητικού που πετούν, ν’ αλλάξουν σελίδα στην έως τώρα καριέρα τους, μιας και η 4,5 γενιά αεροσκάφους είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση.
Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τους μηχανικούς κάθε ειδικότητας, κυρίως διότι μπαίνουν σε μια νέα διαδικασία, με πολλές προκλήσεις, νέες τεχνικές και γνώσεις.

Οι Επιτελείς σημειώνουν πως το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αεροπόροι και μηχανικοί στην 332 Μοίρα αυτή τη στιγμή, δεν αρκούν και αρκετοί που υπηρετούν στα F-16 και τους γερόλυκους της Πολεμικής Αεροπορίας, τα F-4 Phantom, θ’ απορροφηθούν  στην 114 Πτέρυγα Μάχης.

Και επειδή το σπριντ για τα Rafale συνεχίζεται αδιάκοπα, σχεδόν κάθε μέρα, τόσο στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, όσο και στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών- που με εντολή του Α’ ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου έχει ενισχυθεί με στελέχη από όλους τους κλάδους ώστε να κερδίσει το Επιτελείο ακόμη και το ένα λεπτό της ώρας- οι Γάλλοι δεν έχουν σταματήσει να βρίσκονται εκεί και να διαπραγματεύονται με τους Αξιωματικούς που έχουν επιφορτιστεί σε επιτροπές για τα νέα μαχητικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελληνική νομοθεσία σε αρκετά σημεία έχει «αγκάθια» για τους Γάλλους που δεν τους πολυαρέσουν, αλλά σε Ανώτατο επίπεδο Ελλάδα και Γαλλία φαίνεται ότι βρίσκουν τις λύσεις που απαιτούνται ώστε να μην υπάρχει κωλυσιεργία στο πρόγραμμα των νέων μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης έχει πάρει πάνω του αυτό το μεγάλο στοίχημα για την Αεροπορία και από τη θέση που έχει, λέει πάντοτε την τελευταία λέξη για κάθε εξέλιξη που αφορά το νέο εξοπλιστικό και πολύτιμο πρόγραμμα για της ΠΑ.
Άλλωστε ο ίδιος ο Αρχηγός πριν λίγες εβδομάδες και πέταξε με τα Rafale και συζήτησε με τους Γάλλους και διαπραγματεύτηκε σε πρώτη φάση τα της άμεσης εκπαίδευσης αεροπόρων και τεχνικών στη Γαλλία.

Πάντως αξίζει ν’ αναφέρουμε πως μετά την μακρόχρονη διαδικασία για την FOS των Mirage 2000-5, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η δουλειά είναι ακατάπαυστη στο υπόστεγο της 331 Μοίρας «Θησέας» και τ’ αποτελέσματα ήδη φαίνονται στις διαθεσιμότητες των στρατηγικών Γαλλικών όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας, που κάνουν εδώ και πολλά χρόνια τη μεγάλη διαφορά στον ουρανό του Αρχιπελάγους. Μάλιστα Επιτελείς σημείωναν ότι η εκτόξευση των διαθεσιμοτήτων αναμένεται να έρθει μόλις στους πρώτους μήνες του 2021.

Η θανατηφόρα Ελληνική «Οχιά» ετοιμάζεται για τις ΗΠΑ
Την στιγμή που η «Rafalemania» έχει τραβήξει όλα τα φώτα πάνω της και πάλι στην Τανάγρα αλλά αυτή τη φορά στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, η μετατροπή του πρωτότυπου F-16 VIPER σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος.

Η πρώτη Ελληνική «Οχιά» ετοιμάζεται να πλασαριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, για μια μακρά περίοδο δοκιμών, μέχρι να δοθεί το πράσινο φως και να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ξεκινήσει στην γραμμή παραγωγής της μετατροπής των F-16 Block 52 Adv, στο πιο προηγμένο F-16 VIPER.
Και επειδή «Οχιές», χωρίς φονικό δηλητήριο δεν υπάρχει, το Αεροπορικό Επιτελείο ήδη έχει βάλει μπροστά για να βάλει στην φαρέτρα του τα όπλα που θα καλύπτουν ακόμη μεγαλύτερη γκάμα αποστολών. Ένα από αυτά φαίνεται πως είναι οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Harpoon, δηλαδή ο αντίστοιχος Exocet που αποτελεί για πολλά χρόνια έναν εφιάλτη των Γαλλικών «Δελταπτέρυγων» για τον Τουρκικό στόλο.

Επιπλέον στόχος του αεροπορικού Επιτελείου είναι να γεμίσει τα F-16 VIPER με ολοένα και περισσότερα έξυπνα όπλα, ακόμη και στρατηγικά σαν αυτά που φέρουν τα Γαλλικά Mirage 2000-5 και σε λίγο καιρό και τα Rafale, ο λόγος φυσικά για τους πυραύλους «Scalp».
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες στο ΓΕΑ και στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ο Ελληνογαλλικός διάλογος περνά και πάλι στα όπλα των Rafale…

Η Πολεμική Αεροπορία αυτές τις ημέρες που φοράει τα καλά της και γιορτάζει τους Αρχαγγέλους της, μέσα από το τηλεοπτικό σποτ λίγων δευτερολέπτων, τα λέει όλα… «Πάντα πρώτοι…Πάντα νικητές». Και επειδή η αεροπορική υπεροχή στον ουρανό του Αρχιπελάγους και όχι μόνο όπως έχει αποδειχτεί όλο το τελευταίο διάστημα, έχει κερδηθεί και είναι αδιαμφισβήτητη, στην Πολεμική Αεροπορία αυτό θέλουν να μην χαθεί για πολλά χρόνια….

Το βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας για τους εορτασμούς του 2020:


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top