0
Μεγάλος αριθμός σχηματισμών επιθετικών ελικοπτέρων από το 1ο τάγμα του αμερικανικού στρατού, που ανήκει στην 101η ταξιαρχία θα προσγειωθούν στο Στεφανοβίκειο για εντατική εκπαίδευση μαζί με ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα τους  επόμενους μήνες.

Αμερικανική μονάδα που απαρτίζεται από επιθετικά ελικόπτερα AH-64E Apache και ελικόπτερα γενικής χρήσης Black Hawk βρίσκεται στην Ευρώπη για εννέα μήνες στο πλαίσιο της επιχείρησης "Atlantic Resolve".

Πρόκειται για ελικόπτερα τύπου Apache, Black Hawk, ενώ θα εγκατασταθούν και περίπου 250 στελέχη της αμερικανικής Ταξιαρχίας, τόσο χειριστές όσο και μηχανικοί, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, μαζί με οχήματα υλικά και ειδικές εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων.

“Το 101ο CAB θα βρεθεί στην Ελλάδα για να εκπαιδευτεί με συμμάχους και εταίρους με σκοπό να αυξήσει την ετοιμότητα και να ενισχύσει τις στρατιωτικές σχέσεις.

Εκτιμούμε τη σχέση μας με την Ελλάδα και όλους τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας, και λαμβάνουμε μέτρα, διατηρώντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα της μάχης.

Είμαστε αφοσιωμένοι στην υγεία των στρατιωτών και των γειτόνων μας και συνεχώς προσαρμοζόμαστε στο εξελισσόμενο περιβάλλον λόγω COVID-19 για να διασφαλίσουμε ότι παραμένουμε εστιασμένοι στην αποστολή και έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους συμμάχους και τους συνεργάτες μας”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των Αμερικανών.

Από τον Απρίλιο του 2014, ο στρατός της Η.Π.Α. στην Ευρώπη ηγείται της επιχείρησης Atlantic Resolve, μεταφέρνοντας μονάδες με έδρα τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη για εννέα μήνες.

Η επιχείρηση αυτή παρέχει σε αυτές τις μονάδες τη δυνατότητα να αυξήσουν την ετοιμότητα τους, να διευρύνουν την διαλειτουργικότητα και να ενισχύσουν τον δεσμό μεταξύ συμμαχικών στρατευμάτων μέσω πολυεθνικών στρατιωτικών εκδηλώσεων.

Oι Αμερικανοί στρατιωτικοί έρχονται στην περιοχή του Βόλου για τέταρτη συνεχή χρονιά και θα παραμείνουν για περισσότερους από οκτώ μήνες.

Η αναβάθμιση της βάσης του Στεφανοβίκειου και η αξιοποίησή της από τον Αμερικανικό Στρατό που εδρεύει στην Ευρώπη (U.S. Army Europe) έχει αποφασισθεί από στο ΥΠΕΘΑ, προβλέποντας μεταξύ άλλων και τη δημιουργία «Κέντρου Εκπαίδευσης και Ασκήσεων» της αεροπορίας στρατού με απώτερο σκοπό την «επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεων» και την «ενίσχυση της διαλειτουργικότητας στο πεδίο επιχειρήσεων».

Όπως είναι γνωστό στο Στεφανοβίκειο εγκαταστάθηκαν τα ελικόπτερα αναγνώρισης Kiowa Warrior που αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο υλοποίησης διακρατικής συμφωνίας. Μάλιστα κατά την τελετή παραλαβής, τον περασμένο Ιούνιο στο Στεφανοβίκειο, πέραν της τότε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας είχε παραστεί και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ.

Αναμένουμε και την παρουσία και Αμερικανών πεζοναυτών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν από κοινού με ελληνικές δυνάμεις, όπως είχε συμβεί και τον περασμένο χειμώνα με τη φιλοξενία πεζοναυτών της 4ης CAΒ, επίσης στο Στεφανοβίκειο, ενώ για τις συνεκπαιδεύσεις ελικοπτέρων και πεζοναυτών έχουν ήδη επιλεγεί,μεταξύ άλλων, τα πεδία βολής σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας.

Η συνεργασία Αμερικανών και Ελλήνων αυτήν την δεδομένη στιγμή είναι σημαντική και θεμελιώδης από κάθε άποψη.

Η Τουρκία απειλεί την χώρα μας κάθε τρεις και λίγο ενώ οι προθέσεις της Άγκυρας γίνονται επικίνδυνα μαξιμαλιστικές φτάνοντας κοντά στην Κρήτη.

Το βίντεο είναι από την προηγούμενη ελληνο-αμερικανική άσκηση στον Όλυμπο, ο οποίος εντυπωσίασε τους Αμερικανούς πιλότους.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top