0
Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, εν μέσω της συνεχιζόμενης προέλασης του συριακού Στρατού στην επαρχία της Ιντλίμπ, για την οποία η Άγκυρα θεωρεί σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνη τη Μόσχα.


Όλα αυτά μετά την άκαρπη όπως αποδείχθηκε συνάντησης μεταξύ ρωσικής και τουρκικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα, η οποία αν και κράτησε τρεις ώρες, δεν επετεύχθη καμία συμφωνία, δείγμα της επιδείνωσης που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Oguzhan Akyen, επικεφαλής του ινστιτούτου  γεωστρατηγικής TESPA το οποίο έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την τουρκική προεδρία και το υπυοργείο Άμυνας ανέφερε πως οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία είναι πλέον σε οριακό επίπεδο.

Όπως είπε ο ίδιος ο συριακός Στρατός δεν κάνει την παραμικρή κίνηση στη βόρεια Συρία, εάν πρώτα δεν έχει την σύμφωνη γνώμη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για να συμπληρώσει: «Οι στρατιώτες του Άσσαντ δεν θα τολμήσουν  να επιτεθούν σε Τούρκους στρατιώτες, εάν πρώτα αυτό δεν το γνωρίζει η Μόσχα».


«Οι επιπτώσεις της επίθεσης στους στρατιώτες μας θα είναι βαριές, όπως είπε και ο πρόεδρός μας. Τα ρωσικά στρατεύματα καθορίζουν όλες τις στρατηγικές του Άσσαντ.

Η Αεροπορία του είναι κάτω από τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων ενώ έχουν δημιουργήσει από το μηδέν και την Αεράμυνά της.

Ξέρουμε ότι οι δυνάμεις των Σιϊτών παίζουν σημαντικό ρόλο στις μάχες, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις χαράσσουν την γενικότερη στρατηγική», είπε ο Τούρκος ειδικός για να προσθέσει όμως πως εξαιτίας αυτού του γεγονότος οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα και βρίσκονται πλέον σε οριακό επίπεδο.

Την ίδια ώρα ο Στρατός της Συρίας συνεχίζει την προέλασή του στην Ιντλίμπ. Πριν μερικές ώρες ανακοίνωσε ότι οι μονάδες του στις επαρχίες Ιντλίπ και Χαλεπίου, κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο σε μια έκταση άνω των 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων και απελευθέρωσαν δεκάδες χωριά, πόλεις και στρατηγικούς λόφους.

Σε επίσημη δήλωση, το υπουργείο Άμυνας της Συρίας ανέφερε ότι οι δυνάμεις του συνέχισαν την προσπάθειά τους να εξαλείψουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις που κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους εναντίον αμάχων, τους οποίους χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι οι δυνάμεις που προχωρούν προς ανατολική ύπαιθρο του Ιντλίμπ έχουν συναντήσει τις δυνάμεις που προχωρούν από την κατεύθυνση του νότιου Χαλεπίου, αποκαθιστώντας τον έλεγχο της μεγάλης περιοχής που αναφέρθηκε παραπάνω.

Ανάμεσα στα απελευθερωμένα χωριά είναι η στρατηγική πόλη του  Τελ Άις και έτσι τα σημαντικότερα σημεία που οδηγούν στον πλήρη έλεγχο του διεθνούς δρόμου "F5", που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, είναι στα χέρια των στρατιωτικών δυνάμεων. Ο εναπομείναν χώρος για τον πλήρη έλεγχο του στρατού μειώθηκε στα 15 χλμ., που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από την Τουρκία μαχητών.


Οι Τούρκοι ενισχύουν τις κατοχικές δυνάμεις τους



Από την άλλη πλευρά, ο τουρκικός στρατός έστειλε επιπλέον στρατιωτικές ενισχύσεις στα σημεία ελέγχου που βρίσκονται στην κεντρική εστία του Ιντλίμπ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι τις τελευταίες ώρες, περισσότερα από 400 φορτηγά που μεταφέρουν άρματα μάχης, στρατιώτες, στρατιωτικά οχήματα, όπλα, πυρομαχικά και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενίσχυσαν τις τουρκικές θέσεις.


Περικυκλωμένα από τις δυνάμεις της Συρίας τρία τουρκικά παρατηρητήρια


Εν τω μεταξύ, τουρκική πηγή ασφάλειας, ανέφερε ότι 3 παρατηρητήρια  του τουρκικού στρατού βρίσκονται τώρα στον τομέα των επιχειρήσεων του Συριακού Στρατού, αλλά οι Τούρκοι στρατιώτες «δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα», τονίζοντας ότι κάθε σημείο είναι εξοπλισμένο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top