0
Η παραίτηση του Αντιναύαρχου ε.α Αλέξανδρου Διακόπουλου, επιβεβαίωσε απλά τις υποψίες όλων όσων ασχολούνται με τα θέματα της Άμυνας και της Εξωτερικής πολιτικής: οι κυβερνήσεις μας και ειδικά η σημερινή δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση όχι να δεσμεύονται αλλά ούτε καν να δέχονται εισηγήσεις που είναι διαφορετικές απ΄  όσα έχουν σχεδιάσει, συνήθως με τη βοήθεια άσχετων με την Άμυνα αλλά και με την εξωτερική πολιτική. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση δεν άντεξε έναν Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και πιστεύει κάποιος ότι θα …αντέξει ένα κανονικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας;

Φανταστείτε ότι ο Αντιναύαρχος ε.α Αλέξανδρος Διακόπουλος δεν ήταν καν “πολεμοχαρής”. Δηλαδή δεν ήταν απ΄ αυτούς που επιδιώκουν απ΄ ευθείας σύγκρουση με την Τουρκία. Από την εποχή που ήταν εν ενεργεία είχε την ικανότητα να καταλαβαίνει τη σημασία της διπλωματίας και όπως όλοι οι σοβαροί Αξιωματικοί να αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνονται τα πάντα για να αποφευχθεί μια σύγκρουση.

Στη συνέντευξή του στο Militaire.gr δεν είχε διστάσει να χρησιμοποιήσει τον όρο “μαξιμαλισμός”, αναφερόμενος σε χαμένες όπως πίστευε ευκαιρίες της Ελλάδας να κλείσει υποθέσεις, όπως η συμφωνία με την Ιταλία. Είχε πολλά αρνητικά σχόλια γι΄ αυτή του τη θέση. Τα αναφέρουμε όλα αυτά για να επισημάνουμε ότι οι απόψεις του δεν θα έφερναν σε δύσκολη θέση σ΄ ότι έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ένας Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας είναι υποχρεωμένος να συμφωνεί σε όλα με την κυβέρνηση του. Δεν δημοσιοποιεί τη διαφωνία του και αν τέλος πάντων είναι κάθετα αντίθετος σε κυβερνητικές επιλογές, τότε φεύγει.

Στη περίπτωση του κ.Διακόπουλου δεν είχαμε αποκάλυψη κάποιας διαφωνίας, αλλά της αλήθειας για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες σε θαλάσσια περιοχή ελληνικών συμφερόντων. Ο Αντιναύαρχος Διακόπουλος είπε στις δηλώσεις του στο Open, αυτό που όλοι οι πολίτες -πλην των κομματικά τυφλών- έχουν καταλάβει: οι Τούρκοι με το Oruc Reis, κάνουν έρευνες όχι γιατί τους ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα τους, αλλά γιατί με τα “πέρα δώθε” του οριοθετούν την περιοχή που θεωρούν ότι τους ανήκει! Γιατί ενοχλήθηκαν τόσο πολύ από την απλή και καθαρή αλήθεια που είπε ο κ.Διακόπουλος; Πολλές οι σκέψεις που μπορούν να γίνουν και κάποιες απ΄ αυτές έχουν αναλυθεί με επάρκεια από την Κύρα Αδάμ  στο Militaire.gr.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει δεσμευτεί έναντι της Γερμανίας σ΄ έναν διάλογο με την Τουρκία, ο οποίος είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν περιλαμβάνει μόνο την υφαλοκρηπίδα! Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως μπορεί να γίνει αποδεκτός ένας τέτοιος διάλογος από την ελληνική κοινή γνώμη. Από τους ψηφοφόρους δηλαδή και ειδικά εκείνους που είχαν πιστέψει -και ίσως ακόμη πιστεύουν- ότι η σημερινή κυβέρνηση θα …ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών!

Ο Αντιναύαρχος Διακόπουλος όσο διάστημα ήταν Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, μιλούσε πολύ σε δημοσιογράφους και είχε δεχτεί κριτική γι΄ αυτό. Η εμπειρία του από τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου ΓΕΝ πριν πολλά χρόνια ίσως να τον είχε επηρεάσει. Όμως στον ένα χρόνο της θητείας του ο κ.Διακόπουλος δεν έκανε διαρροές, δεν “έδωσε παραπολιτικά”, δεν κινήθηκε υπογείως! Είχε αφορμές για να το κάνει αφού όπως λένε οι πληροφορίες μας υπήρξαν περιπτώσεις που αιφνιδιαζόταν δυσάρεστα από την κυβέρνηση. Μία απ΄ αυτές ήταν η περιβόητη ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία, για την οποία ο Αντιναύαρχος είχε αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και ήταν από τους αρχιτέκτονες της. Εξεπλάγη δυσάρεστα όταν ξαφνικά και στο παρά ένα η κυβέρνηση την τίναξε στον αέρα! Παρά την έκπληξη και τις διαφωνίες του δεν μίλησε ,ούτε “έκανε διαρροές”.

Γνωρίζοντας τις ανάγκες του ΠΝ έδωσε μάχες για την ενίσχυση του. Κέρδισε μόνο στο θέμα των ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ, έχασε στο θέμα των γαλλικών φρεγατών που ήταν μέρος της αμυντικής συμφωνίας με το Παρίσι.

Γιατί έκανε τις δηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση του; Πολλά τα σενάρια που ακούγονται: κάποιοι τον είπαν “λαγό”. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Άλλοι ότι επιδίωξε την αποχώρηση του, διαφωνώντας με τον τρόπο χειρισμού στα ελληντουρκικά και προβλέποντας ότι έρχονται άσχημες εξελίξεις. Ίσως η εξήγηση να είναι πιο απλή. Έχοντας πάντα τη λογική του επιχειρησιακού αξιωματικού θεώρησε ότι για να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη κατάσταση, πρέπει πρώτα απ΄ όλα να την αποδεχτείς και να την “διαβάσεις” όπως ακριβώς έχει προκύψει. Το να παριστάνεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε εμποδίζει να δεις καθαρά και γρήγορα ποιες είναι οι επιλογές λύσεων. Ο Διακόπουλος ως όφειλε από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, δεν “κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του” και είπε τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η ομάδα του Μαξίμου θα εκνευριζόταν τόσο πολύ με την αλήθεια!

Το μοναδικό μείον σε όσα έκανε μετά από τις δηλώσεις του, είναι ότι υποχώρησε και έκανε διευκρινιστική δήλωση. Θα ΄πρεπε εξ αρχής να ΄χει παραιτηθεί για να μην δίνει το δικαίωμα σ΄ εμάς τους δημοσιογράφους να συμπεραίνουμε ότι τελικά “τον παραίτησαν”.

Η υπόθεση Διακόπουλου επιβεβαιώνει και όλους όσους υποστηρίζουμε ότι “δυναμικές λύσεις” στα ελληνοτουρκικά δεν περιλαμβάνονται στις επιλογές της κυβέρνησης.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top