0
Φαίνεται ότι η αποστρατιωτικοποίηση στην Ελλάδα ξεκίνησε από την Έβρο καθώς με βάση τη νέα «δομή δυνάμεων» έτσι όπως σε πρώτη φάση συζητήθηκε, πρέπει να απομακρυνθεί η 7η Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας από το στρατόπεδο του Προβατώνα.

Ετσι το στρατόπεδο “ΔΕΛΛΑΓΡΑΜΑΤΙΚΑ” στον Προβατώνα Σουφλίου σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν απομάκρυνση της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας θα δώσει την θέση της σε ένα τεράστιο κέντρο για τους αλλοδαπούς.

Το σχέδιο για αποχώρηση της 7ης Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα Έβρου, που σημαίνει αυτόματα και το κλείσιμο του στρατοπέδου του χωριού, παρουσιάστηκε κατά την ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή.

Η συνεδρίαση αφορούσε  τη νέα δομή και το βασικό σχέδιο διάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτός των βουλευτών συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός  Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τοποθετήθηκε για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και αναφέρθηκε στην ουσία της αναδιοργάνωσης.

Φαίνεται ότι θα δούμε ένα "δεύτερο ημίχρονο" των σκέψεων και προτάσεων των αρχών της δεκαετίας του '90 όταν ο πατέρας του πρωθυπουργού και τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις προτάσεις "συνεννόησης" με την Τουρκία είχε θέσει επί τάπητος την απομάκρυνση της τουρκικής 1ης Στρατιάς από την Θράκη με παράλληλη απόσυρση των ελληνικών χερσαίων δυνάμεων Δυτικά του Νέστου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το evros-news,  στο άκουσμα της πρόθεσης και του σχεδιασμού για κατάργηση του στρατοπέδου Προβατώνα στην επιτροπή και την αποχώρηση της 7ης Ταξιαρχίας, αντέδρασαν άμεσα οι δυο βουλευτές Έβρου που μετέχουν στην Επιτροπή, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος και ο Αναστάσιος Δημοσχάκης. Ξεκαθάρισαν ότι αυτός ο προγραμματισμός δεν έχει καμιά λογική, υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την περιοχή και θα… ερημώσει επιπλέον όχι μόνο τον Προβατώνα, αλλά και το γειτονικό Τυχερό.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη έγινε πάντως γνωστή στο Τυχερό και τον Προβατώνα και ο κόσμος ξεσηκώθηκε αντιδρώντας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Απόλυτα δικαιολογημένα φυσικά, αφού το στρατόπεδο “ΔΕΛΛΑΓΡΑΜΑΤΙΚΑ” είναι από τα πιο καινούργια, μια και άρχισε να λειτουργεί το 2000, διαθέτει εγκαταστάσεις σε άριστη κατάσταση και το φοβερό είναι ότι ακόμα και τώρα γίνονται από εργολάβους εργασίες βελτίωσης κάποιων χώρων του. Επίσης, στο Τυχερό υπάρχουν στρατιωτικές κατοικίες όχι μόνο για τους αξιωματικούς και τις οικογένειες τους, αλλά και για ΕΠΟΠ.

Ο βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος μάλιστα δήλωσε: 

«Αρχικά θα ήθελα ξεκάθαρα να δηλώσω ότι είμαι κάθετα και κατηγορηματικά ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ σε κάθε ενδεχόμενο αποδυνάμωσης των δυνάμεων μας σε οποιαδήποτε περιοχή του Έβρου. Από την πρώτη στιγμή αυτό που ζητάμε ΚΑΙ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΑΜΕ είναι η περαιτέρω ενίσχυση του Έβρου. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση στηρίζει τον Έβρο με όλες τις δυνάμεις και το έχει αποδείξει ποικιλοτρόπως. (Συνεργασία στρατού-αστυνομίας για το μεταναστευτικό, 400 συνοριοφύλακες, επέκταση φράχτη, συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, νέα προκήρυξη συνοριοφυλάκων, προκήρυξη 15.000 ΕΠ.ΟΠ).

Θεωρώ θετική την διαβεβαίωση της κας Ντόρας Μπακογιάννη, από τη θέση της Προέδρου της Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, ότι σε συνεννόηση με τον Υπουργό Άμυνας κο Παναγιωτόπουλο η περιοχή θα ενισχυθεί σημαντικά και πως η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΠ.ΟΠ θα ενισχύσουν τον Έβρο όπως επίσης και ότι συγκριτικά με την υφιστάμενη κατάσταση η περιοχή του Προβατώνα και του Τυχερού θα ενισχυθεί αρκετά με περισσότερα στελέχη.

Σε αντίθεση με άλλους ή με παλαιότερες καταστάσεις, η μαζική και άμεση παρουσία της επιτροπής αγώνα αλλά και των πολιτών, θεωρώ ότι είναι σπουδαίο σημάδι και μάθημα για όλους τους πολίτες του Έβρου. Μάθημα για το πώς πρέπει να είμαστε ενωμένοι και σε επαγρύπνηση. Σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποδυνάμωσης είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι θα συμπαρατασσόμουν με τα δίκαια αιτήματα των πολιτών της περιοχής.

Εξάλλου αυτοί με εμπιστεύτηκαν και αυτούς εκπροσωπώ.

Θεωρώ ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσουν τα πάντα με την άφιξη του Υπουργού και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην περιοχή μας».

Φόβοι ότι θα “ξεφυτρώσει” Κέντρο για Λαθρομετανάστες

Ο κόσμος που είναι πάντως ανάστατος, εκφράζει και έναν άλλον προβληματισμό. Επειδή μιλάμε για καινούργιες και πολύ καλές εγκαταστάσεις, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετό κόσμο, φοβούνται πως μπορεί ξαφνικά να “ξεφυτρώσει” Κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Γιατί βλέπουν ότι και στο Φυλάκιο Ορεστιάδας μεθοδεύεται επέκταση για να μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερα άτομα, όπως παραδέχθηκε πολλές φορές ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Συνεχείς διαμαρτυρίες 

Χθες Παρασκευή στα γραφεία του Επιμελητηρίου Έβρου, στην οδό Λ.Δημοκρατίας Αλεξανδρούπολης, βρέθηκαν  κάτοικοι του Τυχερού, του Προβατώνα και των γύρω χωριών, διαμαρτυρόμενοι για την σχεδιαζόμενη απομάκρυνση της 7ης Ταξιαρχίας από το στρατόπεδο “ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ” στον Προβατώνα Σουφλίου και το πιθανό κλείσιμο του.



Δεν ικανοποιήθηκαν οι τοπικοί φορείς μετά τη συνάντηση με την Ν.Μπακογιάννη

Δεν έμειναν ικανοποιημένα τα μέλη της Οργανωτικής επιτροπής ενάντια στο κλείσιμο της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Προβατώνα, στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με τη Ντόρα Μπακογιάννη η οποία επισκέφθηκε το Επιμελητήριο του Έβρου ως Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης Ντόρα Μπακογιάννη, συνοδευόμενη από μικρή αντιπροσωπεία βουλευτών (ελέω Covid).

Η 12μελής Επιτροπή που συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης στα γραφεία του Επιμελητηρίου Έβρου, έξω από τα οποία είχαν συγκεντρωθεί περίπου 150 άτομα και διαμαρτυρήθηκαν για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, άκουσε την κ.Μπακογιάννη να επαναλαμβάνει πως δεν θα κλείσει το στρατόπεδο “ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ” στον Προβατώνα. Θα γίνει αναδιάρθρωση της 7ης Ταξιαρχίας, θα αποχωρήσουν και θα προστεθούν λειτουργίες, ενώ θα έρθει και προσωπικό από τις 15.000 προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν όμως τέθηκε η απαίτηση να υπάρξει συγκεκριμένη και ρητή δέσμευση για όλα αυτά και πως δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί η στρατιωτική παρουσία στο συγκεκριμένο σημείο και να αλλάξει η απόφαση, άκουσαν την απάντηση πως οι αποφάσεις έχουν παρθεί.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top