0
Κατά τη τελευταία διάσκεψη της Αραβικής Λίγκα τα Αραβικά κράτη άφησαν να εννοηθεί πως ένα embargo εναντίον της Τουρκίας λόγω του λιβυκού θα μπορούσε να δρομολογηθεί αλλά είναι στο μέτρο ικανά να το επιβάλουν; 


Mεταξύ των μηνών Ιανουαρίου και Αυγούστου 2019 οι συναλλαγές με την Τουρκία των Αραβικών χωρών ανήλθαν σε 30 δις $ που αντιπροσώπευε το 19% επί των εξαγωγών της Τουρκίας σε αυτή την περίοδο.

Οι αραβικές επενδύσεις στην Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν περί τα 12,5 δις $, ήτοι 9% του συνόλου των παγκόσμιων επενδύσεσων στην Τουρκία.Η Τουρκία απαριθμεί 17.000 αραβικές εταιρείες δηλ. το 27% των ξένων εταιριών σε αυτήν.

12% των τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία προέρχονται από αραβικά κράτη. Το 2018, μόνο 10 αραβικά κράτη μαζί αγόρασαν το 47 % των ακινήτων που πουλήθηκαν στην Τουρκία και από το Γενάρη ως τον Αύγουστο του 2019 αγόρασαν 43%.

Η Τουρκία εκτός της Ευρώπης απειλεί συχνά τα αραβικά κράτη με τα 3,6 εκατομμύρια Σύριους στα σύνορά της αλλά οι Σύριοι έχουν πάνω από 7 000 εταιρίες στην Τουρκία που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 13% των ξένων εταιριών στην Τουρκία.

Αποδεικνύεται πολύ πιο ρεαλιστικό! Εάν ο Αραβικός Σύνδεσμος/Λίγκα αποφασίσει πραγματικά να εφαρμόσει αυτό το εμπάργκο, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την τουρκική οικονομία.

• Tα στοιχεία προέρχονται από: Yπ. Εμπορίου Τουρκίας, Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας και Ινστιτούτο Τούρκικων στατιστικών.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top