0
Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου και οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις με μια σειρά από νέα μέτρα. 

Ανάμεσα σε όλα τα μέτρα που καλούνται να τηρήσουν είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας. 

Μια μάσκα η οποία -ευτυχώς- δεν θα βαρύνει τις τσέπες των γονέων, αλλά θα είναι δωρεά. Όπως ανακοινώθηκε λοιπόν θα δοθούν από δύο μάσκες σε κάθε παιδί, οι οποίες είναι υφασμάτινες. 

Τι έλεγε όμως ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας στις 6 Μαϊου για τις υφασμάτινες μάσκες; 

«Έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια στη χρήση της μη ιατρικής μάσκας. Αυτή τη στιγμή δίνεται προτεραιότητα από τους διεθνείς οργανισμούς, τους επιστημονικούς φορείς και τον ΠΟΥ για τη χρήση της ιατρικής μάσκας μόνο στα νοσοκομεία. Η χρήση υφασμάτινης μάσκας δεν συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο, εάν τη χρησιμοποιήσεις σωστά.

Εάν όμως δεν γίνει σωστή χρήση και συχνή αλλαγή τότε ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Επίσης αυξημένος κίνδυνος υπάρχει όταν δεν την αφαιρείς σωστά από το πρόσωπό σου. Το ίδιο ισχύει εάν την αφαιρέσεις χωρίς πρώτα να έχεις πλύνει ή απολυμάνει τα χέρια σου. Σύμφωνα με μαθηματικές εκτιμήσεις οι υφασμάτινες μάσκες θα μπορούν να κρατήσουν το 15 - 20% των σωματιδίων».

H απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα στις 6/5/2020 στην ερώτηση: Η μάσκα η υφασμάτινη είναι επικίνδυνη;


Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή η υφασμάτινη μάσκα μπορεί να είναι επικίνδυνη αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, ενώ ταυτόχρονα - το έχουν υποστηρίξει πολλές φορές - η χρήση τόσο της υφασμάτινης, όσο και της χάρτινης μάσκας γίνεται για ψυχολογικούς κυρίως λόγους. 

Στους λίγους αυτούς μήνες που η μάσκα έχει μπει στη ζωή μας ο υπογράφον έχει δει ελάχιστους να χρησιμοποιούν τη μάσκα σωστά, κάτι το οποίο ίσως και να είναι λογικό, καθώς δεν ζούμε σε μια γυάλα και ούτε έχουμε περάσει ιδιαίτερα σεμινάρια για τη χρήση της. Τα μικρά παιδιά άραγε κατά πόσο θα μπορέσουν να τηρήσουν επακριβώς τους κανόνες και να χρησιμοποιούν τη μάσκα «σωστά»; 

Είναι κάτι που μένει να το μάθουμε... 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top