0
Σχέδιο κλιμάκωσης των επιθετικών ενεργειών κατά της Ελλάδας και ενίσχυσης της τουρκικής –μακροπρόθεσμης– στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη συνεχίζει να υλοποιεί η Άγκυρα, παρά τη φαινομενική ύφεση, λόγω της μετακίνησης των μεταναστών από τα χερσαία σύνορα του Έβρου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΑΡΚΑ

Η κυβέρνηση, σε συνέχεια των προκλητικών υπερπτήσεων τουρκικών F-16 αρκετά χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού Έβρου στις 28 Μαρτίου, ενημέρωσε τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Γαλλίας Τζ. Πάιατ και Π. Μεζονάβ αντίστοιχα για την επικείμενη επικίνδυνη τροπή των εξελίξεων.

Η Αθήνα θεωρεί, εκ νέου, ως εξαιρετικά αυξημένες τις πιθανότητες πρόκλησης θερμού επεισοδίου κατόπιν τουρκικής προβοκάτσιας. Ο λόγος είναι ότι –όπως αναλύθηκε στους διπλωμάτες των δύο συμμαχικών κρατών– δοκιμάζεται, με ακραίο τρόπο, η αυτοσυγκράτηση της ηγεσίας της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι, επί μακρύ χρονικό διάστημα, αποτελούν σταθερή επωδό των περισσότερων συμμάχων στο ΝΑΤΟ και των εταίρων στην ΕΕ τα “συγχαρητήρια” προς την ελληνική πλευρά για την «αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτησή της». Η κυβέρνηση επιθυμεί, πραγματικά, τη συνέχιση της πολιτικής αυτοσυγκράτησης.

Ωστόσο, όπως είχε εξηγήσει εμπιστευτικά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, «η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι υποχρέωση κάθε ελληνικής κυβέρνησης από την οποία δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή παρέκκλιση».

Σχεδόν ταυτόσημη ήταν η φρασεολογία και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στη μάλλον φορτισμένη συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες τον Δεκέμβριο, μετά τη δημοσιοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, μετά τις υπερπτήσεις στις 28 Μαρτίου, υπήρξε και διπλωματική επικοινωνία, σε υψηλό επίπεδο, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Όπως πάντως αναμενόταν, δεν προέκυψαν δείγματα αλλαγής προθέσεων και συμπεριφοράς της Τουρκίας ούτε και μεταβλήθηκε, στο παραμικρό, το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top