0
Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε στην Άνγκελα Μέρκελ πως «στο ναυτικό επεισόδιο στη Λιβύη φτάσαμε στο παρά ένα από ένα πολεμικό επεισόδιο με αληθινά πυρά μεταξύ γαλλικού και τουρκικού ναυτικού στη Μεσόγειο».


Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε στην καγκελάριο πως είναι οργισμένος με τα γεγονότα, πως πρέπει και εκείνη να πάρει καθαρή θέση κατά της Τουρκίας και πως πρέπει να τοποθετηθεί για το ψευδοσύμφωνο που έχει υπογράψει η Άγκυρα με τη Λιβύη. O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία θα διερευνήσει τις κατηγορίες του Παρισιού ότι γαλλική φρεγάτα, που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων.

Η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί έθεσε το συμβάν κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ σε μια περίοδο που οι δύο σύμμαχοι ανταλλάσσουν βέλη για την κρίση στη Λιβύη, κατηγορώντας η μία την άλλη ότι στηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο της βορειοαφρικανικής χώρας.

Το Παρίσι κατηγορεί επανειλημμένα την Άγκυρα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η Τουρκία απορρίπτει τις γαλλικές κατηγορίες και αρνήθηκε ότι το συμβάν συνέβη, όπως περιγράφεται από τη Γαλλία. Η Παρλί είπε ότι στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός, η Courbet βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα. Μάλιστα αύριο η Bild κυκλοφορεί με την αποκάλυψη για το πώς η Τουρκία μεταφέρει όπλα στην Τουρκία.

Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν υπογείως την Τουρκία

Στο διπλωματικό πεδίο, καταιγιστικές προμηνύονται οι εξελίξεις, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, με την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών της Ε.Ε. στην Άγκυρα. Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως οι 27 υπουργοί Εξωτερικών θα συμφωνήσουν να υπάρχει ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων με κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Από τη μία πλευρά έχουμε την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία που θέλουν να υπάρξει ένα αυστηρό κείμενο προς την Άγκυρα. Από την άλλη, υπάρχουν χώρες όπως η Ολλανδία, η Ισπανία και από τη Σκανδιναβία οι οποίες, με πρόσχημα ότι είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, προτείνουν να υπάρξει ξανά συζήτηση από το φθινόπωρο. Έτσι, προς το παρόν, η Ευρώπη δεν κάνει λόγο για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top