0
Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στην Τουρκία με την έλευση των F-35 στην Ελλάδα. 

Οι Τούρκοι του defenceturk.net, τονίζουν ότι η Ελλάδα θα αγοράσει 20 αεροσκάφη F-35 Joint Strike από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Σύμφωνα με τους Τούρκους, για τα έξι μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Ελλάδας, τα οποία θα πάρει η Αθήνα από αυτά που ήταν να πάνε στην Τουρκία, υπάρχει υπογεγραμμένο συμβόλαιο των ΗΠΑ με την Άγκυρα.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως υπάρχει ενεργή σύμβαση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για τα F-35.

Η Τουρκία ξέρει πως αν η αγορά των γαλλικών Rafale αλλάζει υπέρ της Ελλάδας την ισορροπία στο Αιγαίο η αγορά από την Αθήνα και F-35 κάνει την κατάσταση μη αναστρέψιμή υπέρ της Αθήνας. 

Όλα αυτά, την στιγμή που ένας Αμερικανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι η Τουρκία διατρέχει σοβαρό κίνδυνο κυρώσεων αφού δοκίμασε το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-400.

«Αυτός ο κίνδυνος είναι πολύ πραγματικός επειδή ... συνεχίζουν να ακολουθούν το S-400», δήλωσε ο R. Clarke Cooper, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών που είναι υπεύθυνος για τις πωλήσεις όπλων, ο οποίος συνεχίζοντας τόνισε: «Και, φυσικά, με τη δοκιμή του, οι κυρώσεις είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι».

Σύμφωνα με πηγές, η Ελλάδα θα εφοδιαστεί τελικά με είκοσι από τα προηγμένα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, με τα πρώτα έξι να φτάνουν το 2022.

Αυτή η πρώτη παρτίδα F-35 θα παραδοθεί πιθανόν ταυτόχρονα με τα έξι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Αυτό το σενάριο προέκυψε λόγω της ενεργοποίησης των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf από την Άγκυρα πριν μερικές ημέρες.

Αναφέρθηκε ότι εκτός από την πώληση και την ενδεχόμενη παράδοση των F-35 στην Ελλάδα, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να μεταφέρει τις δυνάμεις του από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία σε αεροπορική βάση στην Κρήτη.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top