0
Αναφορά στον δείκτη R0 έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.


Ο δείκτης R δείχνει τον ρυθμό που μπορεί να μεταδοθεί ο ιός στον πληθυσμό, βάσει του αριθμού των κρουσμάτων. Ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος και είχε ευχάριστα στοιχεία να ανακοινώσει.

«Τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μείωση κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών που καταγράφονται. Ο περίφημος δείκτης R φαίνεται πως μειώνεται στην Ελλάδα. Ο δείκτης δείχνει τον μέσο όρο των ατόμων που μπορεί να κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο. Δηλαδή αν τον αφήσεις χωρίς μέτρα και το R0 είναι πάνω από 2 σημαίνει ότι κάθε φορέας μπορεί να μεταδώσει τον ιό τουλάχιστον σε άλλα 2 άτομα.

Για κάθε χώρα το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει ισορροπία, δηλαδή ο ρυθμός καταγραφής λοιμώξεων να ήταν αυτός που έπρεπε ώστε να μπορεί να είναι διαχειρίσμος από το σύστημα υγείας χωρίς να υπάρχει μαζική εισροή περιστατικών και πολλοί θάνατοι. Δυστυχώς δεν το έχουν καταφέρει όλα τα κράτη.

Εμείς δεν είδαμε απότομη κορύφωση, το σύστημα υγείας πιέστηκε λιγότερο χάρη στις προσπάθειες όλων μας. Πλέον στη χώρα μας το R0 είναι κάτω από 1. Αυτό σημαίνει ότι η νόσος, φθίνει, δηλαδή σβήνει και τελικά εξαφανίζεται.

Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Αυτό θα μας επιτρέψει να δούμε με προσοχή ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον, έναν συστηματικό σχεδιασμό για την επόμενη φάση», είπε ο κ. Τσιόδρας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top