0
«Πρώτα απ ‘όλα, θέλω να επαναλάβω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εμπειρίας μου ως στρατιωτικός αξιωματικός δεν είχα τίποτα άλλο παρά θετικές σχέσεις με τον τουρκικό στρατό. Και είναι μια τρομερά επαγγελματική ομάδα και συνεχίζω να είμαι ο ισχυρότερος υποστηρικτής της Τουρκίας και του ρόλου της μέσα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ».


Την παραπάνω προκλητική δήλωση έκανε ο Ελληνοαμερικανός πρώην ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης σε εκδήλωση της τουρκικής οργάνωσης Turkish Heritage Organization, που εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα στην Ουάσιγκτον. Την εκδήλωση, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, παρακολούθησε συνεργάτης της Hellas Journal.

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 από τους Τούρκους, ο κ. Σταυρίδης αθώωσε την κατοχική δύναμη. Είπε:

“Είναι παράλογο να μιλάμε για τους S-400 ως έναν πιθανό λόγο αποχώρησης της Τουρκίας από τη Συμμαχία. Νομίζω ότι είναι γελοίο. Και το έχω ακούσει. Νομίζω ότι διακινείται από ανθρώπους που έχουν κάποια άλλη ατζέντα”, αναφερόμενος προφανώς στις δυνάμεις των Ελληνοαμερικανών, των Αρμενίων και των Εβραιοαμερικανών, που αντιτίθενται σε αυτή την αγορά.

Συνέχισε:

“Όμως, θέλουμε πρωταρχικά να επικεντρωθούμε στον μακροπρόθεσμο τουρκικό ρόλο στη Συμμαχία. Είναι σημαντική η γεωγραφική της θέση. Έχει στρατιωτική ικανότητα υψηλού επιπέδου. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ. Και πάνω απ ‘όλα, έχουμε στενές ιστορικές σχέσεις. Έτσι, σε αυτό, συμφωνώ με τον υπουργό και η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι κεντρικός παράγοντας στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ κατά την άποψή μου”.

Απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί ότι οι S-400 ήταν η τελευταία επιλογή για την Τουρκία, ο κ. Σταυρίδης είπε τα παρακάτω απαράδεκτα και προκλητικά:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι θα πρέπει να διεξαγάγουμε μια λεπτομερή συζήτηση με ημερομηνίες για το πότε έγινε η μια προσφορά και πότε έγινε η μια αντιπρόταση. Η άποψη των ΗΠΑ σχετικά με αυτό είναι ότι πιθανώς καθυστερήσαμε να έρθουμε στην Τουρκία με ένα αποδεκτό εναλλακτικό αμερικανικό σύστημα ή όπως είπατε και άλλοι σύμμαχοι. Δεν πρόκειται να μπω στη συζήτηση για το αν υπήρχε μια αντιπρόταση στο τραπέζι όταν υπογράφηκε σύμβαση με τη Ρωσία. Έχουμε περάσει αυτό το σημείο εδώ και πολύ καιρό.

Έτσι, αυτό που έχουμε είναι μια διαφωνία μεταξύ φίλων. Και νομίζω ότι για να την επιλύσουμε…Πρώτα απ ‘όλα, συμφωνώ με τον υπουργό. Ας δούμε αν υπάρχει μια τεχνική λύση που μπορεί να απομονώσει τους S-400. Τότε ας έχουμε μια ανάμεικτη λύση προμηθειών. Λοιπόν, εντάξει η Τουρκία αγόρασε τους S-400. Ωστόσο, άλλα κράτη στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν οπλικά συστήματα που αγόρασαν από τη Ρωσία. Δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Το πρόβλημα, φυσικά, είναι η ενσωμάτωση (των S-400) στο σύστημα αεροπορικής άμυνας.

Ας βρούμε λοιπόν έναν τρόπο με τον οποίο το σύστημα των S-400, το οποίο έχει αγοραστεί, πληρωθεί και εγκατασταθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά με έναν τρόπο που δεν θα είναι ενσωματωμένο στο ΝΑΤΟ.

Και έπειτα ας προσφέρουμε, ας επιστρέψουμε ίσως στο σημείο που θα έπρεπε να είμαστε, και να βρούμε μια δεύτερη επιλογή προμηθειών που θα έχει ένα αμερικανικό ή ένα ευρωπαϊκό σύστημα που μπορεί να ενσωματωθεί παραλλήλως. Και ας προσπαθήσουμε να βρούμε μια τεχνική λύση παράλληλα με μια ανάμεικτη λύση προμηθειών. Νομίζω ότι είναι το καλύτερη λύση που μπορούμε να βρούμε σε αυτό το σημείο.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top