0
ΗΕλλάδα, φαίνεται πως έχει μπει μετά από αρκετά χρόνια σε ταχείς ρυθμούς εξοπλιστικής αναβάθμισης.

Μπορεί βέβαια το βλέμμα να είναι στραμμένο σε Rafale και φρεγάτες, όμως και τα τρία σώματα θα δουν μία σημαντική αναβάθμιση.

Μπροστά στις διεκδικήσεις της Άγκυρας, με όλες τις παράνομες κινήσεις της αλλά και τις παράλογες φωνές τούρκων αξιωματούχων για την αποστρατικοποίηση των νησιών, μία είναι η απάντηση: ενίσχυση της αμυντικής ισχύος του Στρατού Ξηράς με έμφαση τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο.

Άλλωστε ήδη διαθέτει υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και αυτό που προέχει είναι η συντήρηση και αναβάθμισή τους σε πρώτη φάση και στη συνέχεια η επιλεκτική ενίσχυση με «έξυπνα» όπλα νέας τεχνολογίας, αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς στο newpost.gr.

Ένα από αυτά το οποίο όχι απλά έχει μπει στο «μικροσκόπιο» του ΓΕΣ, όπως σας έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, είναι και το Ισραηλινό βλήμα SPIKE NLOS το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί από τους Ισραηλινούς στους Έλληνες επιτελείς. Το ενδιαφέρον για την απόκτησή του είναι πλέον κάτι παραπάνω από έντονο και τους επόμενους μήνες αναμένονται εξελίξεις με δεδομένη την διάθεση των Ισραηλινών προχωρήσουν σε συμφωνία με τον Στρατό Ξηράς.

Πρόκειται για το οπλικό σύστημα πολλαπλών χρήσεων (και όχι μόνο αντιαρματικό) Spike NLOS της ισραηλινής Rafael.

Το Spike NLOS ενσωματώνει ηλεκτροπτικό σύνολο για τον εντοπισμό στόχων και ασύρματη ζεύξη δεδομένων για την μετάδοση στον πύραυλο “οδηγιών” σε πραγματικό χρόνο από τον χειριστή. 

Ο πύραυλος, βάρους 71 κιλών εντός του κανίστρου εκτοξεύσεως, μπορεί να εμπλέξει στόχο είτε απευθείας μετά την εκτόξευσή του, ή στην πορεία να δεχθεί αλλαγές από τον χειριστή και να επανακατευθυνθεί σε νέο στόχο. Σε κάθε περίπτωση, η ακρίβεια πλήγματος είναι κορυφαία.  

Το οπλικό σύστημα θεωρείται ότι αλλάζει τους “κανόνες του παιχνιδιού” (game changer) χάρη και στην μεγάλη επίδοση βεληνεκούς. Ενώ το βεληνεκές οριζόταν σε 25 χλμ., που είναι ήδη μία πολύ μεγάλη επίδοση, τα τελευταία έτη ο κατασκευαστής αναφέρει βεληνεκές 32 χλμ., προφανώς λόγω της διαθέσεως νέων τύπων πολεμικής κεφαλής μικρότερου βάρους.

Στόχος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση είναι το επόμενο διάστημα ο Στρατός Ξηράς να αναβαθμίσει τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα που διαθέτει όπως οι πολλαπλοί εκτοξευτές MLRS  και οι RM-70 αλλά και να αποκτήσει το Ισραηλινό υπερόπλο. Ειδικά για τους πολλαπλούς εκτοξευτές MLRS ο σχεδιασμός προβλέπει τόσο αναβάθμιση του βλητικού συστήματος όσο και των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί ώστε ακόμα και να διπλασιαστεί το βεληνεκές τους. Οι συμβατικοί πύραυλοι έχουν εμβέλεια περίπου 30 χιλιόμετρα ενώ οι  ATACMS(ArmyTactical Missile System) ξεπερνούν τα 160. Συντήρηση και αναβάθμιση προγραμματίζεται και για όλα τα αντιαρματικά οπλικά συστήματα που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς με πρώτο το Ρωσικής κατασκευής KORNET, το πιο ισχυρό αντιαρματικό που διαθέτει στο οπλοστάσιό του, με βεληνεκές που ξεπερνά τα 5 χλμ.

Είναι προφανές ότι το Spike NLOS αποτελεί την μόνη επιλογή από την ευρεία ποικιλία οπλικών συστημάτων υψηλότατης τεχνολογίας που προσφέρει το Ισραήλ, η οποία “έχει νόημα” -σε σχέση με ό,τι άλλο μάλλον αδιάφορο ισραηλινό όπλο δείχνει να έχει απασχολήσει την ηγεσία- εφόσον η σύσφιξη των διμερών σχέσεων στον αμυντικό τομέα έχει ως πρωτεύουσα επιδίωξη την απόκτηση σοβαρού πλεονεκτήματος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.  

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top