0
Η «συντριβή αεροπλάνου» θα μπορούσε να είναι για τους περισσότερους από εμάς, ο ορισμός του τρόμου, της φοβίας και του εφιάλτη.

Ο Νίκος Σκουριάς, βίωσε στο πετσί του τον φόβο όλων μας, στις 20 Ιανουαρίου του 1992, όταν το αεροπλάνο της Air-Ιnter στο οποίο επέβαινε, προσέκρουσε σε ένα βουνό. Το air-bus εκτελούσε το δρομολόγιο Λυών-Στρασβούργο και ο θλιβερός απολογισμός μετρούσε 87 νεκρούς και 9 επιζώντες. Ο 26χρονος τότε Νίκος Σκουριάς, ήταν ένας από τους 9 επιζώντες λόγω της ψυχραιμίας και της οξυδέρκειάς του.

Ο ίδιος δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της ήρεμης πτήσης, κανείς δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί τι θα επακολουθούσε. Ξαφνικά και χωρίς κανένα λόγο, το αεροπλάνο προσέκρουσε με ταχύτητα 360 χλμ/ώρα στο βουνό Bosges κοντά στο λόφο Saint-odile.



Ο ίδιος περιγράφει πως κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης το σώμα του άρχισε να ταλαντώνεται και μετά το πρώτο ισχυρό τράνταγμα ακολούθησαν άλλα μικρότερα, εκκωφαντικοί θόρυβοι, ήχοι και φώτα.

Την ώρα που συνήλθε κατάλαβε πως πρέπει να λύσει τη ζώνη του για να καταφέρει να προστατευτεί με κάποιο τρόπο, ενώ σύντομα κατάλαβε πως το αεροπλάνο είχε διαλυθεί. Δεν υπήρχε άτρακτος, μόνο ένα μικρό κομμάτι δαπέδου και συντρίμμια. Έξω υπήρχε χιόνι και ο Νίκος Σκουριάς σύντομα αντιλήφθηκε πως πρέπει να εγκαταλείψει το αεροπλάνο, με μόνα του τραύματα κάποιες αμυχές στο πρόσωπο.

Η ανάγκη για αυτοσυντήρηση τον έκανε να μετακινηθεί μακριά από το αεροπλάνο και σύντομα είδε και τους υπόλοιπους επιζώντες. Όπως περιγράφει συγκλονιστικά, η χαρά ήταν το συναίσθημα που υπερίσχυε. Είχε καταφέρει να βγει ζωντανός από αυτό το μοιραίο δυστύχημα.



Τα σωστικά συνεργεία έφτασαν στο σημείο μετά από 4,5 ώρες. Κάποιοι κάτοικοι του διπλανού χωριού είχαν φτάσει νωρίς στο σημείο και ειδοποίησαν τις Αρχές, το σημείο απείχε μόλις 5 λεπτά από το αεροδρόμιο του Στρασβούργο.

Κατά τη διάρκεια των 4,5 ωρών κατάφερε να βοηθήσει, με τους άλλους επιζώντες, τη διάσωση μιας γυναίκα με το μωρό της από τα συντρίμμια.

Ο άνθρωπος που είδε μπροστά στα μάτια του να παίρνει σάρκα και οστά, ο μεγαλύτερος εφιάλτης που μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους, μια εβδομάδα μετά το δυστύχημα ταξίδεψε και πάλι με αεροπλάνο για να συναντήσει την οικογένεια του στην Ελλάδα.


 
Η κοινή μοίρα των 9 διασωθέντων τους έκανε να μη χαθούν ποτέ και έτσι κάθε χρόνο στην επέτειο της τραγωδίας, συναντιούνται στο εκκλησάκι του λόφου Saint-Odile.

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top