0
Είμαστε κοντά στο τέλος μιας ολόκληρης εποχής! Ένας αιώνας πέρασε και ο Ελληνικός Στρατός είχε συγκεκριμένα όπλα. Μ1 αρχικά, ακολούθησε το FN, μετά ήλθε το G3 και η παρέλαση του 2021 στον εορτασμό των 200 χρόνων θα γίνει με το νέο όπλο, το «Εθνικό τυφέκιο».


Όπως αναφέρει το enikos.gr, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αυτό είναι στο τελικό στάδιο της επιλογής και σύντομα όπως δείχνουν τα πράγματα, θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη του G3, του θρυλικού τυφεκίου που όλοι πάνω κάτω έχουν χρησιμοποιήσει.

Για το ποιο ακριβώς θα είναι το όπλο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου και του στρατεύματος βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης όλων των προτάσεων. Για την ώρα κανένα δεν δείχνει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιλογής και ελέγχονται προϋποθέσεις και δυνατότητες.

Στόχος να παράγεται στην Ελλάδα και μόνο

Η στόχευση πάντως είναι το τυφέκιο να παράγεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, με στόχο να δώσει δουλειά στην εγχώρια βιομηχανία. Παράλληλα οι υπεύθυνοι αυτό που θέλουν είναι να γίνει παραχώρηση των δικαιωμάτων και η όποια συμφωνία γίνει θα έχει διακρατικό χαρακτήρα, σε περίπτωση που αφορά πρόταση από το εξωτερικό.

Οι πληροφορίες θέλουν να επιλέγεται όπλο 5,56mm διαμετρήματος, χωρίς όμως να εγκαταλείπεται εντελώς το 7.62mm. Αναφορικά με το G3 ωστόσο, δεν μπορούν να αντικατασταθούν άμεσα, καθώς υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αχρησιμοποίητων.

Υπάρχει σκέψη για αναβάθμιση μίας μεγάλης παρτίδας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι πτυσσόμενο κοντάκι (όπως το Πάρα του FN) από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου, βελτιωμένη λαβή, αορτήρα τριών σημείων και σιδηρόδρομο που θα δίνει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό laser, διόπτρα και φακός.


Δύο λόγια για την ιστορία του G3

Το G3 είναι τυφέκιο μάχης διαμετρήματος 7.62mm, το οποίο λειτουργεί με το σύστημα της επιβραδυνόμενης οπισθοδρόμησης. Είναι τυφέκιο κλειστού τύπου κλείστρου και συνδυάζει δύναμη πυρός ελεύθερου σκοπευτή και ελαφρού πολυβόλου. Στον Ελληνικό Στρατό είναι το ατομικό τυφέκιο του στρατιώτη. Αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία Heckler & Koch σε συνεργασία με την ισπανική κρατική CETME (Centro de Estudios Técnicos de Materiales Especiales).

Συνηθέστερες παραλλαγές/μοντέλα του είναι τα G3A3, G3A4 και G3A3ZF (ελεύθερου σκοπευτή). Φέρει πλαστικό χειροφυλακτήρα και το μεν G3A3 πλαστικό κοντάκιο, το δε G3A4 μεταλλικό πτυσσόμενο κοντάκιο. Στο αριστερό μέρος του όπλου βρίσκεται ο μοχλός οπλίσεως, καθώς και ο μοχλός πυρός και ασφαλείας, ενώ ο αναστολέας του γεμιστήρα βρίσκεται μεταξύ του γεμιστήρα και του χειροφυλακτήρα της σκανδάλης.

Το όπλο φέρει αφαιρούμενο δίποδα και φλογοκρύπτη, ο οποίος χρησιμοποιείται και για την εκτόξευση οπλοβομβίδων με την χρήση προωθητικού φυσιγγίου. Ο μηχανισμός σκόπευσης, που διατίθεται μαζί με τις οπλοβομβίδες, είναι μίας χρήσης και τοποθετείται είτε στα πτερύγια της βομβίδας είτε στον κορμό της. Το G3A3ZF δεν έχει καμία διαφορά από το G3A3 πέρα από τη διόπτρα Steiner 4×24, η οποία προσαρμόζεται σε STANAG βάση. Στο αριστερό μέρος του όπλου, στην υποδοχή του γεμιστήρα, αναγράφεται G3 καθώς και ο αριθμός μητρώου του όπλου και το έτος κατασκευής του.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top