0
Το γνωστό τουρκικό πρακτορείο Anadolou, επικαλούμενο τουρκική πηγή ασφαλείας (ΜΙΤ) αναφέρει ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει βολή των S-300 για δεύτερη φορά, ενώ σχεδιάζει να αναβαθμίσει τις δυνατότητες του συστήματος ώστε να πλησιάσει  περισσότερο με τους τουρκικούς S-400. 

Θα αλλάξει άραγε επίπεδο και επιχειρησιακές δυνατότητες το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα αιχμής της ελληνικής αεράμυνας που εδρεύει εδώ στην Κρήτη;

Μια τέτοια εξέλιξη γύρω από τους ελληνικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, την οποία αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο, αφορά την αναβάθμιση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-300 PMU-1 στην έκδοση PMU-2 Favorit.Η χώρα μας διατηρεί στην Κρήτη δύο πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα 48Ν6Ε1 που έχουν μέγιστη ακτίνα εμπλοκής τα 150 χλμ.

Τοποθετημένες αυτές οι συστοιχίες πυραύλων στην Κρήτη, προστατεύουν τόσο την αεροναυτική βάση της Σούδας όσο και τις υπόλοιπες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησί, αλλά και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μέχρι τα Δωδεκάνησα, μαζί με την έξοδο ανατολικά προς Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών ΜΜΕ, η έκδοση PMU-2 των S-300 θα φέρει τους ελληνικούς πυραύλους κοντά σε επιδόσεις με τους τουρκικούς S-400 και αυτό ενοχλεί ως προοπτική την Άγκυρα.

Με μια πιθανή αναβάθμιση θα αυξάνονταν η ακτίνα δράσης των πυραύλων μας από τα 150 χλμ. στα 200 χλμ., με αποτέλεσμα οι συστοιχίες της Κρήτης να μπορούν να καλύπτουν μεγάλη απόσταση καθιστώντας απαγορευτικά πολλά ύποπτα τουρκικά σχέδια.

Δηλώσεις Ακάρ που εμπλέκουν την Ελλάδα με τους S-300

Την χώρα μας επικαλέστηκε ο Τούρκος υπουργός άμυνας για την πρόσφατη δοκιμή των τουρκικών πυραύλων S-400, στην Σινώπη.

“Η Τουρκία δεν θα ενσωματώσει τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 στην αμυντική δομή του ΝΑΤΟ και θα τα χρησιμοποιεί ως αυτόνομο πυραυλικό σύστημα, όπως κάνει η Ελλάδα με τους ρωσικούς S-300”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας,Χ.Ακάρ τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος ήταν αναγκαιότητα και όχι επιλογή.


«Οι S-400 θα χρησιμοποιηθούν ως αυτόνομα στο εθνικό σύστημα, όπως και άλλα ρωσικά όπλα που χρησιμοποιούνται στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χούλουσι Ακάρ στο Bloomberg σε συνέντευξή του στις 22 Οκτωβρίου πριν από μια υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο Ακάρ είπε ότι η Ελλάδα διαθέτει τους ρωσικούς S-300 στο οπλοστάσιο της, μαζί με μερικές άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που εξακολουθούν να διαθέτουν άλλου τύπου ρωσικά όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ως γνωστό, είναι κατηγορηματικά αντίθετες στην αγορά και στην χρήση των S-400 από την Τουρκία με το επιχείρημα ότι το ρωσικό σύστημα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα συστήματα του ΝΑΤΟ, ενώ ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας στην  παραγωγή των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.

Ο μόνιμος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Kay Bailey Hutchison είπε ότι είναι προβληματικό το γεγονός ότι η Τουρκία έκανε βολή με τους S-400 σε έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Εμείς, μαζί με όλους τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, κάναμε ό, τι χρειάζονταν να κάνουμε ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει την αγορά πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία, την οποία αναγνωρίζουμε ως εχθρό. Η αγορά συστήματος πυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία, αποτελεί για την συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ... κόκκινη γραμμή, χωρίς καμία αμφιβολία γι 'αυτό», είπε ο ίδιος.

Όσον αφορά τη δυνατότητα προμήθειας συστημάτων Patriot από τις ΗΠΑ, ο Ακάρ τόνισε ότι μπορούν να αγοραστούν εάν δοθούν στην Τουρκία οι εγγυήσεις για την μεταφορά τεχνολογίας, κοινή παραγωγή και ημερομηνία παράδοσης.

Η ουσία των όσων αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο είναι ότι έχουμε έναν ιδιότυπο “πόλεμο στα χαρτιά” βέβαια, ανάμεσα Τούρκους και Αμερικανούς με θέμα τους S-400.

Οποιαδήποτε άλλη χώρα αν ήταν στην θέση της Τουρκίας θα είχε “εξαφανιστεί” από τον χάρτη, ειδικά μετά την ενεργοποίηση των ρωσικών συστημάτων, αλλά η Άγκυρα έχει ασυλία τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Ρωσία για να μην ξεχνιόμαστε.

Όσο για την αναβάθμιση των ελληνικών S-300, μακάρι να μπορούσε να γίνει, διότι αυτό θα αποτελούσε την μόνη ενδεδειγμένη λύση στις τουρκικές κινήσεις με τους αντίστοιχης ρωσικής κατασκευής S-400. 


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top