0
Βλέπεις μέσα στα ρουθούνια σου να εμφανίζεται ξαφνικά ένας Αμαζόνιος από τρίχες και αμέσως πας να τις ξεριζώσεις όλες με το ψαλίδι. Κι όμως, υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος για να μην το κάνεις.

Το ξέρω, είναι εξοργιστικό το πόσο γρήγορα φυτρώνουν τρίχες μέσα στα ρουθούνια σου και αντιαισθητικό το να σχηματίζουν πυκνή ‘βλάστηση’ χειμώνα-καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα οι τρίχες αυτές, οι οποίες είναι καλυμμένες από ένα λεπτό στρώμα βλέννας, βρίσκονται στα ρουθούνια σου ως μια πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού κόντρα σε αερομεταφερόμενα μικρόβια. Θα σου εξηγήσω.


Πολύ μεγάλο θέμα

Τι εννοείς αναγνώστη, πως ο παραπάνω μεσότιτλος σου θυμίζει το ‘Lipstick’ της Αποστολίας Ζωή feat. Γιάννη Τσιμιτσέλη; Εννοείται πως αυτό σου θυμίζει, όμως οι τρίχες στα ρουθούνια είναι πολύ μεγαλύτερο θέμα από ένα lipstick αγνώστου προελεύσεως στο αμάξι του αγαπημενου ηθοποιού. Κάθε φορά που βρίσκεσαι στην τουαλέτα με ένα τσιμπιδάκι ή με ένα ψαλίδι στα χέρια, ή κάθε φορά που βάζεις τα (άπλυτα;) δάκτυλα σου μέσα στα ρουθούνια, με σκοπό να ξεριζώσεις τις τρίχες τους, βάζεις στον εαυτό σου το μεγαλύτερο αυτογκόλ υγιεινής.

Οι τρίχες των ρουθουνιών, όπως διαβάσαμε εδώ, προστατεύουν τον οργανισμό σου από την εισροή πάσης φύσεως ακαρεών, σκόνης και μικροβίων, συνδεόμενοι με κάποιους μικρότερους θύλακες τριχών που ονομάζονται cilia. Οι συγκεκριμένοι θύλακες βρίσκονται μέσα στην μύτη σου ως ένα φίλτρο κόντρα στους προαναφθέντες μικροοργανισμούς και κάθε άλλο επιβλαβές αερομεταφερόμενο σωματίδιο, αποτρέποντάς το από το να περάσει στα πνευμόνια σου. Έλλειψη ανεπυγμένων τριχοθυλακίων εντός της μύτης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ρινικές λοιμώξεις, ακόμα και συμπτώματα που παραπέμπουν σε άσθμα.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η συχνή χρήση ψαλιδιών, ή το τσιμπιδάκι μέσα στην μύτη μπορεί να γίνει αιτία ακόμα και για την πρόκληση αναπνευστικών λοιμώξεων. Αντί των παραπάνω εργαλείων, εμπιστεύσου τυφλά ένα trimmer, τόσο για τα γένια, όσο και για τις τρίχες μύτης, αυτιών και όχι μόνο. Σε καμία, μα καμία περίπτωση, μην τοποθετήσεις κερί αποτρίχωσης στα ρουθούνια σου. Το ξέρω πόσο περίεργο ακούγεται, αλλά το έχουμε δει να συμβαίνει.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top