0
Μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε το μεσημέρι η τακτική μηνιαία συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλες τις εξελίξεις στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, δέχεται μία αυξημένη πίεση στην οποία όμως έχει καταφέρει να ανταποκριθεί. Τονίζοντας τις ευχαριστίες του σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό για την προσπάθεια που καταβάλουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κούραση, το άγχος, την ανησυχία και τον προβληματισμό που έχει η ελληνική κοινωνία.

«Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα»

Μιλώντας για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τις δύο προτεραιότητες του. Την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας και την στήριξη των πιο αδύναμων. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών. Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας -σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα- αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους. Εφόσον εμείς τηρούμε και εξακολουθούμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας είναι απολύτως βέβαιο ότι και τα κρούσματα θα μειωθούν και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι τέτοια που να μας αναγκάζει να λειτουργούμε μονίμως «στο κόκκινο», όπως ουσιαστικά συμβαίνει τώρα», είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσο για τη δεύτερη προτεραιότητα της κυβέρνησης, αυτή της στήριξης των πιο αδύναμων, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο μαζικός εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει τον Ιανουάριο

Ιδιαίτερη αναφορά από τον πρωθυπουργό έγινε στο θέμα του εμβολίου. Όπως είπε, τα νέα που υπάρχουν από το μέτωπο του εμβολίου είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. «Ξέρουμε πια ότι θα έχουμε παραπάνω από ένα εμβόλιο τα οποία θα είναι, καθώς φαίνεται, πολύ αποτελεσματικά και προφανώς απολύτως ασφαλή για να πάρουν τις σχετικές εγκρίσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενημερώνοντας παράλληλα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η χώρα έχει ήδη προμηθευτεί, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ποσότητες που της αναλογούν και εκτίμησε ότι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Παράλληλα αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την περίπλοκη διαδικασία του εμβολιασμού αλλά και στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για να πειστούν όλοι για την ασφάλεια του εμβολίου. «Και νομίζω, ότι είναι πολύ σημαντικό -και για λόγους σημειολογίας- η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία να είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα σπεύσουμε να εμβολιαστούμε, εμείς, οι οικογένειές μας δημόσια, για να καταδείξουμε και στην Ελληνική κοινωνία το προφανές: ότι το εμβόλιο είναι εδώ για να μας προστατεύσει από το να αρρωστήσουμε, είναι εδώ για να προστατεύσει τους αγαπημένους μας από το να αρρωστήσουν και είναι το μόνο εργαλείο το οποίο αποδεδειγμένα πια μπορεί να μας επιτρέψει να ξαναγυρίσουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη να χτιστεί ένα τείχος λογικής απέναντι σε όσους αρνούνται τα επιστημονικά δεδομένα.

Την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς γιατρών και νοσηλευτών ζήτησε η ΠτΔ

Στην τοποθέτηση της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφού τόνισε ότι η σκέψη όλων είναι στη Βόρεια Ελλάδα που βρίσκεται σε οριακό σημείο, αναφέρθηκε στην ανάγκη να είμαστε όλοι όσο γίνεται πιο προσεκτικοί και αλληλέγγυοι. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα βάρη που σηκώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει από την Πολιτεία και έμπρακτη αναγνώριση. «Θα πρέπει, πέρα από την αναγνώριση που τους οφείλουμε και νομίζω όλη η ελληνική κοινωνία τους την παρέχει, να υπάρξει εκ μέρους της Πολιτείας, στο μέτρο του δυνατού, και έμπρακτη αναγνώριση. Φυσικά παρακολουθώ κι εγώ την ενίσχυση των υποδομών, αλλά και η υλική αναγνώριση στους ανθρώπους αυτούς πρέπει να υπάρξει μόλις καταστεί αυτό εφικτό», είπε συγκεκριμένα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ στάθηκε στο θέμα της προσφοράς των εθελοντών την περίοδο αυτή.Από τους απλούς πολίτες που στηρίζουν τους πιο αδύναμους, μέχρι γιατρούς και νοσηλευτές που εθελοντικά μετακινήθηκαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Τους οφείλουμε μεγάλη αναγνώριση και ευγνωμοσύνη γιατί ακριβώς είναι το παράδειγμα της Κοινωνίας των Πολιτών που είναι πάντα παρούσα, αλλά και των κρατικών λειτουργών που υπερβαίνουν εαυτούς -έστω και με κίνδυνο της ζωής τους, γιατί κακά τα ψέμματα, είδαμε και θανάτους γιατρών και νοσηλευτών. Είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας αυτή η διάθεση προσφοράς», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας έτσι την σημασία του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς.

Στην σημασία της προσφοράς και της αλληλεγγύης στάθηκε και ο πρωθυπουργός: «Αυτό το κοινωνικό κεφάλαιο αλληλεγγύης, το οποίο πάντα δοκιμάζεται σε στιγμές κρίσης και πάντα υπονομεύεται από αυτούς οι οποίοι θέλουν να τα βλέπουν όλα μαύρα στη χώρα μας, είναι πολύ σημαντικό να το διαφυλάξουμε. Είναι ένα κεκτημένο το οποίο έχουμε κερδίσει και είναι μία κατάκτηση -όχι μόνο- της χώρας και του Κράτους, είναι κατάκτηση της κοινωνίας των πολιτών πρωτίστως και αυτό είναι πολύ σημαντικό και χαίρομαι που το αναδείξατε».

Μητσοτάκης: «Επιτυχημένο το ταξίδια στα ΗΑΕ»

Εκτός όμως από το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως είπε, θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την υπογραφή της Διακήρυξης για τη σύναψη Εταιρικής Στρατηγικής Σχέσης με τη χώρα αυτή, η οποία έρχεται σε συνέχεια της πλήρους αποκατάστασης των σχέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ισραήλ. «Δημιουργείται, πιστεύω, ένα πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που έχει μια διάσταση αφενός οικονομική, αφετέρου αμυντική, στην οποία και αποδίδω εξαιρετικά μεγάλη σημασία», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ χαρακτήρισε το ταξίδι επιτυχημένο και μία απόδειξη ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική, τον τελευταίο χρόνο, έχει καταφέρει και έχει χτίσει νέες συμμαχίες χωρών που βλέπουν τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την ίδια οπτική γωνία που την αντιλαμβάνεται και η ελληνική πλευρά. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top